Столична община се готви да облекчи схемите за разсрочено плащане

...
Столична община се готви да облекчи схемите за разсрочено плащане
Коментари Харесай

София умножава схемите за разсрочено плащане към „Топлофикация“

Столична община се готви да облекчи схемите за разсрочено заплащане на сметки към „ Топлофикация-София “ за хора в затруднено финансово или здравословно положение. Идеята е от тези клиенти да не се изисква предплатена вноска, която сега е 30 на 100 от дължимата сума. Освен това се планува срокът за заплащане на отговорностите да е по-дълъг от сегашните шест месеца. Днес отчет с такава устременост бе признат от по комисията по енергика в Столичния общински съвет. Текстовете би трябвало да бъдат гласувани и на идното му пленарно съвещание в четвъртък. Докладът е импортиран от ръководителя на СОС Георги Георгиев и от общинските съветници Ваня Тагарева и Прошко Прошков от ръководещата коалиция ГЕРБ-СДС.

Очаква се измененията да имат позитивен обществен резултат върху затруднените консуматори на топлоенергия и в това време да работят за повишение на събираемостта на вземанията в случаите, когато дългът е мъчно събираем, означават вносителите. Аргументите са, че и сега разсроченото заплащане може да се окаже непостижимо за хора в затруднено състояние, защото от тях се желае още първоначално да платят забележителна сума, както и да погасят останалите 70% на равни вноски за шест месеца.

С измененията за хора, които имат решение на ТЕЛК и/или месечен приход еднакъв или под минималната заплата за страната, ще се ползват облекчени разновидности на разсрочено заплащане. Срокът може да е 12, 24 или 36 месеца, в които се заплащат равни месечни вноски, без да е нужна предплатена. " Практиката демонстрира, че в случай че клиентите не сключат съглашение за разсрочване, те мъчно заплащат дължимото, а производството по наложително осъществяване е утежняващо, както за тях, по този начин и за сдружението. При такива проблеми разсрочването на задължението за по-дълъг интервал ще даде решение, което да бъде в интерес и на двете страни. За клиентите няма да текат лихви и задължението ще бъде погасено след време, а " Топлофикация София " ще получава регулярни, въпреки и по-малки в размер заплащания за предоставяните от нея услуги ", написа още в отчета на вносителите.  
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР