Стефан Сежурне става дипломат №1Човек на Саркози влиза в правителствотоСтефан

...
Стефан Сежурне става дипломат №1Човек на Саркози влиза в правителствотоСтефан
Коментари Харесай

Рокади в кабинета на Франция

Стефан Сежурне става посланик №1
Човек на Саркози влиза в държавното управление

Стефан Сежурне - водач на центристката политическа група „ Обнови Европа “ в Европейския парламент, е новият външен министър на Франция, заяви канцеларията на президента Еманюел Макрон.

В изказването се показва, че министрите на финансите и на вътрешните работи - Брюно Льо Мер и Жералд Дарманен, резервират постовете си. Себастиан Льокорню остава министър на въоръжените сили. Ерик Дюпон-Морети ще продължи да оглавява министерството на правораздаването. 

Най-голямата изненада в измененията в държавното управление обаче провокира името на новия културен министър - консерваторката Рашида Дати, която е непосредствен съдружник на някогашния президент Никола Саркози. Назначаването й ще отслаби в по-голяма степен консервативните съперници на Макрон, а също по този начин дава сигнал за желанието му да внесе спомагателен политически опит в кабинета си, разяснява Ройтерс.

Дати (58 г.) е някогашна министърка на правораздаването със мощен глас на политическата сцена и името й е доста разпознаваемо във Франция. Тя произлиза от непретенциозно семейство, като родителите й са от Северна Африка. Досега Дати оглавяваше консервативната съпротива в парижкото кметство, което значи, че Макрон отстрани още един евентуален противник в борбата за кметския пост в столицата.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР