Стартъпите с оценка от поне 1 милиард долара са в

...
Стартъпите с оценка от поне 1 милиард долара са в
Коментари Харесай

Време за еднорози

Стартъпите с оценка от най-малко 1 милиард $ са в подем с помощта на интереса на вложителите и глада за нови технологии, а Европа наподобява най-сетне заема полагащото й се място в тази динамична среда.

Стартъп екоситемите са в своя " златен час " - взривът на дигитализацията и изобилието от евтини пари в интервала на пандемията се оказа комбиниране, извънредно удобно за развиването им. Очаква се възходът да продължи, изключително в региона на финансовите технологии и енергийния преход.

Инвеститорите са нетърпеливи да открият идващия " Google " (Google) или " Facebook " (Facebook) и готовността им да влагат пари в млади многообещаващи компании бележи исторически пик. Венчърното финансиране в света доближи рекордни стойности през 2021 година с общо 643 милиарда $ по отношение на 335 милиарда през 2020 година, сочи базата данни на " Крънчбейс " (Crunchbase).

Това освен е годишен напредък от 92 %, само че е и десетократно нарастване за миналите 10 години, което демонстрира значителните промени в настройките към финансиране на започващи компании. През последната година те се обрисуваха като секторът, получил максимален инвеститорски интерес, следван от опазването на здравето, електронната търговия и превоза.

Сред този бурно разрастващ се пейзаж районите с най-големи венчърни вложения остават Северна Америка (330 милиарда $ или годишен напредък от 91 % за миналата година) и Азия (165 милиарда вложени $ и растеж от 50 процента). След години на закъснение обаче Европа най-сетне заема мястото си, привличайки през 2021 година финансиране за стартъпи от 116 милиарда $, което е скок със 150 % на годишна основа.

Благоприятната среда докара до подем на така наречен еднорози - започващи компании с оценка от или над 1 милиарда $, които в множеството случаи към момента не са излезли на тържищата. Броят на еднорозите в света предходната година за първи път мина прага от 1000, сочи показателят Crunchbase Unicorn Board, като такива компании са били създавани с невиждания ритъм от приблизително 10 всяка седмица.

Изглежда Европа е едвам при започване на софтуерното си премеждие и всички сигнали указват, че даже при закостенял сюжет през идното десетилетие цената на този бранш на Стария континент ще нарасне с няколко трилиона $, съгласно годишния отчет " State of European Tech " на венчърния вложител " Атомико " (Atomico).

Увеличава се и броят на декарозите (стартъпи с оценка от и над 10 милиарда долара). Те са се удвоили. В Европа към този момент 26 компании имат този статут.

На Стария континент са ситуирани близо 120 компании еднорози, 70 от които са се включили към " стадото " предходната година. По този индикатор Европа изпревари Китай, само че изостава доста от Съединени американски щати.

Същевременно географското систематизиране на софтуерните " звезди " остава мощно съсредоточено - петте най-големи европейски хъба по размер на вложенията (Лондон, Берлин, Стокхолм, Мюнхен и Париж) приютяват компании, които общо са привлекли 54 % от общите вложения в района за предходната година по отношение на 49 % през 2017 година.

Европейската страна с най-вече еднорози продължава да бъде Англия - цели 50, а в Германия те са 33. Франция предходната седмица посрещна триумфално 25-ия си еднорог, откакто производителят на промишлени роботи " Екзотек " (Exotec) заяви, че е привлякъл финансиране от 335 милиона $, което подвига оценката му на 2 милиарда $. По този метод наподобява френският стартъп бранш извършва предварително задачата, сложена от президента Еманюел Макрон, страната да има 25 еднорога до 2025 година. Анализатори въпреки всичко се съмняват дали някои от фирмите в листата фактически дават отговор на класическото определение, защото е включен, да вземем за пример, доставчикът на облачни услуги " О Ве Аш Клауд " (OVHcloud), който се листна на Парижката фондова борса през октомври предходната година, показва " Франс 24 ".

Близо половината страни от Европейски Съюз не са имали нови еднорози през 2021 година, в някои такива компании не са се появявали от години, а в други - в никакъв случай, отбелязва профилираната платформа " Сифтид " (Sifted). Най-вече Южна Европа и Източна Европа мъчно съумяват да привлекат обилни вложения, които да подхранят растежа на техните " звезди ". За България вероятността е през 2022 година или най-късно през 2023 година да се снабди с първия си еднорог, като измежду кандидатите за тази купа са посочени доставчикът на финтех услуги " ПейХоук " (PayHawk), компанията за автоматизирано разчитане и цифровизация на документи благодарение на изкуствен интелект " Хиперсайънс " (Hyperscience), софтуерната " Джи Tи Eм Xъб " (Gtmhub), профилираната в " интернет на нещата " (IoT) " Алтерко " (Alterco) и още няколко.

Следващата вълна от сполучливи стартъпи ще бъде от компании, стремящи се да създадат прехода към безвъглеродна сила наличен, уточни Лари Финк, основният изпълнителен шеф на " БлекРок " (BlackRock) - най-големия в света фонд за ръководство на активи, в годишното си писмо, представено от Си Ен Би Си.

" Следващите 1000 еднорога няма да бъдат интернет търсачки или обществени медии, те ще бъдат устойчиви, мащабируеми иноватори - стартъпи, които оказват помощ на света да се декарбонизира и вършат енергийния преход наличен за всички ", написа Финк.

" Инженери и учени работят непрекъснато над това по какъв начин да декарбонизират цимента, стоманата и пластмасата, товарните транспорти по суша и море и авиацията; земеделието, силата и строителството. Вярвам, че декарбонизацията на международната стопанска система ще сътвори най-големите капиталови благоприятни условия на нашето време ", добавя той.

Не всички обаче са уверени в устойчивостта на тази наклонност. Инвеститорите се опасяват да не пропуснат идната " звезда " и поради прекомерно многото пари, които прекомерно бързо биват инжектирани в напълно дигитално-насочени компании, устремът им може да сътвори идващия балон на пазара, сходен на " дот-ком " манията от 1997-2001 година, предизвестяват специалисти.

" Страхувам се, че доближаваме момента на пика на софтуерния бранш - тъкмо в този момент се следят доста нововъведения, само че дали това са нововъведения, които ще съумеят да устоят инспекцията на времето? ", отбелязва Александър Барадес, пазарен анализатор от трейдинг платформата " И Же Франс " (IG France) пред " Франс 24 ". Тласъкът, който пандемията даде на цифровия бранш, няма да продължи постоянно и тези софтуерни компании евентуално ще пострадат от промени в лихвите, които наподобяват неизбежни на фона на растящата инфлацията, добавя той. 

Източник: Българска телеграфна агенция
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР