Степента, до която психически неразположените затворници ще се самонаранят, беше

...
Степента, до която психически неразположените затворници ще се самонаранят, беше
Коментари Харесай

Извадени зъби и осакатени: Мъж се опитва да се изкорми в затвора, проблемите на психично болните зад решетките в Англия

Степента, до която душевен неразположените пандизчии ще се самонаранят, беше разкрита в нов отчет, забелязан извънредно от Sky News - защото някои чакат повече от година, с цел да бъдат преместени в психиатрични лечебни заведения.

По време на престоя си в пандиза Брайъни споделя, че самонараняването е било " необятно публикувано ". 27-годишната жена, която нямала престъпно досие, била задържана, тъй като имала мании, че е отровена. 

След гибелта на майка ѝ, която била болна от рак на панкреаса Брайъни стартира да изпитва проблеми с психологичното здраве, до момента в който е студентка в университета. Състоянието и прераства в неуравновесеност, при която тя има вяра, че в мозъка ѝ има тения, която я убива. Брайъни считала, че служащ от локална сладкарница е отровил храната ѝ с яйца на тения. 

В разгара на психозата си през 2017 година тя заплашила, че ще убие мъжа от заведението за бързо хранене, в случай че не признае, че я е упоил. Брайъни е задържана за злонамерена връзка и опит за палеж и е настанена в следствения арест в психиатричното поделение на HMP Styal в Чешир. 

Предупреждение! Тази история съдържа подиуми с насилие 

След като попада в пандиза, Брайъни споделя, че е била " толкоз депресирана ", че за първи път се самонаранила. 

" Не виждах различен вид. В общи линии това беше метод да се оправя със заобикалящата ме среда. Когато си психотичен и депресиран, да бъдеш затворен в килия е едно от най-лошите неща, които можеш да направиш на някого ", споделя тя.  

Woman who thought she was poisoned by takeaway tapeworm eggs describes prison life horror
— Bo-Allan Larsson36 (@tysonhurry8)
Затворник " се опита да се изкорми ” 

Степента, до която пандизчиите с психологично разстройство са склонни да се самонаранят, е разкрита в нов отчет, представен от Sky News. Съществуват опасения, че казусът се задълбочава от това, че хората с психологични проблеми се държат в пандизите прекомерно дълго, преди да бъдат трансферирани в психиатрични лечебни заведения. 

В отчета на основния контрольор на пандизите Чарли Тейлър споделя, че някои пандизчии с влошено психологично здраве са " толкоз склонни да се самонаранят, че са си извадили зъби или са се осакатили до степен да разкрият личните си вътрешности, като постоянно са си предизвикали пострадвания, които трансформират живота им ". 

" Попаднахме на случай, в който пандизчия на процедура се опитваше да се изкорми ", показва Тейлър. 

Въпреки тези шокиращи образци някои пандизчии чакат повече от година, с цел да бъдат преместени в психиатрични лечебни заведения. Според напътствията на експертите времето сред установяването на нуждата от хоспитализация и прехвърлянето в болница не би трябвало да лишава повече от 28 дни. При хора със незабавна потребност преместването би трябвало да се извърши по-бързо.  

Тейлър показва, че това не се случва в 85% от случаите, а междинната дълготрайност на чакането е съвсем три месеца. 

Служителите на пандизите получават лимитирано образование по психологично здраве и рискуват да бъдат засегнати при взаимоотношението си с нездрави пандизчии. Поради това доста пандизчии в неприятно здравословно положение, които са рискови или сложни за преодоляване, се оказват в карцер за дълги интервали от време, което утежнява положението им. 

Последните данни сочат, че през годината до юни 2023 година броят на случаите на самонараняване измежду пандизчиите в Англия и Уелс се е нараснал със 17% , като при дамите затворнички е достигнал рекордно равнище. От Министерството на правосъдието  са декларирали, че има " забележителни разлики в трендовете за самонараняване по пол " - като процентът в женските затвори се е нараснал " доста с 63% до нов връх (6 213 случая на 1000 затворници) ", спрямо нарастването от 3% в мъжките затвори (555 случая на 1000 затворници). 

" Тя страдаше, в действителност страдаше ”  

Сара Рийд страда от шизофрения и е изпратена в HMP Holloway през 2015 година Тя е изпратена в пандиза, до момента в който бъдат получени психиатрични отчети, които да потвърдят дали е годна да се яви пред съда за хипотетично нахлуване, което се е случило, до момента в който е била изолирана като пациент в психиатрична болница. В пандиза Сара е лишена от антипсихотичните си медикаменти и е настанена в изолатор, където здравословното ѝ положение бързо се утежнява. 

" Тя продължаваше да споделя " мамо, нуждая се от медикаментите си, не мога да дремя. Тя страдаше, в действителност страдаше ”, споделя майката на Сара Мерилин Рийд. 

" Последното нещо, което ми сподели, беше " изведете ме отсам ", споделя Рийд. 

На 11 януари 2016 година Сара е открита в килията в безсъзнание. Следствено жури стига до заключението, че за гибелта ѝ са съдействали неприемливото закъснение на психиатричната оценка и пропуски в грижите. В съда се показва, че тя е прекарала последните си дни в мръсна килия, държана във фактическа изолираност, без визити или телефонни диалози със фамилията. 

Мястото за отнемане от независимост е затворено през юли 2016 г. 

Според основния контрольор на пандизите има две аргументи за огромното закъснение на преместването на пандизчии с остро психологично заболяване в психиатрични заведения: бюрокрацията и неналичието тук-там в психиатричните заведения. Последните данни на Националната здравна работа демонстрират, че 90,5% от леглата за нощувка, предопределени за психологично заболели, са заети.  

Въпреки че има огромни закъснения при прехвърлянето на пандизчии в болница, Тейлър показва, че е угрижен за метода, по който пандизите се употребяват " като опция на болничното легло ". Затворите не престават да се употребяват " като място за сигурност ", което значи, че хората могат да бъдат арестувани под стража по време на психологична рецесия единствено тъй като няма свободни места в болничното заведение. 

Тейлър споделя, че е чул за жена, която съзнателно е скочила четири пъти пред автомобил с вярата, че това ще постави завършек на живота ѝ. Жената е била задържана за нарушение на публичния ред и арестувана в затвор. 

Проектът на Закон за психологичното здраве имаше за цел да отстрани потреблението на пандиза като място за сигурност и да реформира Закона за гаранциите, с цел да не разреши на съдилищата да задържат под стража обвинени по аргументи, свързани с психологичното им здраве. Законопроектът също по този начин оферираше законоустановен период от 28 дни за привършване на преместването от пандиза в болница. Той обаче не беше включен в речта на краля през ноември 2023 година, което значи, че няма да има законодателна промяна на Закона за психологичното здраве, напомня Sky News. 

Затворът " утежнява заболяването до 10 пъти ”  

Брайъни прекарва шест месеца в пандиза, преди да се яви в съда, където ѝ е издадена заповед за хоспитализация и пренасяне в психиатрично заведение. Там ѝ е сложена диагноза биполярно разстройство и стартира лекуване. 

" Веднага започнах да се усъвършенствам. Не знам дали това, че ме арестуваха и ме пратиха в пандиза, беше вярно. Мисля, че може би щеше да е по-полезно, в случай че ме бяха отвели напряко в болница, вместо в пандиза. Никога до момента не съм виждала толкоз заболели хора. А пандизът единствено утежни заболяването 10 пъти повече ", споделя тя. 

" Престъпниците имат право на достъп до психиатрична помощ в пандиза, където също по този начин им се оказва помощ да се откажат от опиатите и да се рехабилитират ”, показва представител на държавното управление. " Националната здравна работа в Англия влага в грижи след задържането, с цел да помогне на напускащите пандиза да получат достъп до здравни услуги - това оказва помощ за понижаване на повторното осъществяване на закононарушения, понижаване на престъпността и отбрана на обществото ", показва още представителят. 

* Видеото е архивно: ПСИХИЧНО ЗДРАВЕ: Защо се усилиха хората, претърпели паник офанзива?
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР