Ставам доброволец-санитар в COVID отделение. Реших го още на втория

...
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Поведението на Борисов е абсолютно неадекватно |

„ Ставам доброволец-санитар в Коронавирус поделение. Реших го още на втория ми ден в болничното заведение. Тези хора имат потребност от жива мощ. Ще оказвам помощ за колкото време е належащо. Това е човечност и вътрешна нужда “, изясни претекстовете си да стане доброволец ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова в утринния блок на Българска национална телевизия.

Тя подсети и за решението на парламентарната група на левицата, че след гласуването на различния бюджет на Българска социалистическа партия в Народното събрание, 33-мата депутати-социалисти, изявили предпочитание също да са доброволци, ще се включат на първа линия в поддръжка на превъзмогването на рецесията.

В първото си телевизионно изявление откакто пребори КОВИД-19, Нинова описа за прекарванията си след заразяването й.

„ Лежах четири дни в болничното заведение, само че аз желаех по-рано да ме изпишат. Първите дни беше много тежко. Всеки друго понася заболяването, при мен беше по сложния метод. Първият ден, когато ме одобриха безусловно изненадващо, защото преди два дни си бях правила тест и бях негативна, само че в този ден получих тресчица, температура и се задуших. След това в болничното заведение претърпях всички други съпътстващи неприятности от тази болест – ужасно главоболие, доста мощни болки в корема, всичко те боли. Има и странични резултати. Получих конюнктивит, намаляване на слуха. Болестта има въздействие и върху вегетативната нервна система – не можеш да задържиш даже предмет в ръцете си. След като ме изписаха и продължих у дома лекуването с антибиотици, получих бъбречна рецесия “, описа тя.

Нинова уточни, че персонално е видяла умората у лекарите и медицинските сестри.

„ Сестрите изключително бяха доста изтощени, тъй като бяха по-малко. Лекарите са на лимита си, само че всички бяха доста проведени и всеотдайни в работата си “, изясни ръководителят на Столетницата.

В ефира на „ Денят стартира с Георги Любенов “ по Българска национална телевизия Корнелия Нинова описа и за доброволческата самодейност на Българска социалистическа партия.

„ Организирахме се в три групи - депутати, които ще влезем в лечебни заведения с Коронавирус отделения, такива, които ще отидат в регионите здравни инспекции, и такива, които ще отидат в обществените служби. Включиха се и нашите младежи от Младежкото обединяване – над 50-60 до момента “.

Лидерът на българските социалисти подсети и че тримата депутати-лекари от Българска социалистическа партия към този момент са в лечебните заведения на първа линия – двама в Свищов и един в Шумен.

„ Работят безрезервно, дават смени по 12 часа. След като гласуваме бюджета, и учителите ни в парламентарната група ще оказват помощ в учебните заведения, където има потребност ”, сподели още Нинова.

Председателят на Българска социалистическа партия още веднъж напомни, че при първата вълна през март и април Българска социалистическа партия е подкрепила държавното управление:

„ Гласувахме дружно Закона за изключителното състояние и всички ограничения, само че не стопираме да подлагаме на критика ръководството на рецесията. Кризата я има. От персонална позиция виждам, че е съществено предизвикателство. Но ръководството на рецесията продължава да е безпорядък. Изпуснаха рецесията. Провалиха се в управническите решения. Изпуснаха летните месеци, когато трябваше да се приготви системата “.

Нинова акцентира, че по-късно ръководещите са трансферирали вземането на решенията от боязън да не носят отговорност, като това е основало хаоса.

„ Правят това, тъй като мисленето им е неверно. Мисленето им е мандатно и да употребяват рецесията по този начин, че да се задържат до края на мандата. Целта е властта – по какъв начин да употребяват рецесията, с цел да завоюват идващите избори. Когато си поставиш такава неверна цел няма по какъв начин да успееш. Трябва да е противоположното. Не е задоволително да ги подлагаме на критика. Трябва да сме подготвени да предложим решения и ние ги имаме. Алтернативата е не да мислиш мандатно и с грижа за властта и по какъв начин да я запазиш, а да мислиш държавнически и с грижа за хората ”, съобщи пред водещия Георги Любенов водачът на Българска социалистическа партия.

Нинова уточни стъпките, които би направила Българска социалистическа партия за ефикасна битка с рецесията.

„ Първо, още през юли бихме задействали Националния проект за ръководство при пандемия от грип. Той е основан през 2006 година, обновен е през 2017 година. Изключителен, професионален, спретнат – с разбор във всеки район каква е възрастовата конструкция на популацията, каква е заболеваемостта, какви лечебни заведения има. Всичко това можеше лятото да се приготви. Второ, процесът би трябвало да се централизира при вземането на решенията и да се носи отговорност от държавното управление, а не да се основава този безпорядък. Трето: още тогава, а не в този момент да се приготвят лечебни заведения единствено за Ковид, тъй като хората, които имат хронични болести не могат да се лекуват и Ковид е влезнал във всички лечебни заведения и заразява цялата система “, уточни тя.

Нинова уточни и други ограничения.

„ Бихме обезпечили безвъзмездни проби. Бихме приели държавна разпоредба, която да регламентира заплащането на лекарите и медицинските сестри. Трябва държавна политика за приходите на медиците, а не краткотрайни решения, които разделиха лекарите посред им “, безапелационна бе ръководителят на Българска социалистическа партия.

Според нея е трябвало през лятото да се понижи ДДС-то на медикаментите. Нинова още веднъж настоя, че лечебните заведения не би трябвало да бъдат търговски сдружения. Тя напомни и концепцията си да се направи електронно здравно досие на всеки човек – какви заболявания си прекарал, какъв е здравният му статус и какво лекуване е прилагано.

Относно дейностите и думите на Борисов, водачът на Българска социалистическа партия разясни, че той не взима решения и трансферира отговорността от боязън от идните избори и за изкарване на мандата, като сбърканата му цел води до неверни решения и до вреда за хората.

„ Абсолютно несъответстващо на действителността е персоналното му държание. В тази рецесия народът страда, хора умират по стълбите на лечебните заведения, ти да качиш здравния министър и шефа на най-голямата незабавна болница и да им показваш пътища и мантинели. Този човек е несъответстващ на действителността “, безапелационна бе тя.

Нинова даде няколко съответни образеца, които съгласно нея са лицето на тази власт.

„ За една седмица одобриха да се позволи застрояването на Черноморието. Разрешиха на държавните чиновници, взели участие в бордове да получават бонуси от горната страна на това, с което им усилиха заплатите. Освободиха премиера да харчи безсистемно отвън бюджета и без позволение на Народното събрание да харчи толкоз, колкото реши. Промениха Закона за персоналната помощ, тъй че лишиха асистентите на хората с увреждания за събота, неделя и празниците и двойно усилиха изключителния труд на служащите. Какво споделят с тези си дейности ГЕРБ, Обединени патриоти, ВОЛЯ и отделилите се от Българска социалистическа партия? Първо, кого пазят – олигарсите, групите, които застрояват Черноморието, огромните ползи. Купуват си държавни чиновници за изборите, давайки им в допълнение хонорари. Узаконяват властническата власт и унищожават парламентаризма, като за следващ път дават опция на премиера да харчи предизборно отвън закона. Кого удариха – хората с увреждания и служащите – най-слабите и уязвимите. Българска социалистическа партия не може да бъде част от това. Четири години се борим против този модел. Нямат срам и морал даже в тази рецесия, когато народът е в доста тежко състояние. Вместо да са с грижа за хората, те са с грижа за олигархията “, разяснява Нинова като разясни, че през лятото е трябвало да се направи разбор и три проекта - здравен, стопански - за стабилизиране на стопанската система, и обществен за обществените групи.

„ В стопанската система отново безредно раздават предизборно пари без мисъл единствено там, където видят опозиция от някое от съсловията. Трябваше да се проучват петте най-важни бранша на стопанската система, които обезпечават най-голяма част от Брутният вътрешен продукт и върху тях да се концентрира държавната грижа, тъй като те ще я обезпечат. Предлагаме в бюджета да има един държавен фонд, сходен на Плана „ Юнкер “ - да аплайват дребните и междинни компании и да им се дава помощ от държавен фонд за вложения. А дребните и междинните да получат и безплатно помощ сред 5 и 10 хиляди лв. “, обясни част от предложенията на Българска социалистическа партия Нинова.

Председателя на Българска социалистическа партия дефинира неравенството, бедността и приходите като максимален проблем на рецесията след здравния. Според нея там е трябвало да се съсредоточат напъните и да се решат трайно.

„ Нашето предложение е преизчисляване на всички пенсии с нов коефициент. Това значи, че ще се покачат трайно пенсиите на всички пенсионери. При това нашето предложение коства 800 млн., а харчовете на държавното управление – 1,2 милиарда лв. “, сподели тя.

Лидерът на социалистите изясни и предлагането плоският налог да отпадне и да се вкара напредничав.

„ Тук желая да разсея всички неистини и операции на ГЕРБ. От това, което от Българска социалистическа партия предлагаме, доста огромна част от обществото ще заплащат по-малки налози. Прогресивният налог ще стартира от месечен приход от 3900 лв. нагоре. Това са 120 хиляди души в страната. Ако сме солидарно общество, изключително в тази рецесия, е добре хората с по-високи приходи да оказват помощ на обществото, на бедните, слабите и уязвимите “, безапелационна бе Нинова.

Тя добави, че ГЕРБ лъжат и по тази причина, че Българска социалистическа партия предлага смяна в корпоративния налог: „ Не е правилно – този налог остава 10% “.

На въпрос на водещия Георги Любенов дали излизането на няколко депутати е опасност за Българска социалистическа партия, Корнелия Нинова отговори, че излизането на отцепниците от парламентарната ни група е плюс за Българска социалистическа партия, не вреда.

" Те се готвят да вършат партия, само че партия зачената в изменничество, е обречена на неуспех. Тази част от сътрудниците вътре в Българска социалистическа партия, когато бяха, работиха за коалиция с ГЕРБ. Това беше задкулисието в Българска социалистическа партия, против което четири години се боря. Сега към този момент излизайки излиза наяве, гласувайки с тях, подкрепяйки болшинството, излиза наяве, че това е била задачата им и вътре в Българска социалистическа партия “, добави тя.

Нинова акцентира, че това е възстановителен развой и изчистване на задкулисието вътре в Българска социалистическа партия. 

„ Истината, за която четири години приказвам, лъсна. Имаше група в Българска социалистическа партия, която искаше огромна коалиция с ГЕРБ за лична полза, не с грижа за хората. По време на директния избор за ръководител споделих на нашите членове – вие не избирате мен, Жаблянов, Янков или Добрев – избирате накъде да върви Българска социалистическа партия и страната. Дали продължаваме борбата с мафиотско-олигархичния модел, или ставаме част от него? Двама от отделилите се депутати бяха претенденти за ръководител. Вие представяте ли си в случай че бяха определени? Сега не 7-8 депутати щяха да поддържат ГЕРБ, цялата партия щеше да бъде заведена на колене при ГЕРБ. Благодаря на социалистите, че демонстрираха разсъдък ”, сподели още Нинова.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР