Стара Загора. До този момент МОН не е направило цялостен

...
Стара Загора. До този момент МОН не е направило цялостен
Коментари Харесай

БСП: МОН не е направило цялостен анализ за резултатите от първата година на действие на образователния закон

Стара Загора. „ До този миг МОН не е направило повсеместен разбор за резултатите от първата година на деяние на закона, а в това време използването му породи голям брой въпроси, чието решение зависи от нови промени в нормативната база ”. Около тази теза се сплотиха народните представители от „ Българска социалистическа партия за България ” Драгомир Стойнев, Георги Гьоков и Донка Симеонова по време на полемика „ За делника на образованието ”, извършена в Стара Загора и проведена от Областният съвет на Българска социалистическа партия в града, оповестиха от пресцентъра на Народно събрание на Българска социалистическа партия . По време на полемиката учители, шефове, представители на локалната власт, на публични препоръки, на разнообразни просветителни степени и жители от 11-те общини в старозагорски район разискаха проблемите, зародили в практиката при използването на новия закон за предучилищното и учебното обучение и наредбите, регламентиращи държавните просветителни стандарти. Те предложиха да се създаде просветителна карта за всяко обитаемо място, която ще улесни въвеждането на наложителния едносменен режим на образование в учебно заведение. Според тях е нужен и изчерпателен разбор на популацията, включващ и просветителната инфраструктура и институции в България. Те подчертаха, че ще продължат да упорстват за качествено обучение, което да бъде приоритет за страната. „ Над 20 настоящи питания и въпроси са отправени към министъра, свързани с новия закон, наредбите, грижата за учебните заведения в дребните обитаеми места, за психическите съветници и редица други. Ежедневно при депутатите постъпват нови сигнали, за трудноработеща просветителна система ”, сподели Донка Симеонова. Според нея въвеждането на повсеместен нов метод е от изключителна нужда за качественото обучение, нужна е държавна политика, която да стане водеща за българското общество.
В полемиката учителите дефинираха механизма за взаимната работа на институциите по обгръщане и задържане в учебните заведения на деца и възпитаници в наложителна предучилищна и учебна възраст, като безреден. „ Да повтарят класа тези възпитаници от първи до четвърти клас, които не са постигнали нужните компетентности от образователната стратегия, ученикът или знае или не знае, не може дете, което написа и чете съвършено да се равнява с дете, което не може да прочете даже заглавие ”, аргументираха предлагането си учители в начална степен, които показаха недомислиците от образователния развой, основани от новите нормативни постановки.
Близо 250 са издадените заповеди за тази образователна година, описаха шефове, които се борят с административната тежест, нараснала се неведнъж. „ С какво да се занимава един началник и екипът му – обучение, образование, да тушира експанзията, да има самостоятелен метод към сътрудници и деца, или да издава безчет заповеди ”, показаха учебни шефове, които желаят учебните заведения им да основават сполучлив учебен развой. „ Това без финанси не може да се осъществя. Парите са главен въпрос за българското учебно заведение, само че методът към тази тематика би трябвало да е обвързван с повсеместен разбор, който да включва редица параметри от годината на градеж на постройката, през броя възпитаници до учителските заплати ”, обявиха педагозите, които не желаят повече да се работи „ на парче ” в най-важната сфера на живота.
Обобщението и провокациите в делника на българското обучение ще бъдат показани на кръгла маса в навечерието на Деня на националните будители. За присъединяване в кръглата маса ще бъдат поканени представители на просветителната и академичната общественост от цялата страна.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР