Ставам досаден и предвидим дразнещ черноглед мизантроп, но ще кажа,

...
Ставам досаден и предвидим дразнещ черноглед мизантроп, но ще кажа,
Коментари Харесай

Иванов в Младежки театър


Ставам скучен и предвидим провокиращ песимист човекомразец, само че ще кажа, че след няколко доста положителни сезона българският спектакъл буксува, заседнал от две-три години в блатото на посредствеността. И нямам поради " рачково-нейковщината ", халтурата на " мечките " (Вергов, Бахаров, Карамазов) или читалищната самоинициатива на Блатечки като режисьор. Там всичко е ясно - покваряване на публиката с повърхностна и безочливо безцеремонна псевдокултура. Дори водещите подиуми като Народния спектакъл са завладяни от междинни ловки занаятчии (Иван Урумов и Владлен Александров). " Сфумато " си съществува самодостатъчно, без да си мръдне пръста да разпространява доста положителните си планове, а " 199 " и " Зад канала " изнемогват в другояче похвалните си планове и планове...

И на този нещастен декор имаме превъзходно и удивително съответно зрелище, което се извисява като съвременен небостъргач над порутени схлупени паянтови къщурки -  в Младежкия спектакъл! Аз съм доста придирчив и песимистичен към всеки прочит на (или Достоевски например) в киното и театъра, но този път (режисира артистът, още една причина за безпокойствие, само че се е справил по-добре от професионалните си колеги) блажено и въодушевено възторжено ръкоплясках - всичко беше съвършено изпипано и майсторски поднесено!



Иванов (, отлично!) е 40-ина годишен жилест кльощав помешчик с изсечено лице, интелигентен, старателен и твърдоглав, грамотен, просветен, доблестен и милосърден. Някога... Женен е за изтънчената, нежна и болнава (май туберкулоза) Анна Петровна (Гергана Христова, най-накрая на софийска сцена), еврейка, която поради него се е отказала от религия, семейство и благосъстояние, обичал я е доста и искрено.



Като че ли в този момент обаче е притеглен неудържимо от съседката Саша (Рая Пеева, обичам я), десетки години по-млада от него чиста и наивна хубавица, обезверена идеалистка и бясно влюбена в него.

Вкъщи е заобиколен от предприемчивия спекулант, подготвен на всякаква измама, с цел да забогатее, жизнен Боркин (Петко Венелинов), неприветлив и непочтен двойник на Лопахин от " Вишнева градина ", от съсухрения си, разкапан и мързелив проницателен и язвителен чичо Матвей Семьонич (Борис Луканов, пенсиониран колос!), който непрекъснато мълви " за какво и аз да не спретна някоя мръсотийка ".



Иначе до него са правилният му добросърдечен другар, открит, отзивчив и прям заслужен човек, само че пропаднал пияч - Лебедев (Ивайло Христов, на равнището си отпреди 20 години!), татко на Саша, и брачната половинка му Зинаида Савишна (Станка Калчева, както постоянно постоянна и точна), префърцунена кокетна дърта мадама, алчна, пресметлива и зла, на която дължи цяло положение. Сблъсква се непосредствено със селския лекар (за пръв път този облик при Чехов, самичък доктор, не е положителен) Лвов (Николай Луканов), луд маниак, който развява добродетелите си като знаме, само че няма мекост, съпричастие и добрина в изсъхналата си от враждебен жар за принудително поправяне на света душа.



Заради " станал съм раздразним, внезапен, недодялан, ленив, колеблив, къде отиде предходното ми аз? " Иванов ми е извънредно непосредствен (това не е първата режисура, която виждам по този текст, само че е най-хубавата, а тези въпроси ме терзаят от години). Бил си добър, великодушен, доблестен и радостен човек, утопичен възхитен оптимист, дръзновен, смел и целенасочен, а в този момент си се трансформирал в това, което си мразел най-вече - инертна сива страхлива маса, опортюнист и нагаждач, и нямаш никакво пояснение за какво се е получило по този начин.

Знаете, че щом има пушка на сцената, тя наложително ще гръмне, а героят (който до последно наранява Анна Петровна и се възползва от Саша), макар пропадането си в бездната на пошлостта и безчестието (така се случва с най-хубавите синове на Русия) въпреки всичко е запазил малко морал и достолепие за един заключителен гръмък жест.
 
Боян Атанасов е жива софийска легенда, човек на живота, на киното, на театъра, на музиката. Само който не го познава, единствено той не се е впечатлявал от неговите енциклопедични познания в гореизброените области и освен в тях. За наша наслада Боян има личен блог, публикации от който публикуваме при нас с неговото общително единодушие. Останалите му титанични материали можете да откриете .
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР