Става дума за заблуждаване на обществеността на европейските държави какъв

...
Става дума за заблуждаване на обществеността на европейските държави какъв
Коментари Харесай

Димитър Цанчев: Наивно е да се мисли, че външен натиск може да промени позицията ни за Северна Македония



„ Става дума за заблуждаване на обществеността на европейските страни какъв е казусът. Става дума и за заблуждаване на обществеността в Република Северна Македония за това какъв е казусът. Проблемът сред България и РСМ е напълно явен – РСМ подписва контракти, които явно по-късно няма желание да извършва. “ Този коментар направи в предаването „ Събота 150 “ на БНР Димитър Цанчев, постоянен представител на страната ни към Европейския съюз.
„ Нелепото е това, че една страна претендент се пробва да поучава Европейския съюз и да поддържа илюзията у своите жители, че е допустимо да се причисли към Европейски Съюз, без да дава отговор на главните критерии за присъединение и без да се е разделила с идеологическото завещание от времето на комунизма “, акцентира дипломатът.

Цанчев е безапелационен, че няма друга страна, станала член на Европейски Съюз при всички последните талази на разширение през последните 30 години, която изрично да не се е разделила с „ държавотворната си идеология от времето на комунизма “ .

Кампанията за лобиране от страна на РСМ не се лимитира в последните седмици или месеци. Тя върви с цялостна мощ, откогато страната стана член на НАТО , означи Цанчев. Тази акция демонстрира недоумение на метода, по който действа Европейски Съюз и на метода, по който се реализира разширението , добави той.

Димитър Цанчев посочи, че е „ безпричинно и наивно “ да се мисли, че посредством външен напън може да бъде изменена позицията на България.

Всички страни членки на Европейски Съюз към този момент са наясно, че България не оспорва суверенитета на Република Северна Македония , нито правото на жителите й да употребяват формалния си език, съобщи Димитър Цанчев.

„ Но България държи на това да се даде опция на жителите на РСМ намерено и свободно да показват своето българско съзнание . “

„ Въз основа на изопачена версия на историята младото потомство в РСМ се възпитава в дух на ненавист против България “, уточни още дипломатът.

Относно алтернативата в този момент да се даде зелена светлина за РСМ против изглаждане на двустранните проблеми в бъдеще Димитър Цанчев разяснява:

„ Не е допустимо България да стартира договаряния за участие с РСМ, преди да е получила надеждни гаранции за това, че българският народен интерес ще бъде непокътнат . “

В продължение на 30 години България праволинейно е правила жестове на благосклонност към Скопие , в това число поддръжката за присъединението й към северно-атлантическия пакт, сподели още Димитър Цанчев. Той оспори като несъстоятелна тезата, че с отлагането на началото на договарянията на РСМ се отваря вратата за външни въздействия.
Цялото изявление слушайте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР