Става дума за един наистина забележителен продукт, получен по пътя

...
Става дума за един наистина забележителен продукт, получен по пътя
Коментари Харесай

Маслото гхи – чудесно и лечебно 

Става дума за един в действителност незабравим артикул, получен по пътя на претопяване на качествено краве масло, само че на доста муден огън. В процеса на това претопяване от маслото се отделят белтъчните примеси и влагата, остава единствено мазнината в чист тип.

Според Аюрведа маслото гхи съдържа в себе си плодородната сила на Слънцето, която е способна да лекува разнообразни болести, тъй като огромна част от заболяванията са провокирани точно от дефицита в организма на фината слънчева сила.

Топеното масло по този неповторим метод се употребява за разтривки и масажи, като в този случай към него се прибавят етерични масла.

То е и хранителен артикул, който може да се използва умерено по време на ястие.

Например за възстановяване на храносмилането преди и след ястие приемайте по една чаена лъжичка от маслото гхи, постепенно го усвоявайте в устата, по този начин се ускорява храносмилането, както и обмяната на веществата. То оказва сгряващо влияние, давайки мека топлота на организма.

Затова, в случай че ви безпокоят болки в ставите, в кръста, или пък в случай че ви е студено и боледувате от простудни болести, лекувайте се с него. Разбира се, то е доста потребно и при слаб имунитет, и при неприятно въодушевление.

Приготвяне на топено масло гхи в домашни условия

За задачата ви е належащо висококачествено краве масло с масленост не по-малка от 80%. Колкото по-висока е маслеността, толкоз по-добре, по-малко отпадъчни субстанции ще има. Далеч не всяко масло в магазина е чисто краве и незамърсен, по тази причина е най-добре да си го купите от ваши познати производители на млечни артикули.

Вземете емайлиран съд и сложете в него маслото, поставете на муден огън, само че когато стартира да се топи, намалете огъня до най-малко. Така на повърхността последователно ще се образува бяла пяна – това са белтъчини и вода. Много деликатно обирайте с дървена лъжица тази пяна.

На дъното също ще се образува лека наслойка, само че нея не я закачайте. Тенджерата би трябвало да е отворена, а вие непрекъснато отделяйте пяната. Не допускайте да заври, а когато към този момент няма пяна, ще можете да видите дъното, тъй като маслото е транспарантно.

Цветът на топеното масло гхи е златист, то има доста прелестен мирис. Времето на претопяване зависи от размера на маслото. 200 г да вземем за пример, се претопяват за към 30 до 50 минути, само че вие се ориентирайте не по времето, а по външния тип. Накрая доста деликатно излейте готовото масло в буркан и оставете да изстине на стайна температура. Може да се съхранява в ледник месеци наред. По-добре да е в затворен съд.

• При разнообразни ставни проблеми си правете нежни разтривки и втривания с маслото гхи. Или смесвайте с невен и втривайте в региона на болните стави.

• Ако страдате от неприятно кръвообращение в основния мозък, добавяйте в това масло кардамон или канела на прахуляк, като доста добре разбърквайте сместа и намазвайте носните кухини. Опитайте да стигнете по-дълбоко. Тъй като носът е тясно обвързван с мозъка, мозъчното кръвообращение бързо ще се възвърне. Помага и при хрема.

• Помага и при счупвания за по-бързо зарастване, смесено с извара.

• За лекуване на радикулит си пригответе ваната и си направете една „ маслена баня ”. Можете да добавите и малко ситно надробен синап, само че внимавайте със синапа, с цел да не изгорите кожата си. 

• За положително храносмилане е задоволително да хапвате по една чаена лъжичка преди хранене и по една чаена лъжичка след хранене. 

Източник: lifebg.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР