Столична община отказва да даде гражданство на бебе Сара и

...
Столична община отказва да даде гражданство на бебе Сара и
Коментари Харесай

Младежката ЛГБТ: Столична община отказва да даде гражданство на бебе Сара

" Столична община отхвърля да даде поданство на бебе Сара и по този начин попречва главно право на жител на Европейски Съюз ". За това оповестяват от младежката ЛГБТ организация " Действие “. 

Бебе Сара е на две години и половина. Тя има две майки - българката Калина и британката Джейн . Родена е в Испания. Нито една от майките ѝ няма испанско поданство и детето не може да получи такова. Всъщност към днешна дата към момента няма никакво поданство. Поради тази причина момиченцето не може да напуща Испания.

Според решение на съда на Европейски Съюз от 14.12.2021, България е длъжна да издаде паспорт на бебе Сара, който да ѝ обезпечи правото на свободно придвижване в границите на Европейски Съюз и в който паспорт да бъде отразена връзката на детето с двете му майки.

Това решение задължава Столична община да издаде акт за раждане на бебе Сара с регистриране на двете майки на детето. В началото на юни двете майки на Сара се обръщат към консулската работа в Барселона с молба за издаването на паспорт на детето в осъществяване на решението на Европейски Съюз от 2021. Консулската работа отхвърлят административната услуга.

В петък 10.06.2022 Столична Община входира касационна тъжба в АССГ против издаването на документите.

В този смисъл, Следствен отдел към окръжна прокуратура попречва издаването на български акт за раждане и български персонални документи и по този метод попречва главно право на жител на Европейски Съюз, споделят от младежката организация " Действие ".



Битката стартира още през 2019 година , когато се оказва, че Сара e сложена в риск да остане без поданство , макар че и двете ѝ майки са записани в испанския акт за раждане. Испания отхвърля да ѝ даде такова, тъй като родителите ѝ не са испански жители. Въпреки че Джейн е от Англия, тя не може да съобщи поданството си, тъй като Сара е родена отвън Острова. Единствената опция за фамилията остава приемане на българско поданство, предадено от Калина, която е българка, допълват от младежката организация на ЛГБТ. 

Калина като записана майка в испанския акт за раждане на Сара подава молба до Столична община – регион Панчарево за сформиране на български акт за раждане на детето. Столична община изисква доказателства, съдържащи информация по отношение на произхода на детето във връзка с неговата биологична майка. С входирана молба молителката е декларирала, че такава информация не може и не е задължена да потвърди по нито един настоящ в Република България закон и подзаконов акт. В резултат на това Столична община отхвърля издаване на български акт за раждане, допълват хронологията на събитията от " Действие ". 


Отказът е обжалван пред Административен съд София – град (АССГ). Съдът, от своя страна, изпраща преюдициално питане до Съда на Европейския съюз (СЕС) по отношение на пояснение на европейското законодателство по отношение на правото на свободно придвижване и с правото на персонален и фамилен живот на Сара и нейните майки. На 14 декември 2021 година Съд на Европейския съюз установи, че българските управляващи са задължени да издадат персонална карта за идентичност или паспорт на Сара, удостоверяващ нейното поданство и посочващ нейното фамилно име според акта за раждане, формиран от испанските управляващи. Това решение е от забележителна значимост за развиването на европейското законодателство и визира над 100 000 фамилии, които се намират в сходен юридически абсурд, безапелационни са от организация " Действие ". 

След решението на Съд на Европейския съюз делото се върна още веднъж при АССГ, с цел да може съдът да реши по какъв начин да приложи решението в подтекста на българското законодателство . Съдът излиза с решение, с което удостоверява българското поданство на Сара и задължава администрацията да издаде акт за раждане, в които да бъдат вписани и двете майки като родители. Това решение е основно за еднополовите фамилии и пълноправното практикуване на наставнически права и от двамата родители. Съдебният акт е голяма стъпка по пътя към равното ценене на децата с еднополови родители и фамилните и персоналните права на всеки.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР