Сто и шестдесет изтребителя Ф-16 бяха поискани от президента на

...
Сто и шестдесет изтребителя Ф-16 бяха поискани от президента на
Коментари Харесай

Зеленски поиска от Запада вълшебства във въздуха

Сто и шестдесет изтребителя Ф-16 бяха поискани от президента на Украйна от Запада. Само толкоз доста бойни машини са способни, споделя той, да оспорят господството на Русия във въздуха. Колко коства такова искане и има ли киевският режим даже минимален късмет да получи подобен брой бойци?

Шефът на режима в Киев Владимир Зеленски за първи път разгласи точния брой на американските изтребители Ф-16, нужни на Украйна. Според него „ имаме потребност от към 160 изтребителя, с цел да имаме мощни Военновъздушни сили, които няма да дадат опция на Русия да господства във въздушното пространство “. Зеленски твърди, че към този момент има съглашения за приемане на " 50-60 " апарата от този клас. Остават единствено към стотина.

Наистина, на Украйна към този момент са обещани Ф-16. На 20 август Зеленски да вземем за пример посети Холандия и разгласи, че ще получи 42 бойни самолета от тази страна „ след образование на нашите водачи и инженери “. По-късно Дания също разгласи прехвърлянето на своите Ф-16 на Украйна, само че без да прецизира броя и времето на тяхното прекачване.

Там, където Зеленски е прав, е в оценката на сериозната роля на пилотираните самолети в сегашния спор. Както и фактът, че точно с помощта на мощните Военновъздушни сили Русия господства във въздуха на Украйна.

Превъзходството във въздуха дава на съветските войски няколко основни преимущества по едно и също време. Първо, съветските бомбардировачи могат на практика безнаказано да бомбардират наземни позиции на съперника, изключително с потреблението на авиобомби, оборудвани с УМПК (Универсален модул за обмисляне и коригиране). Авиобомбите са доста по-мощно и дейно средство за поразяване от артилерията. Макар и единствено тъй като една авиационна бомба съдържа няколкостотин, а от време на време и повече кг експлозив, а артилерийският снаряд съдържа единствено няколко кг.

Второ, точно съветската армейска авиация (а точно хеликоптерите Ка-52 и Ми-28, оборудвани с управляеми ракети) изигра най-важната роля в отблъскването на украинската „ контраофанзива “. Руски хеликоптери интензивно унищожаваха украинска бронирана техника. Включително " Леопардите " немско произвеждане. Това би било невероятно, в случай че Украйна можеше да употребява изтребители против съветските хеликоптери.

Трето, съветската авиация съставлява директна опасност за украинския флот или по-скоро за това, което е останало от него. Украинските десантни кораби, дружно с техните екипажи и войски, са интензивно унищожавани от съветските Су-30СМ и Су-24 през последните дни.

И най-после, " съветският АУАКС " - самолетът А-50 е най-важното средство за целеуказване и разузнаване. С помощта на А-50 щабът на съветските Военновъздушни сили насочва съветските изтребители по цели, има способността да открива и разпознава въздушни цели в небето на специфичната интервенция, в това число дроновете на съперника.

Така както въздушното прикритие, по този начин и въздушните удари са най-важното преимущество на Русия пред Украйна в сегашния спор. Киевският режим непрестанно се оплаква от това преимущество и непрестанно желае да го отстрани. Точният състав и бойните благоприятни условия на съветските Военновъздушни сили, несъмнено, са военна загадка. Според Марк Мили, началник на комитета на началник-щабовете на Съединени американски щати, „ руснаците разполагат със стотици изтребители четвърто и пето потомство “.

Разбира се, въоръжените сили на РФ не употребяват цялата си бойна авиация по време на СВО, както и цялата войска като цяло. Министерството на защитата на Руската федерация в никакъв случай не е разгласило точни данни за броя на употребяваните самолети по време на спецоперацията, само че постоянно се оповестяват косвени индикатори за бойното потребление на авиацията. Например броят на полетите за избран интервал от време или броят на ударените цели. Въз основа на тези данни може да се допусна, че Русия употребява формация от бойни пилотирани самолети в хода на СВО от към 100-200 машини, в това число изтребители и бомбардировачи.

Очевидно Зеленски изхожда от информация, близка до тази оценка. Ето за какво той се нуждае от 160 изтребителя Ф-16. Такава бройка, при вярно ръководство и организация, в действителност е в положение да сътвори усложнения на съветската авиация при осъществяване на бойни задания по време на СВО. Да се сътвори най-малко паритет в бойните качества на Военновъздушни сили на Русия и Украйна, да се оспори господството на Русия във въздуха.

Но Зеленски явно бърка, че ще получи тези 160 бойни машини на свое разположение. Поне в такива количества и в близко бъдеще, през 2024 година Освен това, боеспособни, оборудвани, разполагащи с всички нужни типове обслужване - и, несъмнено, подготвени екипажи. Пилоти, без които всички тези машини са просто хубав скрап.

Не, освен хубав, само че и доста безценен. Да се върнем на американския военачалник Марк Мили. Не толкоз от дълго време той приказва за цената на въпроса за снабдяването на режима в Киев с американски бойни самолети.

„ Само да направя едно бързо математическо упражнение: 10 Ф-16 костват два милиарда $ “, сподели Мили. Но Зеленски не желае 10 - той желае 160. С други думи, съоръжение, съгласно доста груба оценка, на стойност 32 милиарда $. Това е единствено една четвърт по-малко от бюджетния недостиг на Украйна за тази година (40 милиарда долара). Покрити, апропо, от Европейския съюз и МВФ. Какво са 160 изтребителя Ф-16 и кои страни имат сравним брой такива машини? Например Турция има съвсем триста такива изтребители от разнообразни модификации във Военновъздушни сили. Около 150 Ф-16 са в Гърция, малко повече - в Южна Корея, повече от двеста - в Израел и Египет. Военновъздушни сили, които включват 150-200 изтребителя (макар и други модели), имат най-големите страни в Европа - Франция и Германия.

Всички тези страни получиха тези машини от производителя не едновременно, а в продължение на десетилетия, на дребни партиди. В продължение на десетилетия те приготвят системи за тяхната поддръжка, ремонт, образование на водачи и механически личен състав, летищна инфраструктура. Всяка Военновъздушни сили е като египетските пирамиди във връзка с трудност и индустриални разноски. Създават се доста постепенно, доста мъчно и доста скъпо. Въпреки че, за разлика от пирамидите, те могат да бъдат унищожени за доста малко време.

И в този момент Зеленски желае западните сътрудници на режима в Киев вълшебен да пресъздадат украинските Военновъздушни сили. Освен това да ги основат за няколко месеца на ниво - както от позиция на техническата, по този начин и от позиция на бойната подготовка - съответстващи на равнището на Военновъздушни сили на редица водещи страни в света.

„ Ще отнеме години, с цел да обучим украинските водачи. Години за поддръжка [на оборудването “, споделя военачалник Мили. И най-вероятно генералът показва най-оптимистичната оценка за Украйна. Качественото образование на военни водачи ще отнеме най-малко пет години. С най-интензивните класове и тренировки. Без езиковата преграда. Това значи, че най-вероятно не украинци, а наемници ще седят на контрола на украинските Ф-16: да вземем за пример полски. Поне в обозримо бъдеще.

Може би украинските военновъздушни сили в действителност ще получат няколко Ф-16 преди края на ръководената от Русия специфична интервенция. Но те несъмнено няма да получат 100 и шестдесет такива бойни машини до този миг. А по-късно още повече.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР