Стара Загора. Научната общност подкрепя стратегията на Министерството на земеделието,

...
Стара Загора. Научната общност подкрепя стратегията на Министерството на земеделието,
Коментари Харесай

МЗХГ: Научната общност подкрепя Стратегията за ликвидиране на африканската чума

Стара Загора. Научната общественост поддържа тактиката на Министерството на земеделието, храните и горите за очистване на африканската чума. Това оповестиха от пресцентъра на министерство .
Заместник-министърът на земеделието, храните и горите доктор Янко Иванов показа Стратегия за очистване на Африканската чума по свинете (АЧС). Документът беше разискван с научната общественост и ветеринарномедицински специалисти, поканени на полемиката през днешния ден в Тракийски университет, Стара Загора.
Д-р Иванов акцентира, че предварителната защита, контролът и изкореняването са три категории ограничения, употребявани за профилактика и битка с всяко едно заразно заболяване по животните. Ролята и поддръжката на научната общественост в осъществяването на всяка една от тези стъпки е извънредно значима.
В тактиката са залегнали оферти за законодателни промени в Закона за ветеринарномедицинската активност - улеснение идентификацията и регистрацията на животните и животновъдните обекти от вида „ заден двор “. Документът включва и предложение за основаване на фонд „ Зоопрофилактика “, който да поддържа финансирането на активността, обвързвана с епизиоотии в бъдеще.
Проф. двмн. Иван Тодоров Въшин, ректор на Тракийския университет, съобщи че взаимните старания дават резултат и научната общественост ще продължи да поддържа министерството в битката с разпространяването на АЧС.
Проф. дн Люцканов, декан на Ветеринарномедицинския факултет при Тракийски университет, съобщи, че министерството интензивно работи за справяне с АЧС, както и че търси подходи взаимно с научната общественост. По думите му те поддържат подхванатите досега дейности и ограничения за битка с АЧС, въпреки да са непопулярни, и ги правят оценка като нужни, защото това е заболяване, което няма аналог, както и лекуване или ваксина. „ Стратегията включва оценка на ролята на животните в „ заден двор “, където приказваме за сериозен масив от прасета, отглеждани нерегламентирано и при неявяване на всевъзможни ограничения за биосигурност. Това ги прави евентуално рискови в изискванията на АЧС и постанова разреждане на броя им, изключително край свинекомплекси. Последваща стъпка по тази мярка е регистрацията на персоналните стопанства и внедряване на ограничения за биосигурност. Друг значим детайл е инспекцията на системите за биосигурност в огромните свинеферми от експертни групи Важно също е понижаване популацията на дивата свиня, като един главен източник на болестта “, добави още той в резюме на дискутираните значими детайли от препоръчаната тактика.
Министър Танева благодари на научната общественост за поддръжката в битката с АЧС, за това че са всеки ден паралелно с министерството и ветеринарните управляващи измежду хората, с цел да коментират какво е това заболяване, ограниченията за оправянето с него, както и бъдещите стъпки. Министър Танева съобщи, че дискутираната тактика ще бъде реалност след реализиране на консенсус с научната общественост във връзка с ограниченията и периодите.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР