Статистиката свързана със случаите на домашното насилие продължава да е

...
Статистиката свързана със случаите на домашното насилие продължава да е
Коментари Харесай

19 жени у нас са бити до смърт вкъщи през 2020 година, много деца също са обект на насилие

Статистиката обвързвана със случаите на домашното принуждение продължава да е тревожна. През последната година за домашното принуждение се говореше като " зараза в пандемията ". 19 дами са изгубили живота си от домашно принуждение през 2020 година Имало е и случаи на потърпевши деца. Това напомни пред БНР юрист Биляна Лавчева, ръководител на фондация " АМЕ ". През миналата година организацията е била потърсена от над 200 дами с подобен проблем.

В началото на 2021 година бяха препоръчани промени в Закона за отбрана от домашно принуждение. Те са свързани със периодите, както и с криминализирането на множеството рискови действия. Предложено е основаването на регистри на жертви и насилници, означи юрист Лавчева.

Тя изрази паника от растежа на принуждение над деца. " В България имаме закон против тези прояви, само че нямаме боязън от този закон ", акцентира специалистът. И подсети, че когато се дискутира по тематиката, не трябва да се омаловажава психическия тормоз, който не е по-малко рисков.

От фондацията не престават работата по създаване и обзавеждане на предпазено жилище за жертви от принуждение. Организират се и благотворителни прояви за събиране на средства за него.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР