Става все по-ясно, че рецесията в Швеция ще е много

...
Става все по-ясно, че рецесията в Швеция ще е много
Коментари Харесай

Шведският модел отново победи конкурентите

Става все по-ясно, че рецесията в Швеция ще е доста по-мека както от тази в еврозоната, по този начин и от щатската. Публикуван през седмицата разбор демонстрира, че страната ще е в по-добро икономическо положение даже от скандинавските си съперници през тази и през идната година. Това излиза наяве от последната прогноза на "Данске банк ", която обрисува по-щадяща рецесия в Скандинавия в сравнение с в останалата част на Стария континент.

Прогнозите на "Данске банк " за Брутният вътрешен продукт през 2020-а и 2021-а са както следва:

- Швеция: 3.3% стопански спад през тази година и 3.8% растеж през 2021-а;

- Норвегия: 3.6% понижение на тазгодишния Брутният вътрешен продукт и 3.7% нарастване през идната година;

- Дания: 3.5% стопански спад през 2020-а и 3% икономически растеж през 2021-а;

- Финландия: 4.5% спад през тази година и 2.5% растеж през идната.

Намалението на Брутният вътрешен продукт на Швеция с 3.3% през 2020-а спрямо упования от "Данске банк " 8.3% икономически спад на еврозоната, 5.8% намаляване на Брутният вътрешен продукт в Обединеното кралство и 4.3% стесняване на щатския Брутният вътрешен продукт през тази година, демонстрира по неоспорим метод преимуществата на шведския стопански модел. Според основния икономист на "Данске банк " - Лас Олсен - предвижданото икономическо показване на Швеция "не се дължи на един единствен фактор " и се приближава до предстоящото възобновяване на другите скандинавски страни.

По оценка на Олсен "шведските компании са посочили, че могат да се възстановят бързо от пандемията, тъкмо както направиха след международната финансова рецесия през 2008-а - доказателство за мощната конкурентоспособност на стопанската система ". Помага и режимът на гъвкан валутен курс. Олсен прибавя, че мощното евро несъмнено утежнява ситуацията на експортьорите на Финландия и Дания, чиито валути са закрепени към единната европейска валута.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР