Статията е част от класацията на Капитал К100: Най-големите компании

...
Статията е част от класацията на Капитал К100: Най-големите компании
Коментари Харесай

Най-рентабилните компании в България: Заразно печеливши

Статията е част от класацията на " Капитал " " К100: Най-големите компании в България ". Изданието може да бъде закупено в книжен или в електронен формат .

Темата в резюме
Най-големите компании в България регистрират рекордна доходност в пандемичната 2020 г.Хазартът и технологиите са с водещи позиции. Следват добивът на злато и изпълнителите на държавни поръчки.7% от Брутният вътрешен продукт генерират единствено 50-те най-рентабилни бизнеса в страната.
Корпоративните колоси на България регистрират рекордна 2020 година Средната им норма на облага пораства с малко над 1 пр.п., като на всеки 1 лев доходи 50-те най-рентабилни компании в " Капитал 100 " печелят по 24 ст.

Това е най-високата междинна доходност, регистрирана в миналото в класацията " Капитал 100 ". Тя се дължи на влизането на от ден на ден софтуерни и новаторски компании в групата на 500-те най-големи бизнеса в България, които дружно с хазартния бранш си остават заразно печеливши. На процедура до момента в който редица сдружения не желаят 2020 година да се повтаря, техните колегии от браншове технологии, хазарт, химия и рандеман на метали регистрират страхотна година.

Общо 50-те най-рентабилни компании в " Капитал 100 " генерират 11.5 милиарда лева доходи през 2020 година, което е със 7.5% повече по отношение на година по-рано и съставлява 9.7% от Брутният вътрешен продукт на България. Нетната им облага за интервала пък възлиза на 2.8 милиарда лева, което е с 12% повече по отношение на година по-рано.

Папазки против Божков

Лидери по доходност са хазартният и софтуерният бранш със забележителна норма на облага от над 50 на 100.

Един
хазартен необут заменя различен на първа позиция. След като години наред бизнесът със залагания на обвинения и укриващ се в Дубай предприемач Васил Божков доминираше класацията на най-печелившите корпоративни колоси в България, през 2020 година с отнемането на лиценза на лотариите му на напред във времето излиза групата на производителя на съоръжение, уреди и програмен продукт за хазартни игри " Евро геймс технолоджи " (ЕГТ). Последната е благосъстоятелност на три физически лица, само че е свързвана с врачанския хазартен необут Валтер Папазки, наказан и излежал присъда за поръчка за ликвидиране.

Разработчикът на програмен продукт за онлайн
залагания и игри на групата - " ЕГТ интерактив ", оглавява класацията на 50-те най-рентабилни компании с над 70% норма на облага. Самото ЕГТ също влиза в подредбата, въпреки и на 49-о място, и то даже при забележителен спад в приходите и още по-съществен в облагата - над 70%. Общо групата ЕГТ генерира над 420 млн. лева доходи и близо 190 млн. лева облага през 2020 година

*Пълната ранглиста е налична в изданието, което можете да закупите.

Към същата
хазартна група на Папазки принадлежи и компанията за онлайн залагания " Уин бет онлайн ", като активността й избухва доста през 2020 година Приходите на сдружението се усилват повече от три пъти до 77 млн. лева, а облагата пораства 18 пъти до 19 млн. лева Като цяло онлайн залаганията и обслужващите ги бизнеси бумтят през 2020 година и са измежду най-активно наемащите личен състав и най-щедри работодатели в страната през интервала.

Технологии, нововъведения и пораснали стартъпи

И до момента в който
хазартът и съпътстващите го бизнеси постоянно будят доза нерешителност, убеденост, че българската стопанска система усилва добавената си стойност, дава все по-осезаемото наличие в класацията на компании от софтуерния отрасъл.

Така на второ място излиза доставчикът на уеб хостинг услуги " Сайтграунд хостинг " на българските бизнесмени Иво Ценов и Тенко Николов. Компанията, учредена през 2004 година, регистрира солидния марж на облагата от над 50% и през 2020 година, при 142 млн. лева доходи и 73 млн. лева облага за интервала. Последните години тя е измежду най-титулуваните работодатели в България с офиси в София, Пловдив и Стара Загора, само че обслужва клиенти на световно равнище - в Съединени американски щати, Европа и Азия.

Шеметно показване и разпореждане измежду корпоративните колоси прави и младият български производител на първокласни обувки и чанти с марка By far - " Солмейт ". Компанията е учредена през 2016 година от близначките Валентина Безуханова и Сабина Гьошева и приятелката им Деница Бумбарова, като марката им бързо набира известност измежду фешън икони по света. Само за пет години " Солмейт " се изстрелва от започваща и новаторска компания до част от корпоративния хайлайф в България. На процедура компанията, която изпраща 2020 година с поредна доза мощни резултати, е един от дребното представители на мощно засегнатия от коронавирус пандемията текстилен отрасъл. През 2020 година приходите на сдружението се удвояват до 65 млн. лева, а облагата се усилва с 67% до 15 млн. лева, или 23 ст. чиста облага за всеки лев продадени обувки и чанти.

Метали и химия

Изключителна година има и миннодобивният отрасъл в страната, видно от резултатите на мините за злато на канадската Dundee Precious Metals в Челопеч и Крумовград. Двете компании на канадската група у нас, " Дънди прешъс метълс Крумовград " и " Дънди прешъс метълс Челопеч ", удвояват нормата си на облага през 2020 до над 40%, което се дължи както на множеството придобит и продаден концентрат, по този начин и на по-високата цена на металите през миналата година. Допълнително през годината предприятието в Крумовград натовари доста потенциала на " Ада тепе ", като през 2020 година е добило три пъти повече златен и сребърен концентрат на фона на по-ниски разноски за преправка на металите. Общо двете мини генерират над 360 млн. лева облага през 2020 година, или близо 13% от облагата на 50-те най-печеливши компании в К100.

" Асарел-Медет ", която добива мед край Панагюрище, пък прибавя близо 6 прочие п. към рентабилността си и приключва 2020 година с 8% растеж на приходите до 439 мнл. лева и 38% растеж на облагата до 120 млн. лева

От миннодобивните само " Елаците-мед " резервира равнището на приходите си на 545 млн. лева и леко свива облагата си със 7% до 115 млн. лева Рентабилността на добивната група обаче остава над 20 на 100.

Впечатление измежду рентабилните през 2020 година прави и мощното наличие на компании от химическия бранш като производители и търговци на козметика, етерични масла, ароматизатори, хранителни добавки и медицински артикули. Така да вземем за пример " Натурфарма България " регистрира над 30% растеж в приходите и облагата си и с доходност от над една четвърт, с което заема 19-о място измежду най-печелившите компании в К100. Производителят на етерични масла " Есетере България " пък съвсем утроява облагата си през годината, а с това скача мощно и рентабилността на компанията.

По мащаб всекидневно измежду водачите по доходност са енергийните и телекомуникационните компании. През 2020 година първите обаче слизат надолу в класацията като държавната енергетика е показана всекидневно от АЕЦ " Козлодуй " и " Булгартрансгаз ". Силни резултати имат и сдруженията от групата на американската енергийна AES.

Новосформираното сдружение с мрежовата инфраструктура на " Теленор " - " Цетин България ", пък изпъква незабавно с близо 40 на 100 норма на облага, само че на този стадий не е ясно до какъв брой този резултат включва и активност отвън групата на чешкия притежател на телекома - PPF Group.

И страната като генератор на облага за други

Не може да се подмине и крещящото наличие измежду най-печелившите на компании, които през 2020 година са работили с публичен запас като подизпълнители на огромни планове - да вземем за пример при построяването на българска територия на съветския газопровод " Турски поток ".

Така да вземем за пример турската " Вемак България ", която е полагала тръбите на газопровода, влиза в топ 10 на рентабилните със своите близо 37 млн. лева облага на 90 млн. лева доходи. Същото се отнася и за " Макс Стрейчър - клон България ", която също е била подизпълнител по " Турски поток ", от което е изкарала 76 млн. лева доходи и 25 млн. лева облага.

Друг огромен " ползвател " на публичен запас, само че през " Електроенергийния систематичен оператор " (ЕСО), е сдружението ЕМУ от с. Разбойна - наредило се на 18-о място по доходност в К100. През последните три години ЕМУ и обвързваното с него " Импулс ко " са спечелили над 120 контракта за общо 400 млн. лева от ЕСО, чийто изпълнителен шеф Ангелин Цачев е някогашен чиновник на ЕМУ. Тази компания е и най-големият реализатор на поръчки на ЕСО съгласно справката за метода на разходване на финансовите разноски на страната от началото на 2019 година до април 2021 година, показана при започване на юли 2021 от Министерството на финансите. Справката включва най-големите разпоредители на публичен запас, измежду които е и ЕСО. Само през 2020 година рентабилността на ЕМУ се удвоява до над 26 на 100 чист приход, заплатен главно с парите на българските данъкоплатци.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР