Стевията произхожда от растението Stevia rebaudiana, което е от семейството

...
Стевията произхожда от растението Stevia rebaudiana, което е от семейството
Коментари Харесай

Всичко, което трябва да знаете за стевията

Стевията произлиза от растението Stevia rebaudiana, което е от фамилията на хризантемата, подгрупа Asteraceae. Има огромна разлика сред стевията, която купувате в магазина за хранителни артикули, и стевията, която може да отглеждате вкъщи.

Продуктите със стевия, намиращи се на рафтовете в хранителния магазин, не съдържат цялото листо на растението. Те са направени от високо пречистен дестилат от листата ѝ, наименуван ребаудиозид A (Reb-A). Всъщност малко от продуктите от стевия я съдържат изцяло и натурално. Екстрактът Reb-A е към 200 пъти по-сладък.

Той е един от „ новите подсладители ”, както ги назовават, като да вземем за пример еритритол (захарен алкохол) и декстроза (глюкоза).

Можете да отглеждате растението стевия вкъщи и да употребявате листата, с цел да подсладите храни и питиета. Подсладителите с екстракта Reb-A се оферират в течни, прахообразни и гранулирани форми. В тази публикация са изтъкнати качествата на артикули с Reb-A.

Има ли изгоди от потреблението на стевия?

Стевията е подсладител, който съвсем не съдържа никакви калории. Ако се пробвате да отслабнете, този значим подробност може да бъде прелъстителен. Досега обаче научните проучвания са неубедителни, тъй като въздействието на нехранителните подсладители върху здравето на обещано лице, може да зависи от количеството, което се употребява, както и от деня, в който се употребява.

Ако имате диабет, стевията може да ви помогне да контролирате равнищата на кръвната захар. Едно изследване на 19 здрави, слаби участници и 12 затлъстели участници през 2010 година открива, че тя доста намалява равнищата на инсулин и глюкоза. Освен това, участниците в изследването са задоволени и пълноценни след хранене, макар по-ниския банкет на калории. Обаче едно от маркираните ограничавания в това проучване е, че то се прави в лабораторна среда, а не в действителна обстановка в естествената среда на индивида.

И съгласно изследване от 2009 г, листата от стевията може да оказват помощ за управлението на холестерола. Участниците в изследването употребяват 400 мл дестилат от стевия на ден в продължение на един месец. Проучването открива, че стевията понижава общия холестерол, LDL ( " неприятния " ) холестерол и триглицеридите без негативни странични резултати. Тя също по този начин усилва HDL ( " положителния " ) холестерол. Все още не е ясно дали инцидентно стевията в по-малки количества би имала същото влияние.

Причинява ли странични резултати?

След проучвания екстрактът от стевия Reb-A е приет като цяло за безопасeн. Ала защото липсва информация и проучвания за сигурността на суровата стевия, има опасения, че натуралната билка може да навреди на бъбреците, репродуктивната система и сърдечно-съдовата система. Също по този начин може да намали кръвното налягане прекомерно ниско или да взаимодейства с медикаменти, които намаляват кръвната захар.

Въпреки че стевията се смята за безвредна и удобна за хора с диабет, марки, които съдържат декстроза или малтодекстрин, би трябвало да се одобряват деликатно. Декстрозата е глюкоза, а малтодекстринът нишесте. Тези съставки набират в организма дребни количества въглехидрати и калории. Захарните алкохоли могат също леко да усилят броя на въглехидратите. Ако употребявате стевия понякога, няма съществено да повлияе на кръвната захар, само че в случай че я употребявате през целия ден, въглехидратите бързо ще се натрупат.

 подсладител стевия

Както при множеството естествени подсладители, главният минус е усетът. Стевията има леко горчив привкус. Някои хора се радват на това, само че за другите е сериозна причина да не я одобряват.

При някои хора продуктите от стевия, създадени със захарни алкохоли, могат да причинят проблеми с храносмилането, като да вземем за пример отичане на корема и диария.

Безопасна ли е да се приема по време на бременност?

Стевия, направена с Reb-A, е безвредна да се употребява умерено по време на бременност. Ако сте чувствителни към захарни алкохоли, изберете марка, която не съдържа еритритол.

Цял лист, недопечен дестилат от стевия, в това число и стевията, която сте отгледали вкъщи - не са безвредни за приложимост по време на бременност.

Може да наподобява необичайно, че високорафинираният артикул се смята за по-безопасен от естествения артикул, само че в този случай е потвърдено.

Стевия и рак?

Има някои проучвания, които допускат, че стевията може да помогне за битка или попречване на някои типове рак.

Според изследване от 2012 година гликозидът, наименуван стевиозид, открит в растението стевия, спомага за стимулиране на гибелта на раковите кафези при рак на гърдата. Стевиозидът може също по този начин да помогне за понижаване на някои митохондриални пътища, които оказват помощ за рака.

Стевията като сурогат на захарта

Може да употребявате стевия вместо захар в обичаните ви храни и питиета. Щипка стевия на прахуляк е равна на към 1 чаена лъжичка захар.

Вкусните способи за потребление на стевия включват:

• в кафе или чай;

• в домашна лимонада;

• поръсена на топла или студена зърнена закуска;

• в смути;

• в неподсладено кисело мляко.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР