Станимир Иванов: Крахът на Германия и парадът на дузпитеСлед изиграването

...
Станимир Иванов: Крахът на Германия и парадът на дузпитеСлед изиграването
Коментари Харесай

Станимир Иванов: Крахът на Германия и парадът на дузпите
След

Станимир Иванов: Крахът на Германия и парадът на дузпите
След изиграването на всичките 48 мача от груповата фаза станаха ясни и 16-те тима, които не престават на осминафиналите. След видяното можем умерено да заключим, че борбата за купата остава изцяло непредсказуема, като досега видяхме доста трагични моменти и конспирация до самия край.

Безспорно огромната вест, която беляза първата фаза на Мондиала е отпадането на международните първенци от Германия, които рано-рано поеха към къщи и ще догледат шампионата по малкия екран.

В Русия Бундестима показва слаба игра, незаинтересованост към протичащото се на терена, само че най-много пренебрежителност, която в последна сметка се оказа пагубна за тях. Ако загубата от Мексико ненапълно може да бъде обяснена, то трагичната победа над Швеция сподели, че играчите на Йоахим Льов са изхабени откъм хрумвания и предпочитание да се борят. Да, Тони Кроос наказа шведите в последните секунди и даде вяра на немските почитатели, че отборът им може да се измъкне от тежката обстановка. Но това бе просто отсрочване на неизбежното. Срещу тима на Корея, към този момент изгубил шансове да продължи напред, Германия още веднъж сподели неумение пред гола, само че най-много беззащитност да се бори и разумно загуби! Провалът бе толкоз огромен, че най-тиражираният всекидневник в страната „ Билд “ го дефинира като „ Най-големият срам в историята на Германия на Световни шампионати “.

Остава въпросът какви промени ще вземат от локалната федерация, дали Льов ще остане отпред и кои от футболистите, които се провалиха в Русия, ще се откажат вечно от националния тим. Каквото и да се случи, обаче, обстоятелствата са показателни – за първи път от 1938 година Бундестима не съумява да прескочи груповата фаза на Мондиала. Сега го направи още веднъж – само че в позицията си на международен първенец.

Но дано обърнем внимание и на останалите любимци, които за сметка на Германия не престават напред в шампионата. Може би главният кандидат за купата Бразилия също не впечатлява досега, само че въпреки всичко Селесао стартира малко по малко да намира своята игра – нещо, което се видя добре в мача против Сърбия (2:0). Видно е, че звездата на отбора Неймар към момента не е в оптимална форма, само че за наслада на селекционера Тите на сцената се появи Филипе Коутиньо, който за момента се явява основната фигура за тима. Освен с двата си гола досега, халфът на Барселона носи вдъхновението в състава на петкратните международни първенци – нещо, което бе регистрирано и от митове на Селесао като Кака и Роберто Карлос.

Другият огромен любимец за купата Франция мина някак леко през своята група, като също не блестеше изключително с изявите си на терена. Това обаче не би трябвало да е изненада за никого, поради прагматичния жанр на Дидие Дешан. Трудната победа с 2:1 над Австралия бе последвана от най-малък триумф с 1:0 над Перу. Именно обаче в мача с южноамериканците, и по-конкретно през първото полувреме, се видя голямата класа и капацитет, с който разполагат „ петлите “. Погба, Гризман, Жиру и Мбапе бяха просто неудържими в офанзива и само шансът покри перуанците да се отдръпват на отмора със единствено гол пасив. През второто полувреме обаче Дешан върна своя тим в задни позиции и това можеше да му коства успеха. Освен това с отбранителната си тактичност, селекционерът си навлече и гнева на френските медии – нещо, което обаче явно не го тормози изключително – „ Ако очаквате резултати от сорта на 5:0, по-добре не гледайте мачовете от Световното, съобщи Дешан след дуела. Неговият прагматизъм се потвърди в цялостна степен при нулевото тъждество с Дания в последния кръг, което узакони първото място на „ петлите “ в групата.

С изявите си не впечатли и Испания, която в навечерието на Мондиала претърпя шокираща треньорска рокада. Хулен Лопетеги бе уволнен часове преди старта, а на негово място застана легендата на Реал Мадрид Фернандо Йеро. След зрелищния конфликт с Португалия (3:3) в първия мач, представянето на Ла Фурия вървеше надолу и изненадващо или не иберийците имаха много компликации до края на груповата фаза. Измъчената победа над Иран (1:0), последвана от равенството 2:2 с Мароко, оставиха доста въпросителни пред първенците от 2010 година по отношение на възможностите им да се преборят за нещо огромно в Русия. Другият тим в тази група – Португалия, също не убеди, като ясно се видя голямата взаимозависимост на отбора от суперзвездата Кристиано Роналдо. Петкратният притежател на Златната топка изигра извънреден мач против Испания, реализирайки хеттрик, а малко по-късно донесе и успеха над Мароко. Когато обаче играта на „ седмицата “ не върви – нещо, което се видя доста добре против Иран, то и играта на европейските първенци страда.

Последният тим, на който ще обърнем особено внимание несъмнено е този на Аржентина. Традиционно разполагащ със състав, цялостен със звезди, „ гаучосите “ несъмнено бяха тимът загадка на това Световно състезание. Разочароващо тъждество с Исландия (1:1) на старта, след което пристигна и тежката загуба с 0:3 от Хърватия сложи под сериозна въпросителна класирането на южноамериканците за идната фаза. В последния кръг обаче Лионел Меси и компания демонстрираха надалеч по-добро лице и съумяха да се преборят с Нигерия (2:1) за място на осминафиналите. Там обаче ги чака Франция и в случай че отборът на Хорхе Сампаоли желае да се надява на освен това, то селекционерът несъмнено би трябвало да спре с опитите и да заложи на най-хубавото, с което разполага.

Не бива обаче да забравяме и за Хърватия и Белгия, които завоюваха безапелационно своите групи с цялостен актив от 9 точки и ще са нежелателен противник за всеки тим. Останалите тимове, класирали се за топ 16 – Уругвай, Русия, Англия, Дания, Колумбия, Япония, Швейцария, Швеция и Мексико не са измежду любимците, само че все пак демонстрираха, че могат да объркат сметките.

Няма по какъв начин да подминем и най-отличителната линия на това Световно състезание досега. Естествено това е потреблението на системата ВАР, която предстоящо породи доста полемики. Най-вероятно след Мондиала от ФИФА ще създадат разбор за това потребно ли бе видеоповторението и ще бъде ли употребявано отсега нататък, само че едно е несъмнено – системата към момента не е достигнала оптималния си вид. Вероятно с помощта на нея обаче това Световно състезание разруши всички върхове за отсъдени дузпи и то още в груповата фаза. Със свирените 26 наказателни удара бе задминат досегашния връх от 18, а занапред предстоят завързаните дуели от елиминационната фаза. /БГНЕС

Станимир Иванов, състезателен кореспондент в Информационна организация БГНЕС.
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР