Статуи, които ще смразят кръвта Ви “Гигантски бебета, Кампа парк, Прага

...
Статуи, които ще смразят кръвта Ви
“Гигантски бебета, Кампа парк, Прага
Коментари Харесай

Статуи, които ще смразят кръвта Ви

Статуи, които ще смразят кръвта Ви

“Гигантски бебета ”, Кампа парк, Прага

 Статуи които ще смразят кръвта Ви
Гигантските бебета са като излезли от най-страшните Ви кошмари. Инсталацията е дело на Дейвид Черни и включва няколко бебета, всяко от които е по 350 сантиметра дължина и 260 височина. Вместо лица имат щампа с баркод и могат да се видят освен в Кампа парк, само че и катерещи се по телевизионната кула Жижков.

Мистериозни скулптури в изоставената църка „ Свети Георги ”, Лукова, Чехия

 Статуи които ще смразят кръвта Ви Величествената черква е била изоставена за цели 15 години, преди тези необикновени паметници да привлекат вниманието на света. Последната работа в нея се е състояла през 1968 година, когато по време на заравяне таванът се срутва и прогонва изплашените хора. Това се приема като неприятна прокоба и от този момент никой не се осмелява да влезе вътре.   „ Свети Георги ” устоява на времето и на набезите, които ограбват всичко скъпо.

Съдбата на църквата се трансформира през 2014 година, когато професор от департамента за Дизайн и изящни изкуства в университета на Западна Бохемия дава съдбоносна задача на студентите си. Всеки един от тях би трябвало да избере порутена и изоставена черква, в която да конфигурира своето произведение на изкуството. Якоб Хадрава избира да вдъхне живот на „ Свети Георги като сложи тези скулптури, олицетворяващи призраците на судетските немци живели в този регион и посещавали църквата.

“Фонтанът, който яде деца ”, Берн, Швейцария

 Статуи които ще смразят кръвта Ви
Тази творба носи името Kindlifresserbrunnen , което в дословен превод значи “ фонтанът, който яде деца ”.  Той е ситуиран в Стария град на Берн. Там още от 16 век .

Създаден през 1546 година от Ханс Гиен, скулптурата на фонтана изобразява седящ Огър, който гълтам голо дете. До него е позиционирана и торба, която е цялостна с още деца.

Спекулациите по тази причина какво тъкмо съставлява статуята са доста, и много разнородни. Н якои имат вяра, че това е антисемитска агитация, изобразяваща кръвен еврейски обред – нещо, в което са били непозволено клеветени дълги години. Други имат вяра, че в действителност това е Кампус – звероподобно създание от алпийския фолклор, което санкционира децата по време на коледните празници, и ли че е гръцкият господ Кронос, който е прочут с това, че изяжда децата си.

Една правдоподобна доктрина също гласи, че е допустимо осемте деца да изобразяват осемте кантона на Старата Швейцарска конфедерация, а Огърът да е врагът (Шарл Дръзки) – опитващ се да ги завземе. Това би обяснило и основата на фонтана, която изобразява линия от въоръжени мечки, отиващи на война.

“Плащът на съвестта и толерантността ”, Австрия, Гърция, Италия, Чехия


Това е най-известното произведение на скулпторката Анна Хроми. Представлява поредност от скулптори, позиционирани в няколко страни. Творбата изобразява наведени, седнали перелини, без тела изпод. Благодарение на тази си скулптора, Анна става първата жена, която е наградена с годишната премия за скулптори Premio Michelangelo.

Скулптурата е кулминационната точка на голям брой изображения на безликата фигура в картините на Хроми. О бразът й е от картината „ Да бъдеш или да не бъдеш ” от 1980 година, която пък е въодушевена от пиесата “Йедерман ” на Юго декор Хофманстал и Дон Джовани от Моцарт.

Когато е запитана от кое място получава ентусиазъм за „ Плащът на съвестта ”, Анна Хроми цитира Айнщайн:   „ Най-красивото прекарване, което можем да имаме, е мистерията. Това е страст, която стои в основата на същинското изкуство и същинската наука… ”. Тя споделя още, че нейната визия, е била да сътвори нещо от „ ослепителен мрамор ”, което е „ физическият облик на Хармонията: естетика сред човек, природа и всичко основано ”.

Статуя на княз Вацлав I Свети- яздещ извърнат с главата надуло мъртъв кон, Прага


Тази скулптура е основана от същия създател, който основава и гигантските безлики деца – Дейвид Черни . Той е изобразил Св. Вацлав, не просто изравен на мъртъв кон, а на кон, провесен с главата надолу. Когато бива инсталирана, статуята неизбежно подбужда към доста въпроси. Контрастът сред безжизненото тяло на коня и гордата стойка на светеца била голяма.

Този паметник несъмнено може да се пояснява като подигравателна отпратка към по-известната и надалеч по-консервативна скулптура на Вецлав, която се намира на Вацлавския площад. Няма по какъв начин да не се забележи, че лицето на статуята поразително наподобява на лицето на тогавашния президент – Вацлав Клаус.  Дейвид по този начин и не обяснява какви тъкмо са били желанията му при основаването на тази творба.

Статуята на истината, Обединеното кралство


Изработена от неръждаема стомана и бронз, тя е дело на Деймиън Хърст. Статуята е висока почти 20 метра и е ситуирана на входа на пристанището в Илфракоб, Девън. Тази причудлива творба е дадена на заем на града за 20 години, а самият създател я разказва като „ съвременна притча на истината и справедливостта ”.

„ Статуята на истинността ” съставлява бременна жена, която държи в ръката си меч, до момента в който носи везните на правораздаването и стои върху купчина книги. Това, което притегля погледите на хората към нея, е едната й половина, която демонстрира ясно вътрешната анатомия на дамата – мускулните тъкани, костите, черепа, в това число и фетуса, който носи.

Индийски скулптурен парк „ Пътят на Виктор ”, Уиклоу, Ирландия

 Статуи които ще смразят кръвта Ви
Ексцентричната градина, която е дело на Виктор Ленгхелд, е осеяна със скулптори, направени в Индия. Той взема решение да отвори парка след духовното си посещаване в Индия. Според него статуите би трябвало да накарат хората да се замислят за живота и ролята им в него.

Паркът включва в себе си скулптори на Ганеша, Шива и други индуски божества.  Тук може да се видят скелетоподобна фигура на Буда и „ Раздвоеният човек ” – показващ тяло, раздрано на две – въплъщение на „ психологичното положение на дисфункционалния човек ”.

„ Свети Вартоломей ” Миланската катедрала, Милано


Тази статуя постоянно е подбуждала любознанието на минувачи и гости на катедралата. Тя е направена от Марко Д`Аграте през 1562 година.

Свети Вартоломей е един от дванадесетте апостоли на Христос, екзекутиран за неговата християнска религия. Той претърпява мъченическа гибел – бива одран жив и обезглавен.
На скулптурата светецът носи нещо като покривало или плащ, само че в случай че се загледате в детайлите, бързо ще установите, че носи личната си кожа. Това е ясна отпратка към тъгите, които е  претърпял.

“Целувката на гибелта ”, гробище Poblenou, Барселона


Не е ясно кой е основателят на тази смразяваща кръвна статуя. Едни считат, че е дело на Жауме Барба, а други я приписват на Джоан Фонтуберта. Тази творба съумява да подбуди в хората любознание, боязън и терзание.

Скулптурата се намира над гроба на текстилния производител Джоузеф Лаудет Солер . На гроба може да се прочете: “ Тук младото му сърце угасва. Кръвта във вените му изстива. И цялата мощ е изчезнала. Вярата е възхвалена от рухването му в обятията на гибелта. Амин ”

Ако “Статуи, които ще смразят кръвта Ви ” Ви е харесала, прочетете още:

Историята на бронзовата нимфа от Копенхаген

Снимки: (1,2,3,4,5,6,7,8,9,10)

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР