Става вече година, откакто България прекрати всякакви служебни, стопански и

...
Става вече година, откакто България прекрати всякакви служебни, стопански и
Коментари Харесай

Иван Николов: Захариев унижаваше България и унищожаваше българите в Босилеград


Става към този момент година, откогато България приключи всевъзможни служебни, икономически и частни връзки с кмета на Босилеград и ръководител на Националния съвет на българското национално малцинство Владимир Захариев.

Неговият заем на доверие като българин и като политик в София дефинитивно е привършен и към този момент няма по какъв начин да бъде възобновен.

До този коренен ход се стигна, откакто бе изгубено скъпо време и бяха изразходвани всички благоприятни условия за разговор и съдействие и откакто в София се убедиха, че Захариев злоупотребява с здравната, просветителна и филантропична помощ, която България дава на своите сънародници зад граница, с цел да зарибява гласоподавателите си по време на избори. Той, към този момент укрепил се, от позициите на властта организира някаква примитивна и недефинирана антибългарска политика. Тази негова бутафорна политика опонира освен на сръбското законодателство, само че и на проевропейската реторика, с която президентът Вучич приказва на формалните сръбско-български срещи на най-високо ниво в София, Белград и Брюксел.

В политиката въпреки всичко би трябвало да има някакви правила. А Владимир Захариев е лишен от тях. На всички им омръзна да го слушат по какъв начин се кълне в „ майка България “ и в същото време да празнува „ денят на освобождението на Босилеград от българската фашистка окупация “, да прегръща и целува и българските политици, само че да гони българските вложители от Босилеград, да продължава борбата против българския език, свободата на словото, българската просвета и прочие

В Белград играе друга игра. Преекспонирайки заплахата от „ българските сепаратисти “ той се преобразява в „ надзирател на сръбските национални ползи “ и плаши озверените сръбски „ патриоти “, че в случай че не е той, Босилеград надали не ще разгласи самостоятелност или ще се причисли към България!? Така печели освен доверието на крайните сръбски националисти, само че и неограничени финансови средства, с които може да си купи изборите и да заключи в чекмеджетата десетките наказателни производства формирани против него за многочислените наказателни и административни нарушавания.

България към този момент е одобрен член на Европейския съюз. Като ръководител на Съвета на Европа тя пое тежката и виновна задача за европеизация на Западните Балкани и няма по какъв начин да се помири с тарикатските номера на Захариев. Всяко отсрочване и поддържане на служебни контакти с него, трансформира България в въздържан съизвършител в едновековната унищожителна политика против българското малцинство в Западните околности.

Чашата преля, когато той предходната година, един до друг с владиката Врански Пахомий в кметската канцелария влезе в пререкания с Генералния консул на Р България в Ниш Едвин Сугарев и с първия секретар на Посолството ни в Белград Юлиан Китипов, пристигнали да уговарят сюжета за визитата на българския вицепрезидент госпожа Илияна Йотова в Босилеград. Първоначалната концепция и цел на визитата беше в центъра на Босилеград да се открие паметна плоча с имената на почтените цивилни жертви избити на 15-16 май 1917 година при един мародерски набег на сръбска паравоенна чета в Босилеград, да им се отдаде респект и да се започва процесът за нов прочит на историята на сръбско-българските връзки и национално помиряване сред българи и сърби. Път, който вековните европейски врагове като Германия и Франция са извървели и през днешния ден са мотори на Европа.
 Град Босилеград. Град Босилеград. / БГНЕС
Владиката Врански Пахомий споделил, че това може да стане едвам откакто български публични представители се поклонят пред паметниците на жертвите избити от българската войска по време на Първата международна война.

Проблемът идва от това, че броят на жертвите е мощно повишен и това поклонение от българска страна би означавало признание на военни закононарушения, които българската войска не е направила в Моравската окупационна област по време на Първата международна война и легитимиране на фалшификациите на сръбската военно-пропагандна историография. Нещо, което е фантазия и цел на сръбската агитация против България.

Освен това, владиката Пахомий си разрешил пред българските дипломати да злослови и злепоставя представителите на българските организации в Босилеград известни с ярките си цивилен и проевропейски позиции, а кметът Захариев дори се изхвърлил, че не може да подсигурява сигурността на вицепрезидента госпожа Илияна Йотова в Босилеград!?

В последна сметка, госпожа Йотова на стогодишнината от Босилеградският разгром на 15 май 2017 година направи едно малко посещаване в КИЦ „ Босилеград “, видя паметната плоча и отпътува за Цариброд, където направи първа копка за монумент на Христо Ботев пред едноименното главно учебно заведение. Десетина дни по-късно, паметната плоча с имената на жертвите от Босилеградският разгром, отново по искане на кмета Захариев, бе „ краткотрайно отнета “ от началника на Босилеградската полиция Новица Стоянов и не е върната и до през днешния ден.

Това изчерпа търпението на публична България и тя сне доверието от Захариев. Това, с изключение на дипломат Радко Влайков и Генералния консул Едвин Сугарев, обществено го сподели и вицепремиерът Валери Симеонов през септември предходната година в Цариброд.

Общинските коли, които през ден сновяха до Военно-медицинска академия в София и „ референтите “ за българско поданство, които всекидневно се бутаха към Държавната организация за българите в чужбина и Министерството на правораздаването, внезапно останаха без работа. Посолството в Белград и Генералното консулство в Ниш поеха нещата в свои ръце и почнаха да управляват помощта, която България оказва на българите в Босилеград.

Но палячовските демонстрации на кмета не стопираха. По време на провеждането на кандидат-студентските изпити за българските университети при започване на юли, до момента в който кандидат-студентите в гимназията в Босилеград решаваха тестванията по български език и литература и българска история пред комисията от представители на три български държавни институции – Министерство на образованието, Държавната организация за българите в чужбина и Генералното консулство на Р България в Ниш, в коридорите на гимназията отекваха стъпките на служители на реда!

През октомври се стигна и до скандалното задържане на тримата български медици, пристигнали да окажат безплатна здравна помощ на нуждаещи се в КИЦ-а. Няма никакво подозрение, че в дъното на тази акция отново беше кметът, който по този метод евентуално си отмъщаваше по тази причина, че България го беше изхвърлила от схемата с ВМА в София.

Един месец по-късно, единствената частна българска компания „ КАЛИНЕЛ “ пристигнала за първи път в Босилеград след Ньойския контракт, под натиска на кмета бе принудена да напусне Босилеград и на прага на зимата да остави 110 души без работа. Причините бяха, че кметът заведе дело за оборване на собствеността на индустриалното хале, в което се беше поместил „ КАЛИНЕЛ “, намесата му във вътрешните работи на компанията и рекет.
 Владимир Захариев. Владимир Захариев. / БГНЕС
През февруари формалните български управляващи отхвърлиха да застанат до Захариев дори и по време на възпоменанието на годишнината от гибелта на Левски. Вече никой не искаше да слуша безсмислените му, неуместни и оскърбителни слова пред паметника на Левски.

Междувременно, срещите на високо ниво сред Белград и София зачестиха като в никакъв случай до момента. В многочислените си изявленията и изявления по сръбските и българските медии дипломат Радко Влайков и генералният консул Едвин Сугарев поредно продължиха линията си на разграничаване от постъпките и дейностите на Захариев, само че тематиката за ситуацията на българите в Западните околности се утвърди като неизбежна на всички сръбско-български срещи с наклонност да се трансформира и в част от преговорния развой за участието на Сърбия в Европейски Съюз.

Проблемното държание на Захариев стана причина за отклонение на срещата сред президентите Вучич и Радев от Босилеград към Цариброд. Българската страна желае да насочи ясно обръщение, че с нито едно свое деяние няма да поддържа Захариев, който се провали освен като кмет, само че и като ръководител на Националния съвет на българите по въпросите за образованието на български език, информирането, културата и служебната приложимост на българският език и писмо. Под неговото председателство Националния съвет просто заглъхна и се пасивизира, тъкмо по времето, когато проблемите на българите ескалираха, а ситуацията на малцинствата в Сърбия се трансформира в изискване за сръбското еврочленство.

Сега е на ход сръбската страна. Владимир Захариев е повдигнат за кмет и ръководител на Националния съвет от партията на консервативният сръбски шовинизъм на някогашния президент Воислав Кощуница, прочут със своите антиевропейски и проруски мнения. Доколкото президентът Вучич в действителност желае Сърбия да стане член на Европейски Съюз и да резервира положителни връзки с България, както постоянно приказва, ще би трябвало да се лиши от неприятните „ патриотични “ услуги на Захариев, който към този момент години наред обременява сръбско-българските връзки и преговорния развой за участие в Европейски Съюз.

В противоположен случай, Вучич ще би трябвало да поеме цялата отговорност пред България и пред Европа за злополуката на българите в Западните околности.

Вместо това, в сръбските медии за по-малко от една година към този момент трети път изтича информация, че централата на Сръбската прогресивна партия на Вучич се готви да сменява не Захариев, а своята председателка на Общинския съвет на Сръбската прогресивна партия в Босилеград Невена Костадинова, която е представител на частния бизнес, съпротива е на Захариев и управлява една трета от общинските съветници в локалния парламент!?

Това буди недоумения за желанията на сръбската страна. Ако Вучич смени Костадинова и още веднъж заложи на пагубната политика на Захариев (или на негово подставено лице), това ще значи, че и самият той поддържа изтреблението на българите в Босилеград. Няма да е изненада в случай че го направи. По скоро, изненадата ще бъде, в случай че не го направи.
 Вицепрезидентът Йотова и Иван Николов. Вицепрезидентът Йотова и Иван Николов. / БГНЕС
Какво би могло да последва след възможната промяна на Костадинова? Най-вероятно това би подействало много изтрезвително на последователите на сръбските партии и доста да преформатира политическата сцена в Босилеград в интерес на локалните малцинствени партии и сдружения, които имат кардинални несъгласия освен със Захариев, само че и с всички сръбски националистически партии.

Носителите на проевропейската алтернатива в Босилеград са КИЦ „ Босилеград “, Гражданско съдружие „ ГЛАС “ и Демократичният съюз на българите. КИЦ и „ ГЛАС “ дори са носители на европейски награди и самопризнания. Въпреки, че Захариев постави големи старания да ги компрометира и злепостави, тяхната работа въпреки всичко бе високо оценена от Брюкселската администрация.

В момента тече полемика за промени в Закона за националните препоръки на националните малцинства. През октомври предстоят избори за Националните препоръки на малцинствата, в това число и на българското.

София отдръпна доверието си и се разграничи от Захариев. Остава да забележим дали и Белград е задоволително зрял да направи същото. От това ще зависи ориста на българите в Западните околности, ориста на българо-сръбските връзки и сръбското еврочленство. /БГНЕС

-----------------

Иван Николов, ръководител на КИЦ "Босилеград". Анализът е изработен особено за БГНЕС.
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР