Стара Загора. Общинските съветници на Стара Загора не избраха тази

...
Стара Загора. Общинските съветници на Стара Загора не избраха тази
Коментари Харесай

Стара Загора: Общинският съвет не избра носител на званието „Почетен гражданин на Стара Загора“ тази година

Стара Загора. Общинските съветници на Стара Загора не избраха тази година притежател на званието „ Почетен жител “, което се връчва във връзка Празника на града – 5 октомври. Това оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора . Причината бе незадоволителна поддръжка за нито един от двамата номинирани. 5-членна комисия от общински съветници, с ръководител Димо Димитров, организира процедурата по гласоподаване на препоръчаните от инициативни комитети старозагорци - Иван Аяров, ръководител на НЧ „ Св. Климент Охридски – 1858 “, и Иван Иванов, състезател.
С 38 гласа „ за “, Общинският съвет наложи краткотрайна възбрана, с оптимален период 3 години, за ограждане на поземлените парцели в територията на квартал/парк „ Бедечка “, при граници: юг – ул. „ Христина Морфова “, север – алеята към дружество „ Труд “, запад – ул. „ Иван Вазов “, изток – ул. „ Хан Тервел “, по проекта на град Стара Загора. Решението има за цел да ограничи построяването на огради и унищожаването на растителност и паркова инфраструктура.
По време на разискването на точката, изявление направи и представител на притежатели на парцели в региона, които не поддържат предложенията на администрацията.
Съветниците поддържаха и предлагането за авансово единодушие и позволение за разработване на план за Подробен устройствен план – изменение на План за регулация и изменение на План за застрояване за територията на парк/квартал „ Бедечка “, по проекта на Стара Загора, представляваща част от кадастрален регион 513 по КККР на града, обхващащ квартали от №801 до №831. Общинският съвет гласоподава коефициент, компактност на застрояване, 30% и коефициент на озеленяване 50%. „ Още, когато се обсъждаше смяната на Общия организационен проект на града, бе изразена поддръжка да бъде непокътната оптимално количество зелена територия “, акцентира кметът на града Живко Тодоров. Той бе безапелационен, че спекулации по проблема „ Бедечка “ не трябва да се вършат, както и опит за политизиране на тематиката. „ Назад във времето е позволено застрояване, само че този Общински съвет сподели, че може да се работи съответно за решение на казуса там и взе решение – където има зелени площи сега, те да бъдат непокътнати. На юг от ул. „ Августа Траяна “ на процедура зелена територия няма, там не се унищожава растителност, както и не натоварваме Общината с бъдещи разноски. В северната част е решено да бъде непокътнато зеленото пространство, като притежателите на парцели е редно да бъдат обезщетени “, посочи старозагорският градоначалник.
Над 70 точки включи общо дневният ред на старозагорските общински съветници за септември. На второ четене бе признат планът на Наредба за допълнение на Наредбата за премиите и оценките на Община Стара Загора. В главния текст на нормативния акт са добавени разяснения по критериите за номинации за отсъждане на премията „ Стара Загора “ в направленията „ Наука и обучение “ и „ Култура и изкуство “, както и основаване на ново отличие „ Млад преподавател “.
Подкрепа бе дадена за разработване на Подробен устройствен план, касаещ територията на Индустриална зона „ Загоре “. Председателят на Общински съвет Таньо Брайков заяви, че в набирателната сметка на Зоната към този момент е преведена държавната финансова част в размер на 3.5 млн. лв..
Местният парламент промени статута на постройката на Първо главно учебно заведение „ Георги Бакалов “, която няма да се употребява за просветителни цели отсега нататък, защото наоколо има пет учебни заведения - СУ „ Иван Вазов “, НУ „ Д. Благоев “, Девето ОУ, ОУ „ Самара “, СУ „ Васил Левски “. Учебният развой на I ОУ е пребазиран, а парцелът ще бъде употребен за публични цели, стана ясно по време на съвещанието.
Общинският съвет в Стара Загора направи промени в капиталовата стратегия и вътрешни обезщетени промени по бюджета на Община Стара Загора за 2018 година. Те са свързани с пренасочване на свободни средства към възобновяване и реорганизация на обекти, които се нуждаят от финансиране. Чрез това преразпределение ще стартира разработване на абстрактен план за нов образ на Летния спектакъл, слагане на преграда на паркинга на парк „ Артилерийски “, слагане на кабина за общинска защита в парк „ Митрополит Методий Кусев “, ще бъдат закупени механически принадлежности за Дирекция „ Гражданско положение “ на Община Стара Загора, по отношение на обработването на персоналните данни и обезпечаването на отбраната им, както и ще бъдат покрити спомагателни разноски по ремонта на ДГ №1 „ Звънче “ и СУ „ Железник “. Средства се насочват още и към осъществяване на план „ Най-доброто за децата “.Съветниците отпуснаха и спомагателни дотации на общински лечебни заведения.
По време на септемврийското съвещание на Общински съвет бе гласувано и освобождение на контрольора на „ Тролейбусни и автобусни транспорти “ ЕООД по негово предпочитание. Избран бе и нов – Живко Кръстев, икономист.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР