Стевията представлява естествен подсладител, една от алтернативите на рафинираната захар.

...
Стевията представлява естествен подсладител, една от алтернативите на рафинираната захар.
Коментари Харесай

Вредна ли е стевията

Стевията съставлява натурален подсладител, една от другите възможности на рафинираната захар. За първи път свойствата на растението са открити в Южна Америка, откъдето след това стартира нейното разпространяване. Напоследък от ден на ден се приказва за нейното влияние върху човешкия организъм.

Мненията доближават крайности, някои я дефинират като здравословен артикул и потребен сурогат на обичайна захар. Според други консумирането на стевия крие риск за здравето. Знае се, че стевията е 300 пъти по-сладка от захарта.

В България след избран интервал на продажба на екстракти от растението в аптечната мрежа и в комерсиалната мрежа, стевията беше изтеглена. Официалната причина за това, дадена от управляващите е, че не са направени задоволително проучвания, които да потвърдят безвредността на продукта.

Някои консуматори намират в този акт тайни планове за елиминиране на продукта за сметка на други подсладители, към този момент наложили се на пазара. Към момента стевията е с неуточнен статут за легалност или конспиративност в страната.

Факт е, че за въздействието на стевията върху организма не се знае съвсем нищо. Предположенията са, че по-високи дози стевия водят до намаление на кръвната захар и на кръвното налягане. Това крие евентуална заплаха за хората, страдащи от сходни проблеми.

В същото време съгласно някои изявления в Интернет пространството Световната здравна организация даже предлага дестилат от растението при лекуване на хипертония.

 Подсладител Стевия

От изказвания на нейни представители излиза наяве още, че растението на въздейства на кръвното налягане на хората, поддържащи естествени граници. Други експерти настояват, че стевията е положително естествено лекарство срещу {диабет] и затлъстяване.

Сладката билка пособия и при срив на защитните сили на организма, нарушавания в кръвоносната система, стомашно-чревни болести и прочие

През ноември 2011 година Европейската комисия утвърди подсладител, приготвян от билката стевия. Противоречивият аспартам също е с легална приложимост.

Растението стевия съдържа фитонутриенти и минералите: фосфор, калий, калций, магнезий, цинк, желязо, селен. Сред витамините, показани в стевията, са витамин А, витамин С, както и витамини от групата В.

В Съединени американски щати да вземем за пример стевията влиза в листата на утвърдените естествени подсладители. Там има артикул, който е комбинация от захар и стевия и съдържа единствено 5 калории на пакетче. Една чаена лъжичка захар е три пъти по-калорична.

Тези, които употребяват билката, я предлагат и в кулинарията. Стевията и нейните екстракти могат да бъдат топлинно обработвани.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР