Стокхолм. Германия не планира да се превръща в ядрена сила,

...
Стокхолм. Германия не планира да се превръща в ядрена сила,
Коментари Харесай

Аналена Бербок: Германия няма намерение да се превръща в ядрена сила

Стокхолм. Германия не възнамерява да се трансформира в нуклеарна мощ, само че ще резервира присъединяване си в обезпечаването на „ нуклеарния чадър на НАТО “ – и в това няма несъгласие. Това акцентира новият министър на външните работи на Федерална Република Германия Аналена Бербий на конференцията за разоръжаването в Стокхолм, предава DPA .

„ Целта за всички нас е свят без нуклеарни оръжия “, съобщи „ зеленият “ политик. Според Бербок Германия „ има намерение да способства за това като страна, която в никакъв случай не е била нуклеарна мощ и която в никакъв случай не желае да стане нуклеарна мощ “.

Бербок, по време на диалозите с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, е подчертала, че „ по никакъв метод не слага под въпрос участието в НАТО или уговорката за присъединяване на [Германия] в обезпечаването на ядрния чадър. Този въпрос не може да бъде разграничен на черно и бяло “, сподели министърът.

Съгласно контракта от 15 март 1991 година, Федерална Република Германия се отхвърли от личното си произвеждане, владение и неутрализиране на атомни, биологични и химически оръжия. До края на юни 1991 година Съюз на съветските социалистически републики изтегля всички военни нуклеарни съставни елементи от територията на някогашната Германска демократична република.

Ядрените оръжия на Съединени американски щати обаче остават на територията на страната като част от стратегическата идея на НАТО за заплашване на евентуални съперници. До 20 американски нуклеарни бойни глави, съгласно непотвърдени сведения, се намират в авиобаза покрай Бюхел.

През март 2010 година депутатите от Бундестага с болшинство дадоха на държавното управление мандат да договаря с Вашингтон за извеждането на американското атомно оръжие от Германия. Тогавашният кабинет на министрите на Федерална Република Германия обаче разгласи, че няма да подхваща никакви едностранни дейности без единодушието на сътрудниците от НАТО. „ Зелените “, като пацифистка партия, се застъпиха за отхвърли на Германия да разположи спомагателни нуклеарни оръжия на нейна територия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР