Станислав Атанасов и Росен Аначков са републиканските шампиони по алпинизъм

...
Станислав Атанасов и Росен Аначков са републиканските шампиони по алпинизъм
Коментари Харесай

Екстремните спортове 27 ноември - 3 декември 2022

Станислав Атанасов и Росен Аначков са републиканските първенци по алпинизъм за тази година. Те са отличени от Българската федерация по катерене и алпинизъм за първото свободно прекосяване (team ascent) на линията “Dreamix ” 8а, спорт/трад (7b, А2), 420 м. Тя се намира на Централната стена на Враца. 

" Радвам се, двамата положихме доста старания и време да минем маршрута. Според нас това е най-трудният спортно-алпийски маршрут в България поради дължината, ангажиращото катерене и тъй като пасажът е на последното въже, когато си доста изтощен физически и душевен. Засега катерим спортно, ще забележим през пролетта дали ще пробваме нещо мъчно, само че бих се върнал на маршрута, с цел да мина и аз последното въже, идвайки изпод ", сподели Аначков пред БНР.
 Росен Аначков

На второ място са Ивайло Анастасов и Иван Марковски за онсайт прекосяване на маршрута “Rockland ” 7а+, Враца, Централна стена. На трето място са Николай Петков и Дойчин Боянов за премиерното нанагорнище и свободното прекосяване на линията “Кървава луна ” 6с, 140 м. Тя се намира в бранш “Източна стена ” на скалите край града. Става дума за първо нанагорнище освен на маршрута, само че и на въпросната стена.
Националната спортна академия празнува своята 80-годишнина . Висшето спортно учебно заведение е основано през 1942 година и оттогва в него са се образовали някои от най-изявените ни алпинисти, ски-алпинисти и други представители на рисковите спортове. 
 Първата група наши полярници тази година

Декември се отбелязва като месец на Антарктида . На 1 декември 1959 година във Вашингтон е подписан Антарктическият контракт, посредством който Белият континент се ръководи и който подсигурява, че Антарктида би трябвало да бъде употребена единствено за мирни цели и за изследователска активност. Над 30 години България поддържа на о.Ливингстън полярната база " Св. Климент Охридски ", а сега има сериозна научна и логистична стратегия. Тази година за първи път български проучвателен транспортен съд ще стигне до ледените води на Антарктида, като по този метод България стъпва на морската карта на света, означават нашите полярници. В рамките на проведения от Българския антарктически институт “месец на Антарктида ” всяка седмица на площад “Независимост ” ще има лекции и ще се прожектират филми за Ледения континент.
На 14 декември пък в София ще бъде показан филмът, спечелил Голямата премия на Банско филм фест тази година. Прожекцията на лентата “След Антарктида ” на режисьора Таша Ван Занд от Съединени американски щати ще бъде в Дома на киното, а детайлности има във Facebook страницата на Международния фестивал.
 Кадър от кино лентата

По света Броени дни, откакто изкатери “втория най-труден маршрут в живота си ” - 9b+, чехът Адам Ондра направи onsight на линия с категория 9а . Първият онсайт на 9а е изработен от германеца Алекс Мегос през 2013 година ( “Estado crítico ” 9a в Сиурана, Испания). До момента двамата са единствените катерачи с сходно достижение.
Новият onsight на Адам Ондра е по “Water World ” 9а - 55-метров маршрут в мощен надвес в огромната пещера в Осп, Словения. Не са доста хората в света, които могат да изкатерят без дълги разучавания маршрут с сходна компликация, а когато някой съумява да го направи от първия опит, без да има каквато и да е информация за хватките и стъпките, това към този момент е в действителност впечатляващо достижение. Разбира се, тук става дума не за кого да е, а за Ондра, индивидът, минал най-трудния досега маршрут в света - Silence 9c, в Норвегия, и първият в света изкатерил flash 9a+.
 Адам Ондра

19-годишната Чехун Со (Chaehyun Seo) стана втората жена в света, изкатерила onsight маршрут с категория 8c - " L’Antagonista " в Монтсан, Испания. Седмица по-рано тийнейджърката мина фамозната линия " La Rambla " 9а+, в Сиурана, Испания. Първата жена с онсайт на 8с е словенката Яня Гарнбрет (Janja Garnbret) - предишния ноевмри, " Fish Eye ", в Олиана, Испания.
Симоне Моро се завръща в Непал , с цел да направи следващ опит за първо зимно нанагорнище на Манаслу. Последните му два опита бяха споделени с испанеца Алекс Чикон, който тази зима води трекинг групи в региона на Макалу. Пред БНР Моро сподели, че и тази година ще си партнира с Чикон, като преди този момент ще се аклиматизира в долината Кхумбу с други алпинисти.
Симоне Моро и Алекс Чикон са били посетители на Банско филм фест (Симоне - през 2012 година,м а Алекс - през 2019 г.). Интервюта с тях можете да чуете тук:

Непалецът Гелдже Шерпа (Gelje Sherpa) пък ще направи трети опит да отвори с екипа си нов маршрут към Чо Ою от юг , откъм Непал. Целта е по него да бъдат водени комерсиални експедиции, от които шерпите изкарват прехраната си.
 Кристин Харила

Норвежката Кристин Харила , която също ще направи опит на Чо Ою, беше оповестена за европейски авантюрист на годината по време на ISPO , най-големият състезателен панаир в света в Мюнхен, Германия. Предишни носители на оценката са имена като Симоне Моро, Герлинде Калтенбрунер, Килиан Жорнет. В прессъобщението за премията Харила е наречена " планинска легенда " поради изкачването на 12 от 14-те осемхилядника в опита й да усъвършенства върха на непалеца Нирмал Пурджа. През 2019 година той реализира така наречен Хималайска корона за 6 месеца и 6 дни, само че по-късно се оказа, че в два от случаите (Манаслу и Дхаулагири) в този интервал не е стъпил на същинските върхове, а на техни предвършия, и е изкачил същинските върхове по-късно, което прави постигането на Хималайска корона за повече от 2 години. Харила напредна бързо в опита да усъвършенства върха, само че Китай не й даде позволение за Чо Ою и Шиша Пангма. След това тя опита тази есен да изкачи Чо Ою откъм Непал, само че снеговалежите й попречиха.
Решението за награждаването на Кристин Харила провокира бурни реакции, поради това, че тя изкачва върховете като клиент, по закрепени от шерпите парапети, с спомагателен О2. Така да вземем за пример, унгарският състезателен публицист Ласо Пинтер (László Pintér) написа:
" ISPO несъмнено се майтапи. Тя е доста симпатична и сигурно мощна, само че авантюрист на годината? Тя купува изцяло квалифициран пакет за комерисална експедиция и следва направления, изкачени към този момент хиляди пъти, като в същото време отстрани главния фактор, който прави осмехилядниците толкоз сложни: неналичието на О2. Къде е самодостатъчността, личните старания за катерене или даже изобретателността? Alison Hargreaves, Wanda Rutkiewicz, Catherine Destivelle - те са образец за планински митове ".---Новините следете в рубриката .
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР