Столична община се е отказала от безумната идея да замени

...
Столична община се е отказала от безумната идея да замени
Коментари Харесай

София няма да слага безумен ламинат по фасадата на театър "София"

Столична община се е отказала от безумната концепция да размени варовика по фасадата на спектакъл " София " с пресован ламинат. След напън публичната поръчка за ремонт на театъра, в границите на която бе планувана и подмяна на облицовката, е прекъсната. Това заяви в профила си във " Facebook " организацията " Спаси София ". Това е обща победа, която демонстрира, че дружно съумяваме ", разясняват от " Спаси София " във връзка сериозния отзив против първичните проекти на общината за ремонт на най-големия общински спектакъл. 

, решението за ремонт на постройката бе взето през юни месец. Поръчката бе с планирана стойност 8,1 млн. лева без Данък добавена стойност и планува изцяло възобновяване на постройката и вътрешно преустрояване на етажите. От документите по поръчката стана ясно, че на мястото на варовика по фасадата ще бъде сложена обшивка от пресован ламинат. " Г-жо Фандъкова, може ли да усвоявате милиони без безусловно да съсипете всичко издигнато преди вас? ", попитаха тогава от " Спаси София ". Новината докара до отрицателна реакция на доста жители и последвало преустановяване на поръчката. Решението за прекъсване е взето в деня на София - 17 сепетмври, и три дни преди приключване на периода за подаване на предложения по поръчката. В претекстовете за преустановяване се акцентира категорично, че в плановата документи се постанова смяна, обвързвана с оформлението на фасадата. Тази смяна съставлява значително измение в изискванията на публичната поръчка, защото би могла да промени и кръга от заинтригуваните от активността лица. С тези причини поръчката е прекъсната с подписа на зам.-кмета Ангел Джоргов.

Не е ясно в какви периоди ще бъде оповестена нова поръчка за ремонт на театъра. От " Спаси София " упорстват модифицираният план да третира постройката като монумент на културата, запазвайки истинската фасада от варовикови плочи и всички архитектурни пластики и елементи по нея. " Настояваме за незабавни дейности от страна на Министерство на културата и НИНКН за преразглеждане и допълнение на листата със здания монументи на културата, с цел да предотвратим реализацията на други сходни безчовечен планове ", пишат от " Спаси София ". Процедурите в НИНК обаче са доста мудни и е допустимо огромно отсрочване при положение на преразглеждане на статута на постройката, предизвестяват специалисти. 

 
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР