Старите индустриални зони в София, особено на юг от центъра,

...
Старите индустриални зони в София, особено на юг от центъра,
Коментари Харесай

Теренът на безалкохолния завод в София се превръща в жилищна зона


Старите индустриални зони в София, изключително на юг от центъра, постепенно се трансформират в нови квартали c офиси и жилища. И по този начин противодействат на наклонността градът да се уголемява към периферията си, заключи основният проектант на столицата Здравко Здравков в края на януари при представянето на план за ĸoмyниĸaциoннo-тpaнcпopтнa cxeмa на зона "Xлaдилниĸa - Bитoшa ".

Дo 1989 година там е имало хранилища и производства в леката индустрия, ĸoитo вeчe ca изгyбили фyнĸциите си. Останали са инженерната инфрастуктура и огромни вакантни имоти. А общината разгласи проект да работи по транспортната инфраструктура - да се разширят улици, да се изградят вeлocипeдни aлeи, нови пeшexoдни зони и прочие Тези предпоставки са на път да трансфорат "Хладилника - Витоша " в една от най-горещите капиталови зони в София. Вече станаха известни няколко плана за офиси в района мeждy бyл. "Чepни вpъx ", yл. "Любa Beличĸoвa ", yл. "Cpeбъpнa " и yл. "Филип Kyтeв ".

Офис вълната в "Хладилника "

Пионер в офис сегмента в квартала е "Феърплей пропъртис ", което през 2005 година приключи строителството на 8-етажния FPI Business Center против мол Paradise. Неотдавна сдружението със специфична капиталова цел завърши и нова офис постройка в региона – покрай болница "Токуда ". В нея се нанесе локалното поделение на израелската фармацевтична компания Teva, която от 2016 година управлява бизнеса на Actavis в България. В ход е и най-големият офис план в "Хладилника " - на новото капиталово сдружение Park Lane Developments на холдинга за недвижими парцели AG Capital и Таня Косева-Бошова. Сградата ще бъде с РЗП от 24 000 кв.м с планова стойност 30 млн. евро. Две административни здания в региона е построила компанията "Арт Е Строй " на Емил Терзиев, която сега работи по още две.

От Пловдив към София

От началото на януари се работи и по първия напълно жилищен комплекс– SoHome Residential Park, ситуиран върху близо 50 дка, на мястото на някогашния държавен цех за безалкохолни питиета, притежаван от ЦКС и по-късно наименуван "Бенакс ", в който от началото на 80-те до към края на 90-те години на предишния век се бутилираше и кока-кола.

"Дълго и деликатно избирахме локация - търсим от 2016 година Искахме да е покрай центъра, до метростанция, до паркове, до учебни заведения, детски градини и лечебни заведения. Гледали сме цяла София, има хубави имоти, само че дребни - по 500–1000 кв.м ", споделя Димитър Владимиров, ръководещ сътрудник в компанията вложител "Хъс инвест София ".

 Снимка: Надежда Чипева

Дружеството е дъщерно на "Хъс " - Пловдив, на братята Александър и Иван Асенови, чийто главен бизнес е обвързван с търговия и преправка на метали. Фирмата влиза в строителството в Пловдив преди девет години. Вече има издигнати 50 000 кв.м разгърната застроена повърхност в комплексите Plovdiv City Park I и Magnolia Gardens. В момента "Хъс инвест " работи по разширението и на двата комплекса с обща РЗП от 60 хиляди кв.м.

50 декара за 25 млн. лв.

SoHome Residential Park e пилотният план на "Хъс " в София и от компанията го преглеждат като тяхна визитка на столичния пазар. Теренът е добит от "Хъс инвест София " посредством няколко покупко-продажби на обща стойност съвсем 25 млн. лв.. През април 2018 година "Хъс инвест София " става притежател на 34.24 дка, като купува сдружението "Имоти Сребърна ". Дотогава то е благосъстоятелност на "Нивиа трейдинг ", в което акционери са Илиан Георгиев Шотлеков и "П.И.Л. кепитъл ". Цената, записана в контракта за прекачване на дяловете, е 8 млн. лв.. През юни година по-рано "Имоти Сребърна " е купило терена дружно с пет здания върху него от Централния кооперативен съюз (ЦКС) за 7.07 млн. лв. съгласно Имотния указател. През май 2018 година, месец след промяната в собствеността, преименуваното към този момент на "Хъс инвест София " сдружение става притежател на още 1.3 дка с две здания на ЦКС за 4.18 млн. лв.. Това му дава опция да добави още една постройка към плана за SoHome Residential Park. През юли е приключена и договорка за 0.669 дка с продавачи три физически лица.

Втората си огромна договорка "Хъс инвест София " прави през юни 2018 година - тя е за 13.82 дка с 10 постройки. Продавачът "Нова сити резидънс " на Еди Давид Ардити и Шатбай Барной получава за парцела 12.8 млн. лв., откакто през февруари е купило терена и постройките от тогавашното дружество за кожени произведения "Леда " за 8.8 млн. лв.. В последните години "Леда " АД в действителност отдава здания чартърен и ръководи плувния басейн "Леда ". През ноември "Хъс инвест София " ипотекира новия имот в "Райфайзен банк България " против заем от 11.54 млн. лв.. Така се стига до 11 декември 2018 година, когато сдружението получава позволение за градеж, а на 7 януари е първата копка.

Десет здания, 600 жилището

"Хъс инвест София " възнамерява да построи SoHome Residential Park на три стадия. Към 2021 година би трябвало да бъде завършен първият, който включва 281 жилището, 352 подземни гаража и паркоместа. Планът е година по-късно да бъдат издигнати още 336 жилището и 435 подземни гаража и паркоместа от стадий 2. Десетте здания от двата стадия са с обща РЗП 108 647 кв.м. В комплекса с изключение на жилища ще има детски център, ресторант, фитнес с уелнес център, 18 магазина. Терените са изчистени от заводските здания и в този момент са строителна площадка.

Третият стадий ще се разгърне върху имота на "Леда ". В приключен тип – към 2023 година, SoHome Residential Park би трябвало да доближи към 800-900 жилището и към 1100-1200 подземни гаража. Сградите ще са пететажни, а квадратурата на жилищата варира сред 51 и 400 кв.м.

"Локацията на парцела ни дава опция да продаваме освен жилища, само че и околна среда ", изяснява Владимиров. На североизток парцелът граничи с Ловния парк, а на югоизток със зоопарка (при това като заварено състояние и без да навлиза в тях). Това, че наоколо се плануват много офисни планове, съгласно него прави жилищата подобаващи за покупка както за персонално прилагане, по този начин и с капиталова цел – за отдаване чартърен.

Основната таргет група на комплекса ще са млади фамилии с деца. Заради тях близо 30 декара от общата територия са зелени площи, ще има седем детски площадки, няма планувани басейни, а единствено водни огледала. Освен това комплексът ще е напълно пешеходен, а паркирането е изнесено на две подземни равнища.

На вноски

С този вид клиенти са съобразени и схемите на заплащане. Владимиров ги дефинира като доста гъвкави – съгласно потребностите на съответния клиент. Уточнява, че оферират и опция купувачът да заплати 30% от цената първоначално и останалите 70% при завършването на жилището. Цените на зелено стартират от 1090 евро на кв.м без Данък добавена стойност. По информация на Владимиров себестойността единствено на първокласното строителство е към 600-700 евро на кв.м без Данък добавена стойност, а те продават жилищата и с идеални елементи от земята. Инвеститорът употребява финансиране от ДСК и договаря с банката условия за заеми, които при предпочитание купувачите могат да употребяват. Освен това са в договаряния и с други банки, с цел да основат конкуренция в интерес на клиентите си. Продажбите са почнали преди към месец. На уеб страницата на плана шест от постройките са обозначени като разпродадени, само че това се оказва способ на админа на уеб страницата да ги затвори за продажба на този стадий, защото ще бъдат построени на идващия.

При сключването на прелиминарен контракт от купувачите се чака да подпишат с изключение на правилника за вътрешния ред на комплекса и проектодоговор за ръководство и поддържка. Тя ще е отговорност на особено основаното за цела сдружение "ДЛД съпорт ", в което ще работят към 30 души - шеф, защита, озеленители, хигиенистки. В проектодоговора е заложена цена на поддръжката от 1.20 лв. с Данък добавена стойност на кв.м на месец, която може да бъде обновена.

Конкуренцията в София е голяма, споделя Владимиров. Затова с изключение на местоположението и съобразения с околната среда план те залагат и на качествени естествени материали. Фасадите ще бъдат вентилируеми с минерална вата и немски клинкерни плочи. Френските прозорци са с висок клас алуминиева дограма с пресечен термомост и троен стъклопакет. Отоплението и охлаждането са посредством самостоятелни термопомпи въздух-вода за всеки апартамент, които зареждат подово отопление и изстудяване с конвектори. Сградите са проектирани по този начин, че да не се засенчват. Проектът е на арх. Радко Тодоров ( "РТ консулт "), който прави и пловдивските комплекси на "Хъс ", а основен реализатор ще е "Арх ситистрой ".

"При по-голям план като този се рентира да изградим и изчезнала улица от североизточната страна на имота, която да свърже територията на SoHome Residential Park с колелото при болница "Токуда ", споделя Владимиров. Така ще се отвори трети вход/изход за комплекса (другите са откъм "Сребърна " и "Шаварски път "). Отделили са част от земята си за улицата и чакат да я изграят дружно със съседите си по имот – Райфайзен банк. /www.capital.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР