Новият щам на вируса на едрата шарка, който се разпространява

...
Новият щам на вируса на едрата шарка, който се разпространява
Коментари Харесай

Новият щам на едрата шарка в ДР Конго е „най-опасният досега“

Новият вариант на вируса на едрата шарка , който се популяризира бързо по източната граница на Демократична република Конго , е „ извънредно обезпокоителен “, споделят здравните чиновници, които наблюдават разпространяването му, предава „ BBC “.

Вирусът , който може да аргументи провали по цялото тяло , разболява тежко някои хора и може да бъде гибелен. Настоящото огнище е провокирано от предаване на вируса по сексуален път , само че има данни, че този вариант може да се съобщи и при непосредствен контакт кожа до кожа .

Световни здравни специалисти настояват, че новият вид основава риск от трансгранично и интернационално разпространяване на вируса, като един от тях го назовава „ най-опасният вариант до момента “.

Световната зараза от мпокс през 2022 година беше овладяна посредством имунизиране на уязвими групи. Но в ДР Конго има неприятен достъп до ваксини и лекуване и локалните здравни чиновници предизвестяват, че вирусът може да доближи до други страни. Леандре Мурхула Масирика от здравния отдел в провинция Южно Киву – един от най-засегнатите региони в ДР Конго, разяснява:

„ Заболяването може да премине през летищата. Човек с лезии може да премине през границите, тъй като няма надзор.

„ Много се опасявам, че това ще докара до още по-големи вреди.

„ Риск от разпространяване

Случаите на едра шарка, наричана преди този момент маймунска едра шарк а, се усилват в африканската страна от десетилетия. Официалните данни на Световната здравна организация (СЗО) демонстрират, че тази година в ДР Конго са регистрирани близо 8000 случая, в това число 384 смъртни случая – съвсем половината от тях са измежду деца под 15 години. Особена угриженост провокира епидемията в провинция Южно Киву, покрай границата с Руанда, Бурунди и Уганда.

Лабораторните проучвания на проби от вируса в региона неотдавна откриха новия вариант mpox, който съдържа разновидности, които наподобява му оказват помощ да циркулира измежду хората.

В миньорския град Камитуга, където се допуска, че вариантът е зародил измежду секс работнички през септември 2023 година, случаите се усилват. Сред инфектираните в този момент са възпитаници, здравни служащи, лекуващи пациенти с mpox, и цели семейства.

Новият вариант е открит в няколко града по границата, в това число в Гома, който граничи с Руанда.

СЗО съобщи, че той съставлява „ възобновен риск от трансгранично и интернационално разпространяване, което може да докара до нараснал риск от тежки болести .

Учените, които осведомиха публицистите за актуалната зараза , обявиха, че се притесняват, че новият вирус се популяризира по-лесно, причинявайки по-сериозни болести и повече смъртни случаи при деца и възрастни.

Съществува и угриженост по отношение на риска от асимптоматично разпространяване сред хора, които нямат признаци и не знаят, че са инфектирани с вируса.

„ Настоящите данни за случаите са върхът на айсберга “ съобщи професор Труди Ланг, професор по световни здравни проучвания в Оксфордския университет. Той бе безапелационен:

„ Това несъмнено е най-опасният вариант до момента.

И призна:

„ Не знаем какъв брой от случаите, които не са тежки, са скрити.

Не е ясно също по този начин какъв брой бързо се популяризира новият вариант и дали сегашните ваксини ще предпазят от него. За да се обясни това, ще са нужни опити, които ще лишават време.

Глобалното огнище на мпокс , което се популяризира в Европа и Америка през 2022 година, беше предадено по сексуален път и се дължеше на мъже, които вършат секс с мъже. То е било породено от вируса мпокс от Кладе II. Новият вариант е от по-смъртоносния Clade I, само че се разграничава от другите огнища, които преди този момент са засегнали района. Той може да се популяризира и посредством несексуален контакт, което го прави по-опасен.

Заразени са доста деца , в това число новородени по време на бременност . Има известия за дребен брой инфектирани бременни дами, които са създали импровизиран аборт на бебетата си.  Някои пациенти са получили дълготрайни затруднения на очите, кожата и гениталиите. Съобщава се, че един здравен служащ, който се е грижил за инфектиран пациент, е изгубил зрението си, откакто самичък се е заразил.

Досегашните случаи в ДР Конго демонстрират, че смъртността от новия вариант е 4% при възрастни и 10 % при деца .

Лош достъп до ваксини

Джон Клод Удахемука , учител в Университета на Руанда, който следи епидемията в източната част на ДР Конго, съобщи, че първият човек, заразил се с новия вариант, евентуално е бил мъж, който е правил секс с жена в Камитуга, а по-късно и с други дами на няколко разнообразни места.  Заболяването се е появило за първи път през дъждовния сезон , когато пътищата са били неприятни и придвижването на хора е било лимитирано. Той предизвести, че през сегашния изсъхнал сезон болестта може да се популяризира повече, изключително по време на учебните ваканции .

Масирика от здравния отдел на Южно Киву съобщи:

„ Ако успеем да имунизираме половите служащи и здравните служащи, мисля, че случаите могат да бъдат понижени.

Африканските откриватели приканиха за незабавни дейности за възстановяване на проучванията на вируса на морската тресчица и за ускорение на разпространяването на ваксини . По-рано този месец СЗО съобщи, че продължаващото развиване на епидемията от мпокс в ДР Конго е „ тревожно “. Като фактори за появяването на новия вариант тя уточни лимитираната осведоменост на обществото за mpox, неналичието на комплекти за лекуване и ваксини, както и многото други здравни цели на страната.

В отчета се показва, че рискът, обвързван с едрата шарка в ДР Конго, „ остава висок “.

Израелските туристи се завръщат? Авиокомпания с 4 полета седмично до Летище Бургас

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР