Станимир Беломъжев, който спечели световната титла по ски ориентиране в

...
Станимир Беломъжев, който спечели световната титла по ски ориентиране в
Коментари Харесай

Беломъжев не мисли за отказване

Станимир Беломъжев, който завоюва международната купа по ски насочване в междинната отдалеченост на състезание на планетата във финландския град Кеми, съобщи, че шампионатът е бил на доста високо равнище.

„ С годините нашият спорт натрупа интернационалните триумфи. За благополучие България за следващ път сподели, че е фактор в ски ориентирането. Горди сме, че с нас имаше и млади, борбени състезатели и след десетина години България ще може да разчита на устойчиво подрастващо потомство. Аз съумях да реализира най-хубавите си резултати и на европейското, и на международното в последните самостоятелни дисциплини, а това е огромно напрежение, тъй като при нас, в случай че няма медали, няма финансиране “, разяснява Станимир Беломъжев, който зае второ място в генералното класиране за Световната купа.

Той бе безапелационен, че не мисли за отричане. „ Продължаваме напред, ще забележим до по кое време. Приоритети ми се трансформират, откогато станах татко, само че считам, че имам какво още да покажа. Със сигурност ще продължа още някоя и друга година. Не е на дневен ред оказването ми “, сподели Беломъжев.

Именитият ни състезател показа, че може би е бил даже прекомерно мобилизиран за миналия сезон, само че добави, че не съжалява за нищо.

Най-добрата състезателка на България при дамите Андрея Дяксова, която зае шесто място в смесената щафета на международното състезание дружно със Станимир Беломъжев, дефинира прекарването като доста мотивиращо. „ След шампионата имам повече религия в себе си и по-голяма мотивация. Вярвам, че имам накъде да се развъртвам “, съобщи Дяксова.

Тя показа, че алтернативата сред ски ориентирането, лятното насочване и учението постоянно е стояла пред нея, само че не може да избере. „ Докато имам сили ще се развъртвам във всички насоки “, даде обещание Андрея Дяксова.

Иван Беломъжев, треньор и татко на Станимир Беломъжев, разяснява, че децата му са свързани със спорта от раждането си. „ Станимир се качи на ски още двегодишен, а в първото си съревнование взе участие, когато беше на 6 години. Винаги е бил несклоняем. Растеше с по-големите и неговите критерии постоянно са били по-високи. Възпитан е да има борбен дух “, описа Иван Беломъжев.

Генералният секретар на Българската федерация по ски насочване Красимир Данаилов дефинира миналия сезон като прелестен. „ Приказката за нас от европейското състезание в Чепеларе продължи и на международното в Кеми. Трудът на Станимир се отплати с купата му във Финландия. Резултатите и на по-младите състезатели са обнадеждаващи “, съобщи Данаилов и изясни, че в петък се чака повече изясненост по бюджета, който ще бъде провиснал за централата по ски насочване от Министерството на младежта и спорта.

„ Може би над 50 % от бюджета на федерацията зависи от средствата от спортното министерство “, разяснява Данаилов.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР