Работим интензивно за нова стратегия за утилизация на ядреното гориво,

...
Работим интензивно за нова стратегия за утилизация на ядреното гориво,
Коментари Харесай

Министър Малинов: Работи се по нова стратегия за утилизация на ядреното гориво

Работим интензивно за нова тактика за утилизация на нуклеарното гориво, разгласи през днешния ден в АЕЦ " Козлодуй " служебният министърът на енергетиката.

" Това беше и една от тематиките, която обсъждах във Вашингтон с нашите сътрудници в границите на междуправителственото съглашение, освен във връзка с техническа поддръжка и шерване на техния опит, само че и на търсене на допустимо най-хубавото решение от позиция на сигурност и успокоение на българското общество, и най-хубавият метод за утилизация на горивото ", уточни министърът.

Той изясни, че това е развой, който следва. " Не желая да има терзания, защото това гориво, което в този момент се влага в АЕЦ " Козлодуй " дълго време ще бъде употребявано, до момента в който се стигне досега за нуждата от неговото безвредно предпазване, тъй че в този интервал се надявам да бъдем подготвени и със тактиката ", сподели Малинов.

Той добави, че в границите на визитата си в Съединени американски щати е получил и корав ангажимент за поддръжка от Ексим банк (външнотърговската банка на държавното управление на САЩ) за обезпечаване освен на огромна част от финансирането във връзка с американското съоръжение, което ще бъде вложено в седми и осми блок на централата, а и за 40 % от българското присъединяване при осъществяване на плана.

Служебният енергиен министър изрази вяра, че до септември ще се подпише контракта с " Уестингхаус " за подготовка на предварителния план, за в границите на последното тримесечие на 2025 година да бъде обезпечено финансирането. " Да бъде избрана и окончателната стойност, и времевия интервал за реализацията на плана. Да бъдем в състояние да вземем дефинитивно капиталово решение и да бъде издадено първото позволение за градеж ", съобщи още министърът на енергетиката.

Малинов бе в АЕЦ " Козлодуй " за присъединяване в гала по внедряване на различно нуклеарно гориво в пети блок на централата, доставено от " Уестингхаус ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР