Старозагорската опера ще представи за първи път на сцената на

...
Старозагорската опера ще представи за първи път на сцената на
Коментари Харесай

Дон Кихот гостува на Античния театър

Старозагорската опера ще показа за първи път на сцената на Античния спектакъл в Пловдив (12 септември от 20 ч.) своята впечатляваща режисура на балета " Дон Кихот " от Лудвиг Минкус. Пищен театър, основан в духа на огромната балетна традиция. В постановката на Старозагорската опера Аршак Галумян - хореограф и министър председател солист на Щатсбалет-Берлин, внася хореографска прохлада и автентичен режисьорски прочит, като обогатява и образното усещане с доста театрални, даже кинематографични изразни средства. Художник на декора и костюмите е италианецът Салваторе Русо.

В спектакъла на балета " Дон Кихот " взе участие цялата многонационална балетна натрупа на Държавна опера-Стара Загора, която през последния креативен сезон бележи удивителен скок в своето професионално израстване. Постиженията на младата натрупа под управлението на примабалерината и възпитател Силвия Томова са високо оценени от професионалната рецензия, от познавачите и от феновете във всички точки на България. На 12 септември в функциите на Китри и Базил пловдивчани и посетители ще имат опцията да приветстват примабалерината и носителка на " Кристална лира " Анелия Димитрова и очарователния виртуозен солист Томоки Ишиго, Александър Желев ще бъде в ролята на Дон Кихот, а Калин Любенов - Санчо Панса. В останалите колоритни облици ще танцуват Фредерико Пинто (Еспада), Харука Суга (Мерседес), Мартина Префетто (Повелителка на дриадите), Марина Сороче (Амур), Ромина Славова (циганка), Ивайло Янев (циганин), Фиорди Лоха и Сторм Норис (солисти фламенко), Станко Танев (Гамаш), Рио Сузуки и Джулия Рагуза (двойка приятелки) и други

През 1869 година Петипа замисля нов балет по претекстове от романа на Сервантес " Дон Кихот ". Още през XVIII в. в доста европейски театри били поставяни балети под това заглавие по музика на разнообразни композитори. Но в тях не се употребявал сюжетът на популярния разказ, а добавените новели, които описват за сватбата на Камачо (във френските версии Гамаш) и любовта на Китри и Базил. Петипа също се възползва от този сюжет. Музиката е написана бързо от австрийския композитор от чешки генезис Лудвиг Минкус и на 14 декември 1869 година се състои премиерата на комедийния балетен театър в Болшой спектакъл. През 1871 година за постановката в столичния Каменен спектакъл Петипа прави нова редакция.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР