Стивън Сондхайм, композиторът и текстописец, считан за една от най-влиятелните

...
Стивън Сондхайм, композиторът и текстописец, считан за една от най-влиятелните
Коментари Харесай

Стивън Сондхайм, икона на музикалния театър, почина на 91

Стивън Сондхайм, композиторът и текстописец, считан за една от най-влиятелните фигури в историята на американския музикалния спектакъл, умря 91-годишна възраст, съобщи  ​​New York Times. Сондхайм беше на 91 години. 

Изкуството е неразривна част от живота му още от ранна детска възраст. Кариерата му обгръща шест десетилетия и за това време Зондхайм промени представите за музикален спектакъл в Америка с новаторските си творби. 

След колежа той стартира кариерата си като текстописец на хитовите мюзикъли West Side Story и Gypsy. Между 1970 и 1981 година той си сътрудничи с Хал Принс за някои от ранните му триумфи като създател на музика и текстове, в това число „ Компания “ (премиерата у нас беше през март 2021 година от в Народния театър), Follies, „ Суини Тод “ и Merrily We Roll Along.  През 80-те и 90-те години Сондхайм си сътрудничи с Джеймс Лапин в „ Неделя в парка с Джордж “ и „ Вдън горите “.

За достиженията си в музиката и театъра Зондхайм получава оценки през цялата си кариера. Печели осем награди Тони, в това число една от тях е за изцяло творчество;  той е почетен с премията „ Пулицър “ за драма през 1985 година за „ Неделя в парка с Джордж “;  получава премията на Кенеди Център през 1993 г.;  има също извоювани и осем награди „ Грами “, както и премията Trustees. А през 1990 година Зондхайм печели и " Оскар " за песента си от " Дик Трейси " Sooner or Later (I Always Get My Man). 

Наследството на Сондхайм остава крайъгълен камък на известната просвета през последните години. „ Вдън горите “ е екранизиран от Роб Маршал с артисти като Мерил Стрийп, Емили Блънт, Джони Деп, Ана Кендрик, Крис Пайн… У нас от филмовата му акомодация е прочут и „ Суини Тод: Бръснарят дявол от Флийт Стрийт “ (2007),режисиран от Тим Бъртън, с Джони Деп, Хелена Бонъм Картър, Алън Рикман, Тимоти Спол и Саша Барън Коен, а тези дни па кината потегля новата кино версия на Уестсайдска история на Стивън Спилбърг. 

Зондхайм е и единственият жив театрал, в чиято чест са наречени  театри както на Бродуей, по този начин и в Уест Енд. 

Хубав документален филм за неговото творчеството — „ Шест на Зондхайм “ може да се гледа в стрийминг платформата HBO Go. В него на фокус са прекарванията на създателя, до момента в който написа шест от най-емблематичните си песни. 

Сондхайм продължи да работи до края на живота си. Само преди два месеца той беше в Късното шоу със Стивън Колбер и описа, че работи по нов мюзикъл, наименуван Square One. Актьорите Нейтън Лейн, Бернадет Питърс и други, осведомени с плана, описаха, мюзикълът е „ доста трогателен “.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР