Стартира фаза 3 от основното клинично проучване на кандидата на

...
Стартира фаза 3 от основното клинично проучване на кандидата на
Коментари Харесай

Moderna заточва изпитвания с хора на иРНК ваксина срещу респираторно-синцитиален вирус

Стартира фаза 3 от главното клинично изследване на претендента на Moderna за иРНК ваксина против респираторно-синцитиалния вирус (RSV) при възрастни над 60 години, оповестиха от компанията.

Разрешението за фаза 3 е обещано след самостоятелен обзор на предварителни данни от фаза 2, които допускат, че имунизацията има допустим профил на сигурност при по-възрастни хора при определената доза.

Това изследване е известно като ConquerRSV, а респираторно-синцитиалният вирус е един от най-разпространените респираторни вируси, който предизвиква тежки болести и води до забележителен брой хоспитализация при възрастни хора. Засега няма утвърдена ваксина за него.

„ Вярваме, че нашият претендент за ваксина против RSV има капацитета да защищити от над милион инфекции в международен мащаб всяка година, като усъвършенства качеството на живот на хората, изложени на висок риск от болест. Също по този начин считаме, че въвеждането й може да понижи тежестта върху системите за опазване на здравето “, разяснява изпълнителният шеф на Moderna Стефан Бансел. По думите му, крайната цел на компанията е да сътвори комбинирана иРНК ваксина против RSV, Коронавирус и грип в една доза.

Тежестта на болестта, породено от RSV, е забележителна - всяка година в Съединени американски щати RSV предизвиква почти 177 000 хоспитализации и 14 000 смъртни случая при възрастни на 65 и повече години, което води до почти 3 милиарда $ годишни медицински разноски. RSV нормално е сезонно заболяване, като инфекциите в Съединени американски щати и страни с сходен климат се появяват най-вече през есента, зимата и пролетта. През последната година обаче пандемията от COVID-19 повлия на естествените модели на предаване, което докара до извънредно високи равнища на зараза.

През юни 2021 година Центровете за надзор над болесттите на Съединени американски щати CDC издадоха здравно предизвестие, в което обърнаха внимание на нарасналата междусезонна заболеваемост от RSV зараза в избрани елементи на Съединени американски щати, като съгласно епидемиолозите сходни трендове се следят и в международен мащаб.

Moderna чака в тази фаза на изследването да бъдат включени към 34 000 участници.

Разработването и усъвършенстването на иРНК ваксини е главно направление в активността на компанията. Наскоро тя разгласи, че създава еднодозова ваксина, която комбинира бустер против COVID-19 и бустер против грип.

В предклинични изследвания Moderna е открила, че нейните ваксини против сезонен грип, RSV и COVID-19 могат да бъдат комбинирани в една доза, която провокира имунен отговор към всичките шест антигена. Moderna има намерение да насочи напъните си и към изследвания на комбинации от ваксини, в това число RSV, грип и COVID-19.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР