Станимир Беломъжев спечели сребро на продължаващото край Чепеларе Европейско първенство

...
Станимир Беломъжев спечели сребро на продължаващото край Чепеларе Европейско първенство
Коментари Харесай

Сребро за България на Европейското по ски-ориентиране в Чепеларе

Станимир Беломъжев завоюва сребро на продължаващото край Чепеларе Европейско състезание по ски-ориентиране.

Българинът се подреди втори на дългата отдалеченост, като по 30-километровото трасе финишира единствено 20 секунди след норвежеца Йорген Баклид, бронзът бе за Андрей Ламов от Русия.



„ Много тежко съревнование, нормално изминаваме дистанцията за към 90 минути, в този момент ни бяха нужни 120. При температура минус 12 градуса, мощен вятър и снеговалеж съм благополучен, че стигнах до медалите.

Тактиката ми бе да запазя сила за третия заключителен кръг, който бе най-изморителен. Това отличие бе доста значимо както за мен, по този начин и за българското насочване , което още веднъж потвърди, че е способно на европейски и международни триумфи.

Надявам се това да бъде видяно от хората, от които зависи развиването на спорта у нас . На 27 януари стартираме в последната дисциплинираност на шампионата щафетата с вяра за ново положително класиране “, съобщи Беломъжев минути след финала

Станимир остана на крачка от медалите още в първия ден на шампионата предходната събота, като се подреди 4-ти в спринтовата отдалеченост. След това преди два дни малшанс с изскубнат от ската автомат попречи на най-хубавия ни играч да завоюва отличие в междинната отдалеченост, макар че бе водач до пета точка.



Тогава, по средата на дистанцията, в откъс с малко по-дълбок сняг ската му се заби в прикрит заледен клон, който счупи автомата и попречва пътя на българина към финала.



Беломъжев е с впечатляваща визитка, в която блестят една международна купа за мъже (2017 г.) и две за младежи. Наред с това Станимир е троент международен първенец от академични съревнования. Европейското състезание в родопската зимна перла Чепеларе приключва на следващия ден с класическата щафета.

Състезатели, треньори и посетители показаха голямата си признателност към домакините за организацията на надпреварите в извънредно сложните снежни условия.

Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР