Статистиката на МВР ясно показва увеличение на детската престъпност през

...
Статистиката на МВР ясно показва увеличение на детската престъпност през
Коментари Харесай

Увеличават се престъпленията, извършени от деца през 2018 г.

Статистиката на Министерство на вътрешните работи ясно демонстрира нарастване на детската престъпност през 2018 година. Общо 96 000 закононарушения са осъществени от деца. В София са осъществени най-вече закононарушения от деца, а в Смолян минимум.

Това съобщи журналистът Паулина Найденова пред Българска национална телевизия. Заедно с психолога Иван Игов и журналиста Маргарита Петкова, която е била учител, разискаха типа закононарушения и противозаконните трендове измежду младежите.

Най-честите закононарушения измежду младежите са кражбите, посочи Найденова. След тях се подреждат закононарушенията, свързани с опиати и хулиганските прояви - в учебните заведения и на улицата. Според Министерство на вътрешните работи аргументите за експанзията са сменени морални полезности, обществени проблеми, липса на задоволително стратегии за ангажиране на младежите.

От Министерство на вътрешните работи акцентират като причина за детската престъпност и отвод от учебно заведение в ранна възраст и фамилни проблеми. Според статистиката най-сериозен растеж на детската престъпност има в графата на малолетните - с 6% по отношение на 2017 година.

Психологът Иван Игов съобщи, че не може да се приказва за деца нарушители, тъй като самият закон отхвърля да назова децата нарушители. Проблемите с децата се зараждат в фамилната и обществената среда, само че главната причина би трябвало да се търси при родителите.

Игов посочи, че Законът за противообществените прояви е от 1956 година, а всички институции, които се занимават с държанието на децата отвън нормата работят по този закон. В настоящо време този закон не е кадърен да реши сходни проблеми, счита психологът.

Според Маргарита Петкова всички институции настояват, че се занимават с децата и превантивните ограничения за техните противообществени прояви, само че не се регистрират позитивни резултати. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР