Стара Загора. Положителни резултати отчетоха днес на междинна пресконференция по

...
Стара Загора. Положителни резултати отчетоха днес на междинна пресконференция по
Коментари Харесай

Стара Загора: Положителни резултати се отчитат по проекта „Вълшебна класна стая“ за устойчива образователна интеграция на децата в неравностойно положение

Стара Загора. Положителни резултати регистрираха през днешния ден на междинна конференция по план „ Вълшебна класна стая “ за устойчива просветителна интеграция на децата в неравностойно състояние регистрираха през днешния ден в Стара Загора. Това оповестиха от пресцентъра на Общината . Проектът е финансиран по Оперативна стратегия „ Наука и обучение за образован напредък “, съфинансирана от Европейския съюз. Общата стойност на плана е 479 424 лева, а продължителността му 28 месеца. Бенефициент е Община Стара Загора с сътрудници Сдружение „ Свят без граници “, старозагорските детски градини „ Звънче “, „ Радост “, „ Патиланско царство “, „ Лилия “ (с. Хрищени), и „ Незабравка “ ( с. Хан Аспарухово).
„ Резултатите от плана на този стадий са положителни. Идеята е да се приготвят участващите от детските градини за влизане в учебно заведение, доколкото средата не разрешава да имат еднакъв старт “, сподели зам.-кметът Иванка Сотирова. По думите й в плана са се присъединили повече от 500 деца, дадена е опция за присъединяване на деца и родители в зимен лагер в Пампорово, който е съдействал за адаптиране на децата и привличане на родителите за съдействие. „ Приобщаването на родителите е доста значимо, тъй като в случай че не ги притеглим, това ще носи резултати и в отношението към учебно заведение, посещаемост и така нататък “, сподели още Сотирова.
Със средства по плана са закупени спортни принадлежности, изработен е и взаимен състезателен празник с деца и родители в детска градина „ Патиланско царство “, което е помогнало за приобщаване на децата, основаване на умения за физическа интензивност и работа в група.
Десислава Нанева, специалист от отдел „ Образование “ в Община Стара Загора, показа плана, в наличието на публицисти и участници. С него се цели просветителна интеграция на децата, включване в предучилищна подготовка за еднакъв старт, достъп до по-добра обществена среда, запазване на културната еднаквост и образование в дух на приемливост, поощряване на междукултурния разговор и доближаване на децата от етносите, както и възстановяване на подготовката им по български език, гарантираща по-високи резултати и понижаване на опцията за отпадането им в процеса на началното обучение.
Според доцент Милена Илиева от „ Свят без граници “ с образованието по български език е преодолян един от най-съществените проблеми за приобщаване на децата. В следеното образование на 111 деца от началото на плана е открит прогрес при всички.
Директори на детски градини описаха, че първоначално са срещнали недоумение и е било нужно увещание в позитивните страни на плана. Те споделиха още, че проведеният зимен лагер е оказал помощ доста за разширение светогледа на децата, някои от които не са излизали от обитаемото място, в което живеят и в никакъв случай не са били в хотел. Това е и добра опция освен за образование, само че и за образование на децата по какъв начин да се държат на публично място. Сега следва и летен лагер за участниците в плана.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР