Беновска/Стефан Янев: Евроатлантически ценности? Янев: Не за хората!

...
Стефан Янев, председател на Български възход“ - Илиана Беновска Беновска
Коментари Харесай

Стефан Янев, председател на „Български възход“ - Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 14.10.2023 г.

Опитите за легитимиране на управляващата коалиция с необходимостта от поддържане на евроатлантически курс. Превръщането на думата „евроатлантизъм“ в клише.

„Особено ми е приятно 15 дни преди изборите да разговарям с лидера на една от новите партии, „Български възход“, която тръгна стремително, с една самоотвержена и мила заявка от лидера ѝ ген. Янев, че е готов да стане и министър-председател! Но историческите събития някак си насочиха движението в други посоки. Каква е турбуленцията в политиката днес?“, попита водещата Илиана Беновска. Стефан Янев отговори, че въпросът за турбуленцията е основателен, защото сме минали през политическа криза с 5 последователни избора. Те не са донесли ясно послание от българските избиратели кой и как да управлява. В резултат на това се е стигнало до сегашната ситуация в НС с така наречената сглобка, или некоалиция, или некоалиция, която се управлява по немеханизъм! „Инетресното е, че тази некоалиция се състои от политически партии, които направиха своите декларации и кампании на гърба на другите партии! С ясно заклеймяване по разделителната линия статукво и промяна! И сега участниците в некоалицията твърдят, че са в една лодка и гребат в една посока, но не казват на нас, избирателите, в каква посока, на статуквото или на промяната!“, категоричен бе ген. Янев.

„Казват ни, посоката е евроатлантическа! Съжалявам, че нямам американски флаг да Ви го подаря, показва Ви българския!“, отбеляза Беновска. Янев отговори: „Най-добре да говорим за българския флаг и да оставим другите! Ако някой може да даде смислена дефиниция какво означава евроатлантическо в българската политика, аз ще му бъда благодарен! Защото аз не го разбирам! Нямам представа за какво се намеква с така нареченото евроатлантическо! България е член на НАТО и ЕС и някаква препратка към евроатлантизъм мен ме губи!“.

„Бяхте служебен министър-председател, служебен министър, заемахте много важни и отговорни постове, свързани с атлантическите ни връзки!“, продължи Беновска. Янев отвърна, че е работил с тези организации още от прощъпулника на България в тях. Той продължи: „Не виждам в българския политически пейзаж какво точно означава евроатлантизма! Ако за евроатлантизъм е имало нужда да говорим преди 20-25 години, да убеждаваме българските граждани, че посоката е правилна е едно. Но след като е направен този геополитически избор, ние вече сме членове на НАТО и ЕС да тръбим за евроатлантизъм, това е поредния опит за създаване на политическа шизофрения в българското общество. Ние се занимаваме с това, партиите се занимават с това. Правят кампания на гърба на друг, обясняват какъв злодей е г-н Пеевски, какъв злодей е г-н Борисов, а след това са заедно и г-н Пеевски и г-н Борисов казват на правителството какво да прави!“.

„Ще Ви подскажа още един аспект какво значи евроатлантизъм. Казвате героизираме или отричаме Борисов или Пеевски в зависимост от случая. Но героизираме и един друг субект, за който искам сега да Ви напомня. Имахме едно знаково посещение преди два месеца на президента на Украйна Володимир Зеленски. Аз си позволих да му задам един много кратък въпрос, който съдържаше и лека ирония! Тогава ние решихме да им дарим въоръжение, да им дарим реактори за АЕЦ, вместо нашата!“, продължи Беновска и пусна запис от пресконференцията на Володимир Зеленски от 6.07.2023 г.:

Зеленски и Денков се явиха в Гранитна зала. Микрофоните за журналистите бяха изключени. Защо? Какво крият?!

Е, Беновска, обаче, без микрофон, попита президента на Украйна Зеленски:

Беновска/Зеленски: „Зеленски победи“ - ще направите ли филм след края на войната? Като „Слуга на народа“!

Володимир Зеленски, президент на Украйна - Илиана Беновска „Беновска пита - Радио К2“, 6.07.2023 г.

Илиана Беновска: Президент Зеленски, можете ли да направите филм „Зеленски печели“?

Николай Денков: Извинявайте, може ли да следваме някакъв ред?

Илиана Беновска: Може ли да направите фирм „Зеленски печели“ след края на войната?

Володимир Зеленски: Може ли да ми зададете въпроса на микрофона, моля!

Илиана Беновска: Дайте ми микрофон, моля! Дайте ми микрофон, моля! Това е много интересен въпрос, защото той е актьор!

Николай Денков: Г-жо Бенатова, няма как да влизате в този разговор по този начин!

Илиана Беновска: За какво? Къде е микрофона?

Николай Денков: Моля Ви, нека да чуем въпроса на микрофон!

Илиана Беновска: Може ли някой да ми даде микрофон, моля? Г-н президент?

Володимир Зеленски: Може би този микрофон!

Илиана Беновска: Те не работят! Те не работят! Това не е възможно! Искам да Ви питам нещо! Ще ми дадете ли някакъв микрофон, моля? Г-н Зеленски, искам да Ви питам нещо! Нека някой да ми даде микрофон!

Володимир Зеленски: Искате да ме питате нещо ли? Питайте!

Илиана Беновска: Тези микрофони не работят! Чувате ли сега?

Володимир Зеленски: Да, питайте!

Илиана Беновска: Добре дошъл сте тук, в България!

Володимир Зеленски: Това не е въпрос! Благодаря ви много!

Илиана Беновска: Питам: Ще направите ли филм „Зеленски победи“ - след края на войната?!

Володимир Зеленски: Благодаря Ви много за въпроса! Дали мога да направя филм след края?! Но, тук не става въпрос за филм, трябва да разберете! Вижте, ние загубихме хиляди хора в реалния живот! Разбирате ли? Тук не става въпрос за филм! Съжалявам, може би очаквахте друг отговор! Но - това е истината! Благодаря!

Илиана Беновска: Както „Слуга на народа“?!

Беновска продължи: „Ето още един аспект от евроатлантическата ни ориентация! Отсъствието на микрофон беше много важно!“. Янев отвърна: „Аз бих акцентирал на един аспект, който казахте в анонса на този въпрос. Вие го анонсирахте като знаково посещение. Нека разгледаме този оксиморон на знаковите посещения. Ние през един период на 2-3 месеца някой прави при нас знаково посещение и от него произтича какво? Обикновено някое обещание без резултат. И кое му е знаковото, ако няма реален резултат, нещо, което да се отразява на живота на обикновените хора, да се пусне завод, нова линия на метрото! Знаковите ни посещения обикновено са в ущърб на българските интереси! По отношение на Украйна се оказа, че ние сме толкова правоверни евроатлантици, че доброволно си разоръжаваме собствената армия, намаляваме собствената си боеспособност, за да направим впечатление на някой, който дори не я иска тази помощ!“.

„Ще добавя нещо, виждате, че много знакови държави отдръпнаха тази помощ, Германия, дори САЩ дадоха заден!“, продължи Беновска. Гостът ѝ отвърна, че това, което мотивира поведението на държавите по света е националния им интерес. А у нас всеки жонглира с понятието национален интерес, но той не се взима предвид, когато се вземат държавнически решения. Това води до извода, че политиците ни не са държавници и на хоризонта не се задават такива.

Стефан Янев попита как точно помагаме на Украйна, като даряваме атомните си реактори, които могат да послужат за изграждане на нови ядрени мощности в България. Още по-страшното е, че се лъже, че няма инвеститорски интерес към проекта АЕЦ „Белене“. „Аз съм сигурен, че от 5-6 години насам има сериозен инвеститорски интерес, който по надлежния ред е внесе в съответните министерства, които са ангажирани. Така че е много интересно кой и на какво основание казва, че няма инвеститорски интерес!“, категоричен бе Янев.

„Аз веднага ще Ви подкрепя с нещо от вчерашния петък 13-и, гласува се първия вот на недоверие към това правителство, което не знам на сглобката ли е, на некоалицията ли е. Само кратко ще Ви покажа гласуването и ценните указания обаче за евроатлантическата ни ориентация!“, продължи Беновска и пусна запис от гласуването на вота на недоверие от 13-и октомври 2023 г.

13-ти октомври 2023, петък

Първият вот на недоверие към кабинета на ПП/ДБ пропадна.

Росен Желязков: Преминаваме към гласуване на проект на решение за гласуване вот на недоверие на МС с министър-председател Николай Денков. Ще прочета проекта на решение – НС на основание чл. 86, ал. 1 и чл. 89 от Конституцията на Република България реши гласува недоверие на МС на Република България с министър-председател Николай Денков Денков заради провал в сектор Енергетика. Подлагам на гласуване проекта на решение за гласуване на недоверие. Режим на гласуване.

Посочете резултата! Гласували 214 народни представители. За 71, против 143. Няма въздържали се. Предложението не е прието, вотът е неуспешен!

Поискано е прегласуване. Колеги, ще подложа прегласуване, моля режим на гласуване! Посочете резултата! Гласували 214 народни представители. За 71, против 143. Няма въздържали се. Предложението не е прието, вотът е неуспешен!

Бойко Борисов не гласува - бил в Разград…

Делян Пеевски, обаче, „подпря“ със силен гръб „сглобката“ ли не коалицията ли… Той си знае…

Медия: Неуспешен вот на недоверие, докога вашата ПГ ще дава доверието си на това правителство?

Делян Пеевски: Ние сме казали, докато си изпълняват обещанията към българските граждани и работят за хората, ние ще я даваме тази подкрепа! Защото е важно да го има това евроатлантическо мнозинство!

Медия: БСП подготвят още един вот на недоверие?

Делян Пеевски: Пореден цирк, видяхте, загуба на време на всички и пари на българския данъкоплатец! Вместо да си вършим работата се занимаваме с цирковете на проруската опозиция!

Медия: Само преди минути Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ, каза, че при ротацията ще има смяна на министри. Конкретно Вие бихте ли сменили някой министър?

Делян Пеевски: Рано е още това да се каже. Ние ще кажем кого подкрепяме и кого не подкрепяме, когато дойде времето, март месец е далече.

Медия: Кой е индикаторът, който ще ви покаже, че това правителство се отдалечава от евроатлантическия път? И коя постъпка на ПП може да ви накара да премислите дали това правителство трябва да е на власт, защото очевидно вие и ГЕРБ сте решаващи

Делян Пеевски: Ако се отдалечат от евроатлантическия път на България, веднага ще го свалим това правителство! Това е първото. И второ е, ако не работят за хората. Ако министрите не се заемат да решават проблемите на хората и да видим реално подобряване на стандарта на живот, ние ще се оттеглим от тази подкрепа.

Медия: Г-н Пеевски, правосъдният министър заяви пред Дневник, че ако не се приемат промените в Конституцията така, както са ги предложили, правителството ще подаде оставка!

Делян Пеевски: Промените в Конституцията ще бъдат подкрепени. Това е ясно на всички. Това е излишно да го говорим, това няма да е причината да си тръгне това правителство!

Медия: Предстои приемането на декларация в подкрепа на Израел, какво иска да покаже България с този знак?

Делян Пеевски: Както казахме, пълна подкрепа за Израел срещу агресора от Хамас!

Медия: Като заговорихме за промените в Конституцията, как ще коментирате становището на Венецианската комисия?

Делян Пеевски: Според мен становището е добро. Няма нещо неочаквано за нас. Дори сме доволни от това, което казват. Единствената промяна, което за мен е изненада, досега толкова години се говореше, че трябва да лишим главния прокурор от права. Това становище е обратно, че се лишава от много права. За мен това е странно! Ще го дискутираме с колегите. Ние сме за пълно орязване на правомощията на главния прокурор, но ще чуем и колегите с какво искат да се съобразим от Венецианската комисия!

Беновска продължи: „Е, уважаеми г-н генерал, къде е евроатлантическия компас на България?“. Стефан Янев отговори, че в сегашната конструкция евроатлантизъм се използва като клише без никакво обяснение. Той продължи: „Използват се и други клишета и поведенческо поведение от времето на маккартизма в САЩ или времето на репресиите в СССР за атаки към врага с партиен билет! Тоест всеки, който не е в правилния, праведния евроатлантически път е руски агент! Много се извинявам, но аз от тези изказвания не чух къде е българския гражданин, българския глаг, българския интерес! Защото, да престанем да се делим на фили и фоби, а да бъдем българофили! Още по-притеснителното, което чух от г-н Пеевски, че на въпроса кога ще падне това правителство, той посочи две причини и ги степенува. Първата е евроатлантическия път и ако то се отклони от този път, каквото и да означава това. И второ, ако не работи в интерес на българските граждани! Тоест българските граждани са някакъв миманс, те не са важни! Да, бяха казани неща, че в техен интерес, благосъстоянието, но къде са делата? Виждаме само думи! Късат се ризи в интерес на някакъв евроатлантизъм! Но къде са дела в интерес на българската икономика, инвестиции, нови болници, училища? Ние тези дела не ги виждаме!

ПВУ и въглищната енергетика.

Стефан Янев заяви, че в публичното пространство се говорят неистина от страна на управляващите по отношение на въглищните централи и ПВУ. Той заяви: „Твърдеше се, че едва ли не за първи път бил внесен миналата година! Не нека да напомня, че този ПВУ за първи път беше внесен на 15 октомври 2021 г. от служебното правителство. Преди да го внесе то направи широк кръг разговори със заинтересовани лица, включително работодатели, синдикати. Постигна се съгласие и нямаше никакви драми, никакви скандали. Планът беше внесен с идеята, че той дава отправна точка за реално, прагматично конвертиране на тази част от българската енергетика. За съжаление в края на 2021 г. този план беше изтеглен от редовното правителство и пренаписан. И ние се надприказваме през медиите кой на коя фирма щял да даде да прави тази част от ВЕИ, което не балансира енергийната система!“.

Местните избори.

„Този разговор ще има продължение, защото голямата политика всеки ден се изгражда, а местните избори няма как да не въведат и нова скорост! Каква е прогнозата Ви за местните избори? Не Ви питам конкретно за БВ!“, попита Беновска. Стефан Янев отговори, че очаква избирателната активност да бъде близка до тази на парламентарните избори. Той продължи: „За много хора това не са избори, а просто гласуване, за съжаление! Не мога да кажа кой ще бие, защото изборите не са футболен мач. Там няма биене. Губещи са българските граждани, чиито интереси не са защитени по най-добрия начин! Моят призив към сънародниците ни е бил винаги един и същ – гласувайте, защото гласът ви е важен! Не само защото това е най-важната ни гражданска придобивка в демократичен смисъл на думата. Но защото това е начина ние да променяме в посока истинската промяна, а не тази промяна, която толкова години ни лъжат, че ще се случи! Промяната идва с нашия осъзнат избор!“. Така завърши разговорът между Стефан Янев и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Радио К2” и на живо във Фейсбук и Ютюб на 14-и октомври 2023 година.

Източник: novini247.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР