Стипендии за отлични ученици в ХІ и ХІІ клас и

...
Стипендии за отлични ученици в ХІ и ХІІ клас и
Коментари Харесай

Дарители и стипендианти казват в програма, че са „Готови за успех“

Стипендии за отлични възпитаници в ХІ и ХІІ клас и студенти в държавни образователни заведения, изгубили единия или двамата си родители, или израснали в профилирана институция, дава програмата „ Готови за триумф “ , която фондация „ BCause “ извършва в партньорство с Фондация “Сирак ” от 2006 година.

Средствата са обезпечени напълно от дарения, а водещ аршин е триумфът на претендентите.

За 15 години за дадени 1521 годишни стипендии на обща стойност над 2,15 млн. лв. .

Всъщност, самата стипендия не е просто финансова помощ, тя е и морална поддръжка за възпитаници с капацитет в последни класове и студенти без родител. Дава убеденост, че не си самичък и можеш да постигнеш фантазиите си.

„ Каузата е вдъхновяваща – от една страна да търсим и подкрепяме надарени младежи, от друга да намираме донори “, описа пред Радио София Веселина Йорданова от фондация BCause. „ Не сме очаквали, че толкоз дълго ще ни поддържат и компании, и самостоятелни донори. Всяка година измерваме триумфа със 100 усмивки на млади и по-уверени хора, които са уверени, че образованието е верният път към развиването. “

Минималният нужен триумф за утвърждение е над 5.00 за студенти и над 5.50 за възпитаници. Стипендията за студент е 2500 лева (раздава се от октомври до юли), а за възпитаник от последните класове - 1000 лева Приоритет при студентите имат медицинските специалности, само че се вкарват и специфични стипендии. Броят на подкрепените зависи от сумата на набрани през годината дарения. През тази година са събрани над 160 000 лева от донори.

Сред стипендиантите по програмата има и момче, сбъднало фантазията си да издаде книга (подготвя и втора), друго е станало вицешампион на България по шахмат, всички вземат участие в доброволчески начинания, сподели още Веселина Йорданова. Много от тях се отличници, въодушевяват и карат донорите да се гордеят.

Такава е и Елена Стефанова .

Станала е стипендиант в VІ-VІІ клас и това й е дало смисъл да продължи след тежка загуба на родител. После това „ красивото начало прераснало в приказка “. Неин донор станал Даниел Киряков, който траяла да търси с хрумвания за съвет и поддръжка.

Елена към този момент е приключила Медицинския университет в София и в този момент е една от тримата стипендианти, които са станали донори на програмата. Благодарение на нейни дарения има приключила медицински сестра в Плевен.

„ Съвсем естествено е, когато си обкръжен от любов и подкреп а, да искаш и ти да окажеш помощ другиму “, означи доктор Елена Стефанова.

В момента тя има и различен мотив за горделивост. Работи с мултидисциплинарен интернационален екип върху кръвен биомаркер, с който да се откриват промени в мозъка по отношение на предварителната защита на Алцхаймер . На интернационално научно съревнование даже екипът е преборил хиляди други стартъпи и са спечелили премия и 10 000 щ. $ за основаването на лабораторно демо.

Чуйте диалога на Катя Василева с Веселина Йорданова и Елена Стефанова.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР