Станалите скандално известни български къщи за (без) гости или къщи

...
Станалите скандално известни български къщи за (без) гости или къщи
Коментари Харесай

Санкционираните къщи за гости масово си печелят делата - ето защо

Станалите скандално известни български къщи за (без) посетители или къщи за тъщи, финансирани с европейски пари, всеобщо печелят правосъдните каузи. Те са против фонд „ Земеделие “, който ги финансира в началото, а по-късно ги глоби.

Припомняме, че след установяването на нередностите общата изискуема сума от страна на ръководещия орган беше към 4,5 млн. лв.. Скандалът стартира след разкритието за първокласна вила на зам.-министъра на стопанската система в държавното управление на ГЕРБ Александър Манолев , издигната със средства от Програмата за развиване на селските региони.

През 2019 година започнаха всеобщи инспекции на всички къщи за посетители, в които се включи прокуратурата, Държавен фонд „ Земеделие “, Министерство на вътрешните работи и Национална агенция за приходите. Те доведоха до по-голяма гласност по програмата – издание на цялата база данни на финансираните планове – с компании, адреси, суми, дати на контракти и други Разкриването на цялостните описи с издигнати къщи за посетители пък докара до нови скандални разкрития за построени къщи посредством подставени лица на партийци, кметове, общинари, държавни чиновници.



Сайтът " Биволъ "  разкри детайлности за къщите за посетители на ДПС-лидера Мустафа Карадайъ , снахата на кмета на Долна баня, двете деца на кмета на Минерални бани (Хасково), водача на Движение за права и свободи от Харманли, предприемач от Велинград, непосредствен до кмета, както и за съдружник на Евелин Банев – Брендо.

Причината в множеството случаи да се стига до отменяне на глобите с дефинитивни решения на Върховния административен съд е изтеклият 5-годишен мониторингов интервал. Масираните инспекции при болшинството къщи за посетители частично са били в интервала на наблюдаване, само че самите актове за определяне на нарушаванията са издадени по-късно, след приключването му. 

„ Като предписание инспекцията за съществуване на съгласуваност сред претендентите за дотация и овластени лица е официална и не разкрива действителния бенефициент на плана, даже когато това не е изключително мъчно. Съвсем елементарно е да се ревизира дали земята, върху която ще се строи къщата, е била или остава благосъстоятелност на рисково лице като политик или служител. Такъв беше случаят с към този момент обвинения зам.-министър Александър Манолев, който дал право на градеж на дъщерята на своята бавачка. Такъв е и казусът с Янаки Червеняков, който е придобил земята и след това я продава на компанията на тъщата си. В тези случаи самата документи уличава същинските бенефициенти, само че някой в ДФЗ необятно си е затворил очите, а Порожанов е поставил подписа си “ – писа тогава Биволъ.

Най-пресните позитивни решения на Върховен административен съд за получателите на евросредства са от 4-ти януари планове в град Батак и село Кралево (Хасковско).

Едноличен търговец " Хефес – Айлин Байрам “ дефинитивно завоюва делото против Държавна фирма „ Земеделие “ и наложената от него глоба от 373 770 лв. – цялостната сума за създаване на фамилен хотел в землището на село Кралево, общ.Стамболово.

Фирмата в Кралево за всяка от трите години – 2016-та, 2017-та и 2018 година, заложила приходи от 264 000 лв. годишно. Одобрението от страна на Разплащателния орган и разрешението за градеж било забавено от Държавна фирма “Земеделие “, което отсрочило осъществяването на заложения бизнес проект. По данни от счетоводството на компанията приходите от нощувки за 2016 година възлизат на  13 232 лв., на 18 931 - за  2017 година, и на 40 702 лева - за 2018 година Санкцията за несъблюдение на бизнес проекта е в цялостен размер на предоставената дотация и тя е дефинитивно анулирана, тъй като актът е публикуван след приключване на мониторинговия интервал.



Върховен административен съд удостовери решението на Административния съд в Пазарджик, с което е отхвърлена глобата от 232 446 лв. против Едноличен търговец " Александрина Евгениева-гр.Батак " за неточно осъществяване на план за развиване на интегриран селски туризъм.  

Проверката там сочи, че за интервала от началото на инвестицията до 20.06.2019 година са осъществени 61 нощувки и е закупен по плана автомобил VW- LNF, Caddy Trendline 4motion,2.0 TDI, който минал 62 028 км.  

Проверяващите смятат, че при дребния брой нощувки не може да са изминати толкоз километри и те да са свързани с активността на сдружението. Смятат, че нощувките, съпоставени с километрите на автомобила, са индикатор за неизползването му по предопределение.

Според Административния съд обаче автомобилът е закупен поради залегналите екскурзии и обслужване на гостите. „ Не може да се направи извод, че при 61 нощувки не може с автомобила да са изминати 62 028 км. Зависи до къде и какъв брой пъти гостите са ходили. Да, може да е налице погрешно водене на счетоводството – заради липса на пътни листа, само че това не значи, че е променено предопределените на закупения автомобил “, е мнението на съда. Санкцията в цялостен размер е анулирана, тъй като мониторинговият интервал е изминал преди формиране на административното произвеждане по издаване на акта за нарушаване.
Бившият зам.-министър Александър Манолев отърва санкция по закона „ Магнитски ”
На първа инстанция съдът анулира санкцията от 10 000 лв. за спор на ползи на някогашния заместник-министър Александър Манолев, санкцио...
Прочети повече


Едноличен търговец „ Велека – Катя Дамянова “ е получила 391 160 лева да построи хотелски комплекс за селски туризъм в с. Бръшлян, общ. Малко Търново. За финансовите 2016-та, 2017-та и 2018-та година е изчислено 8,54% средноаритметично осъществяване на проекта и нарушаване при разкриването на нови работни места – 2 вместо 3. Договорът за разпределяне на финансова помощ е подписан на 03.10.2014 година, мониторинговият интервал е изминал на 03.10.2019 година, а актът за административно нарушаване е публикуван на 25.08.2020 година Поради това глобата е анулирана.



От декември е решението за Едноличен търговец „ Парадайс – Даниела Манчева “, на която са платени 185 970 лева, с цел да построи къща за посетители в гр. Бобошево, Кюстендилско. Санкцията, наложена от Държавна фирма „ Земеделие “, е за несъблюдение на бизнес проекта.

За трите финансови години е изчислено 8,4% средноаритметично осъществяване на проекта и нарушаване по отношение на разкриването на нови работни места – 1 вместо 3.
За повторно: Незаконна методика дава късмет на нарушителите с къщи за посетители да се спасят от санкции
Петчленен състав на Върховния административен съд дефинитивно разгласи за оскъдна Методиката за установяване на наказания по отношение на нарушен...
Прочети повече
Договорът за разпределяне на финансова помощ е подписан на 06.10.2014 година, мониторинговият интервал е изминал на 06.10.2019 година, производството по издаване на акта е почнало на 23.10.2019 година, а самият акт за определяне на нарушаване е от 29.01.2020 година, т.е. след приключване на мониторинговия интервал. Санкцията е анулирана.

На Едноличен търговец „ Красимира Дукинова “ са отпуснати 391 160 лева за създаване на две вилни къщи в с. Ковачевица, община Гърмен.

При инспекцията са установени доходи в размер на 1,76% от плануваните за трите следващи години и наемане на единствено 1 човек вместо плануваните 4 нови работни места. Тук констатацията също е, че актът е формиран след приключване на петгодишния мониторингов интервал и глобата е анулирана.

Глобата е доказана обаче на Едноличен търговец „ Мария Роботова “ за създаване на къща за посетители в с. Копривлен (Благоевградско) с 299 402 лева – 100% глоба. Там инспекцията е направена през 2018 година – преди приключването на мониторинговия интервал и преди свадите.

Установено било във висока степен несъблюдение на финансовите индикатори на бизнес-плана – 19,68% от плануваните доходи.  Констатирани са и несъответствия в количествата на част от финансираните активи по контракта.      

Още от ОБЩЕСТВО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР