Сто ученици от 6 града представиха 20 интересни стартъп идеи

...
Сто ученици от 6 града представиха 20 интересни стартъп идеи
Коментари Харесай

След конкурса на „Тийноватор“ ще ядем сладолед без захар, но с протеин

Сто възпитаници от 6 града показаха 20 забавни стартъп хрумвания „ по какъв начин да създадем живота си по-устойчив, по-красив, по-удобен и по-умен “ на финала на последното издание на „ Тийноватор “ през този месец.

Програмата е част от интернационалната мрежа U School, приспособена за българските учебни заведения, в която ментори от започващи и развити компании в България и с опит в разнообразни сфери, оказват помощ на възпитаници в 10. и 11. клас  да открият пристрастеността си и да я трансфорат в печеливш стартъп план . Началото е сложено през образователната 2018/2019 в четири столични учебни заведения, а през идната 2019/2020 се разшири до 17 учебни заведения – в София, Варна и Враца.

Програмата е безвъзмездна, а форматът е основан на практическо използване на сполучливи практики от Станфордския университет . Имплементирани са още „ design thinking “, „ lean development “, „ rapid prototyping “, „ business canvas model “ и други, в композиция с личностно развиване и „ меки “ умения, просветителни игри. Организират се и визити на офиси на осъществени компании. Фокусът на програмата е стимулирането на креативното мислене и увереността в личните благоприятни условия.

„ В стартирането на бизнес е и триумфът, и неуспехът. По пътя има и трудности. Посоката не е единствено напред. „ Тийноватор “ е по-ранен старт за живота след учебно заведение “, изясни пред Радио София координаторът на програмата Зорница Миткова .

 Първо място в националното съревнование завоюва Александър Паунов , 11-окласник в Първа немска гимназия в София. Неговият стартъп ICEPRO е за сладолед с протеин на прахуляк и без захар.

„ Имах двама ментори – Ангел и Цвети. От тях научих повече, в сравнение с в учебно заведение “, беше прям 18-годишният Александър в студиото на Радио София.

Имал е доста хрумвания, само че осъзнал, че множеството нямало да може да се осъществят.

Спрял се на хрумването за сладолед без захар, само че с протеини , макар че в образователната стратегия няма биология и химия.

На финала журито харесало сладоледа, че и опашка се образувала…

Резултатът от този стартъп можем да го чакаме и на пазара.

Второто място зае Safe Peak – апликация за бърза локализация на изгубени хора в планината, добави Зорница Миткова. На трето място се е класирал тимът с Find Trainee – уебсайт, който оказва помощ на младежите да намерят мечтаната работа и ги свързва с компании, които дават стажове.

Чуйте диалога на Гергана Пейкова със Зорница Миткова и Александър Паунов.

Вече тече записването на участници и ментори за четвъртата година на „ Тийноватор “ .

Възползвайте се.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР