Столична община да придобие трите паркинга под НДК, които са

...
Столична община да придобие трите паркинга под НДК, които са
Коментари Харесай

Борис Бонев предлага общината да поиска трите паркинга около НДК

Столична община да придобие трите паркинга под НДК, които са публична-държавна благосъстоятелност. Това предлага с отчет общинският консултант от ПП-ДБ-СС.  

В рамите на строителството на НДК, са построени минимум три подземни паркинга. Всеки с друг статут: паркинг 1 е на бул. " Фр. Нансен " с повърхност 6567 кв. м., който е частна благосъстоятелност. Паркинг 2 е на бул. " Витоша " и е публична-държавна благосъстоятелност. Паркинг 3 е на бул. " Пенчо Славейков " с обща повърхност 2714 кв. м., който е обществена държавна благосъстоятелност.

Ако общината ги придобие ще бъде длъжна да ги ремонтира, като те ще могат да се употребяват единствено за паркинги. " Предлагаме част от паркоместата да бъдат резервирани единствено за живущи, т.е. притежатели на винетен стикер за съответната подзона, само че това ще бъде предмет на обособен разбор, отчет и правилник при сполучливото реализиране на прехвърлянето на собствеността ", написа Бонев.

" Предвид характера на историческата част на центъра, архитектурната отбрана, обезпечена сос закон, градоустройствените особености на зоната, неналичието на незастроени общински пространства, како и съществуването на археология, изборът на местоположения за създаване на нови етажни гаражи, изключително подземни такива, е мощно стеснен ", написа Бонев.

И напомня, че след деликатен разбор и изследване стана ясно, че евентуалните местоположения са няколко, само че в периферията на историческия градски център: под земята паркинг под пл. " Възраждане ", етажен гараж до метростанция " Медицинска академия ", до Националния стадион Васил Левски и под бул. " Кн. Мария Луиза " - северно от пл. Лъвов мост. " Всички те са на изследователски eтaп и следва дълъг развой по планиране, избор на реализатор, обезпечаване на финансиране, кaктo и време и комплициран строителен развой в зона на гъсто застрояване ", написа още Бонев. 

Припомня и, че цената  за паркиране в синята зона не е променяна от въвеждането й през 2012 година, а към НДК има сериозно натоварване от прииждащ трафик, в това число и в неделните дни. В режим " Служебен абонамент " местата не са задоволително лимитирани, а редица държавни институции заобикалят разпоредбите и узурпират елементи от общинската обществена инфраструктура без да имат право на това. Всички тези фактори вършат паркирането в центъра затруднено, изключително за живущите в зоната ", написа още Бонев.

Официалните данни на ЦГМ за запълняемост на трите подзони, които тангират НДК (подзони 2, 3 и 10) демонстрират, че проблемите с паркирането поради незадоволителния брой паркоместа, многото издадени винетни стикери и служебни абонаменти, са точно там. " Трябва да се има поради, че самият Национален замък на културата всекидневно притегля хиляди гости заради разнообразния календар от събития, с което в допълнение се натоварва транспортната инфраструктура ", написа още Бонев.

Въпреки острият недостиг тук-там за паркиране, изключително в тази част на центъра, кaкmo e видно от данните показани нагоре, два от подземните паркинги не се употребяват. Този с вход-изход откъм бул. " Витоша " (Паркинг 2) се употребява единствено наем за печатница. Паркинг 3, с вход-изход откъм бул. " Пенчо Славейков " пък от години е зamвopен.

" Считаме, че потреблението на наличното скъпо пространство в центъра на София е надалеч от оптималното и не служи нито на публичния интерес, нито способства за възстановяване на превоза в столицата. Трите уреди са построени за да бъдат основна част от транспортната инфраструктура на града, само че не се употребяват кamo maкивa ", написа още Бонев. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР