Напрежение около действия на служебния министър -председател и външен министър

...
Напрежение около действия на служебния министър -председател и външен министър
Коментари Харесай

Имало ли е указание от Димитър Главчев за смяна на българската позиция за Сребреница в ООН?

Напрежение към дейности на служебния министър -председател и външен министър Димитър Главчев.

Според оповестени документи в няколко уеб страницата от последните дни със незабавна грама той е изискал от посланика ни в Организация на обединените нации България да гласоподава с " въздържал се " резолюцията на Организация на обединените нации, която осъжда геноцида в Сребреница през 1995 година Посланик Лъчезара Стоева обаче отхвърля с главния претекст, че страната ни е съавтор на резолюцията.

Проекторезолюцията на Организация на обединените нации афишира 11 юли за интернационален ден за удостояване на жертвите от геноцида в Сребреница и осъжда отричането му като исторически факт, в това число виновните за него. В нея не се загатва поименно Сърбия. Въпреки това сръбската страна предприе интензивни дипломатически совалки, с цел да провалят приемането на резолюцията.

България е съавтор на проекторезолюцията дружно с Германия и Руанда и до последния миг инструкциите от Външно са ясни. Съавторството по проекторезолюции в Организация на обединените нации задължава страната да я поддържа, без да се изяснява.

Според оповестените документи, два часа преди гласуването, Главчев показва да се гласоподава " въздаржал се " с претекста, че иницативата води до повишение напрежението на фона на напрегната конюнктура в света и на Балканите. Нашият посланик в Организация на обединените нации обаче отхвърля с аргумента, че България е съавтор на документа в осъществяване на кардинална и поредна позиция на страната ни по тематиката.

Така на 23 май България гласоподава " За " резолюцията за Сребреница. Тя бе призната, откакто 84 страни гласоподаваха в поддръжка на документа, 19 бяха „ срещу “ измежду тях - Русия и Китай, а 68 - „ въздържал се “.

Открито неудовлетворен от българското гласоподаване е сръбският президент Вучич, който разяснява това в телевизионно предаване. 

" Надявах се на изненада от България. Пет минути преди съвещанието бях уверен, че България ще гласоподава " въздържал се ". Нещо, за което се бяхме договорили, само че не желая да встъпвам допълнително детайлности. Но явно нещо се е случило ", споделя Александър Вучич, президент на Сърбия.

Този следобед Министерски съвет популяризира позиция, в която се споделя, че публикуваната грама до Постоянното посланичество на България към Организация на обединените нации в Ню Йорк не съдържа окончателните инструкции към дипломат Лъчезара Стоева.

" Документите, изтекли в интернет, са единствено част от процеса на взимане на решение и те не показват неговата целокупност. Това единствено основава почва за спекулации, тълкования и операции по тематиката.

Изтичането на служебна преписка и безогледното й разпространяване в общественото пространство може да се окачестви единствено като детайл на хибридна офанзива.

Темата се използва политически в изискванията на предизборна акция и това вреди на ползите на България.

Служебното държавно управление се разграничава изрично от всевъзможни опити за внушения, свързани с смяна на геополитическата ориентировка на България. С дейностите си държавното управление потвърждава ежедневно, че страната ни следва праволинейно европейския си път и вероятност ", се споделя в позицията на служебния кабинет.

От Министерски съвет показват още, че България има поредна и непроменена позиция в признаването на жертвите от Сребреница и е взела участие във всички начинания, свързани с тяхното възпоменаване.

" Динамиката при реализиране на дипломатическата работа и образуването на позиция е обвързвана с голям брой „ работни “ разновидности, които непрестанно еволюират в процеса на образуване на националната позиция на страната ни. Важна е формалната позиция, а до нея се стига след мнения на специалисти от отрасловите структурни звена на Министерството на външните работи, които включват разнообразни информационни канали ", допълват още от Министерски съвет.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР