Стара Загора. От 21 април до 18 май 2021 г.

...
Стара Загора. От 21 април до 18 май 2021 г.
Коментари Харесай

Ретроспективна изложба на Любомир Цакев ще бъде представена в Стара Загора

Стара Загора. От 21 април до 18 май 2021 година в западната зала на Художествена изложба Стара Загора ще бъде показана ретроспективна галерия на Любомир Цакев /1940-2012/. Експозицията е взаимна демонстрация на Художествена изложба Стара Загора и Държавен куклен спектакъл – Стара Загора. В нея са включени 50 творби /живопис и сценография / от разнообразни интервали в творчеството на художника. Това оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора .

Любомир Цакев е надарен живописец и е измежду най - значимите фигури в българската куклена сценография. Роден е през 1940 година в гр. Елхово. През 1968г. приключва компетентност „ Сценография ” при проф. Георги Каракашев в Художествената академия и специализира куклена сценография в Прага. Постъпва в Старозагорския куклен спектакъл. От 1969 година стартират участията му изложбите на старозагорските художници и първите му независими изяви в региона на куклената сценография. Талантът му е видян бързо и още през 1970 година получава самостоятелна премия на Фестивала на куклената пиеса във Варна за сценографията към „ Ян Бибиян ” от Елин Пелин. От 1973 година е член на СБХ, а от 1976 година до 1990 година е ръководител на художествения съвет на СБХ – група Стара Загора. През 1982 година е назначен за шеф на Държавен куклен спектакъл – Стара Загора, функционалност, която извършва сполучливо до 1996г., когато тежка парализа прекъсва дейната му креативна активност. Умира на 17 февруари 2012 година

Любомир Цакев е сценограф на над 70 куклени и редица театрални, балетни и оперетни постановки. Гостувал е като художник-постановчик на куклените театри в Санкт Петербург, Краков, София, Пловдив, Сливен, Варна, Русе и така нататък Куклени спектакли с негова сценография са представяни в Иран, Франция, Австрия, Кипър, Полша, Русия, Испания, Чехия и други Участвал е в интернационалните конгреси в Прага, Бърно, Сао Пауло. Удостояван е с награди от редица конгреси на българските куклени театри, от Съюза на българските художници, Съюза на артистите в България. Седемкратен притежател е на премията „ Стара Загора ”. Организирал е четири независими изложения. Негови живописни творби имат художествените галерии на Стара Загора, Кюстендил, Казанлък, Ямбол, Хасково, както и частни сбирки в България, Германия и Англия.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР