Стареенето е физиологически процес, който повечето хора искат да забавят.

...
Стареенето е физиологически процес, който повечето хора искат да забавят.
Коментари Харесай

10-те най-добри хранителни добавки против стареене

Стареенето е физиологически развой, който множеството хора желаят да забавят. Сред главните аргументи за него са насъбрано клетъчно увреждане, породено от реактивни молекули, известни като свободни радикали, и скъсяването на теломерите, които са структурите, ситуирани в краищата на хромозомите, които играят значима роля в клетъчното разделяне.

Въпреки че стареенето е неизбежно, увеличението на продължителността на човешкия живот и забавянето на процеса на стареене са в центъра на научните проучвания от десетилетия. По този метод учените са разпознали огромен брой субстанции, които имат свойства срещу стареене. А доста от тях могат да се одобряват като добавки от всички, които търсят естествени способи за закъснение на процеса на стареене и попречване на болести, свързани с възрастта.

Нека разгледаме 10-те най-хубави добавки срещу стареене.

1. Куркумин

Доказано е, че куркуминът – главното интензивно съединяване в куркумата, има мощни свойства срещу стареене, които се дължат на неговия мощен антиоксидантен капацитет. Изследванията демонстрират, че куркуминът задейства избрани протеини, в това число сиртуини и AMP-активирана протеин киназа (AMPK). Той спомага за забавянето на клетъчното стареене и предизвиква дълголетието. Освен това е потвърдено, че куркуминът се бори с клетъчните увреждания и доста усилва продължителността на живота.

2. Колаген

 10-те най-хубави хранителни добавки срещу стареене

Колагенът стана известен като извор на младостта поради капацитета му да понижава стареенето на кожата. Той е неразделна част от кожата, като оказва помощ да се поддържа нейната конструкция. С напредването на възрастта производството на колаген се забавя, което води до загуба му. А това от своя страна форсира признаците на стареене. Някои проучвания демонстрират, че приемането на колаген като добавка може да понижи признаците на стареене, в това число бръчки и суха кожа.

3. Коензим-10

Коензим Q10 (CoQ10) е антиоксидант, който тялото ни създава. Той играе основна роля в производството на сила и защищава от клетъчно увреждане. Изследванията демонстрират, че равнищата на CoQ10 понижават с придвижване на възрастта и е потвърдено, че приемането му усъвършенства избрани аспекти на здравето при по-възрастните хора. Добавките с CoQ10 оказват помощ за понижаване на оксидативния стрес – положение, характеризиращо се с струпване на свободни радикали и други реактивни молекули, което форсира процеса на стареене и появяването на болести, свързани с възрастта.

4. Кроцин

 10-те най-хубави хранителни добавки срещу стареене

Кроцинът е жълт каротиноиден пигмент в шафрана – известна, скъпа фалшификация, която нормално се употребява в индийската и испанската кухня. Проучвания върху хора и животни демонстрират, че кроцинът предлага доста изгоди за здравето, в това число противоракови, противовъзпалителни, антидепресанти и антидиабетни резултати. Освен изброените нагоре свойства, кроцинът е проучен за неговия капацитет да работи като съединяване срещу стареене. Доказано е също, че кроцинът оказва помощ за попречване на стареенето в човешките кожни кафези, като понижава възпалението и защищава от клетъчни увреждания, провокирани от UV-светлината. Като се има поради, че шафранът е най-скъпата фалшификация в света, по-рентабилният метод да увеличите приема на кроцин е благодарение на съсредоточена добавка с шафран.

5. Теанин

Теанинът е аминокиселина, съсредоточена в избрани чайове, в това число зелен чай. Може да помогне за предотвратяване от мисловен крах и е потвърдено, че удължава живота.

6. Родиола (златен корен)

 10-те най-хубави хранителни добавки срещу стареене

Това лечебно растение има мощни противовъзпалителни и антистареещи свойства. Едно изследване при плодови мухи сподели, че лекуване с прахуляк от златен корен може да докара до увеличение на живота им приблизително със 17%.

7. Чесън

Чесънът има мощни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Изследванията демонстрират, че приемането му може да предотврати стареенето на кожата и бръчките, породени от UV лъчи.

8. Астрагалус (Клинавиче, Орлови нокти, Сграбиче)

 10-те най-хубави хранителни добавки срещу стареене

Астрагалус е билка, намаляваща напрежението, употребена в обичайна китайска медицина. Може да помогне за битка със стареенето посредством понижаване на оксидативния стрес, поощряване на имунната функционалност и попречване на клетъчните увреждания.

9. Физетин

Физетин е флавоноидно съединяване, което се смята за сенотерапевтично, което значи, че може да убие стареещи кафези. Физитенът се открива естествено в ягодите.

10. Ресвератрол

 10-те най-хубави хранителни добавки срещу стареене

Ресвератролът е полифенол в гроздето, горските плодове, фъстъците и аленото вино, които могат да насърчат дълголетието посредством активиране на избрани гени, наречени сиртуини.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР