Стара Загора. Петото издание на конкурса Писма до себе си

...
Стара Загора. Петото издание на конкурса Писма до себе си
Коментари Харесай

Обявени са най-добрите в конкурса „Писма до себе си” в Стара Загора

Стара Загора. Петото издание на състезанието „ Писма до себе си ” завърши за следващ път събра стихотворенията и разказите на деца и младежи от разнообразни краища на страната. Това оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора . Включиха се участници от Варна, Враца, Кърджали, Ягодово, Шумен, Благоевград, Петрич, Пловдив, Бургас, Гурково, Стара Загора, Полско Косово, Костинброд, Русе, Ловеч, Карнобат, Видин, Търговище, Плевен, Ямбол, Велинград, Братя Даскалови, Провадия, Исперих и Сунгурларе.

Голяма част от младите създатели са от разнообразни школи, клубове и ателиета по креативно писане.

В това издание на състезанието участваха общо 105 създатели с над 140 творби, които се състезаваха в две възрастови групи.
Темата на състезанието разрешава просторност и независимост на въображението. Някои от съчиненията бяха в епистоларна форма, други млади поети и писатели бяха потърсили по-нестандартни подходи към тематиката. Във всички текстове са отразени разнообразни страни от света на децата с техните безредици, търсения и проблеми.

Наред с нормалните любовни и патриотични произведения, децата пишат и за изключителната обстановка от последната година. Дистанционното образование и карантината се разказват къде с възприятие за комизъм, къде с паника и терзание.

Не липсват и поетични, красиви произведения за природата, за нейната хубост, за силата на стихиите и за мястото на индивида на Земята. Обичта към приятелите, фамилията, родното място се усеща от всеки ред, написан от младите писатели.

Жури в състав: Мария Донева, драматург на Драматичен спектакъл „ Гео Милев “, Николай Колев, началник на Клуб „ Киносценаристика и постановка “ в Център на поддръжка на личностно развиване и Иван Желязков, старши специалист по български език и литература в Регионално ръководство на образованието – Стара Загора отличи най-силните творби, като критериите за оценка бяха – вземане предвид с тематиката, фикция, жанр, близост, автентичност и не на последно място – езикова просвета и познаване на правописните правила.

„ Всеки от участниците заслужава хвалба за труда и старанието. Ние имаме вяра, че креативното писане оказва помощ на децата да усвоят езика и да усъвършенстват умеенето си да се показват, само че също и развива тяхното въображение и способността им да се слагат на мястото на другия, да си показват по какъв начин той се усеща, и по този метод ги прави по-добри хора “, показа поетесата Мария Донева, член на журито.

Всички наградени участници ще получат грамотите, специфичното издание „ Литературен лист – 2021 година ” и премиите си по пощата. Произведенията на наградените ще бъдат отпечатани в „ Литературен лист ” на състезанието.

Наградените са:

Първа възрастова група:

Първо място: Дара Стамболиева, трети клас, СУ „ Свети Климент Охридски “ – Варна, ЛК „ Касталия “ при ОДК – Варна („ На село “);
Второ място: Елена Божурина, четвърти клас, ИОУ „ Неофит Рилски “ – Велинград, Школа „ Журналисти “ към ЦПЛР – ОДК – Велинград („ Писмо до порасналата Ели “);;
Трето място: Славея Минчева, шести клас, ОУ „ Петко Рачов Славейков “ – Варна, ЛК „ Касталия “ при ОДК – Варна („ Дистанционно образование “).
Поощрения:
Нелина Николова, шести клас, СУ „ Христо Смирненски “, град Гурково („ Писмо до себе си “);
Стефания Митева, четвърти клас, СОУ „ Гео Милев “ – Варна, ЛК „ Касталия “ при ОДК – Варна („ Самотното врабче “);
Никола Киров, седми клас, 13 година, 1. ОУ „ Христо Ботев “ – Търговище („ Опасно близо “).

Втора възрастова група:

Първо място: Милица Иванова, десети клас, 1. ЕГ – Варна, ЛК „ Касталия “ при ОДК – Варна („ (НЕ)ВИДИМ “);
Второ място: Александър Гарбовски, дванадесети клас, 1. ЕГ – Варна, ЛК „ Касталия “ при ОДК – Варна („ На дъното “);
Трето място: Пламена Василева, десети клас, СУ „ Христо Ботев “ - Враца, ЛК „ Ботевци “ – Враца („ Летя… “).
Поощрения:
Божана Славкова, 16 година, НУМСИ „ Проф. Панчо Владигеров “ – Бургас („ Консервни всекидневни думи “);
Йоана Йорданова, 14 година 1. ОУ „ Васил Левски “ – Костинброд („ Моето пътешестване през Червеева дупка “);
Стефани Димитрова, 14 година, с. Полско Косово, СУ „ Панайот Волов “ – Бяла, обл. Русе („ Защо? “).
Награда за най-добре показал се участник от Стара Загора:
Лидия Мирчева, пети клас, 6. ОУ „ Свети Никола “ – Стара Загора.
Награда на Център за поддръжка на личностно развиване – Стара Загора:
Ниляй Нургин Шериф, 17 години, ЕГ „ Христо Ботев “ – Кърджали.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР