Стъклата на много фотоволтаични панели се напукват без видима причина(снимка:

...
Стъклата на много фотоволтаични панели се напукват без видима причина(снимка:
Коментари Харесай

Слънчеви панели се повреждат масово без ясна причина


Стъклата на доста фотоволтаични панели се напукват без забележима причина
(снимка: CC0 Public Domain)

Слънчеви електроцентрали, конфигурирани по целия свят, са наранени от “епидемия ” от напукани стъкла. Все още няма пояснение за това, само че сигнали за повреди на фотоволтаичните панели идват от най-различни места.

Мениджърите на огромни слънчеви електроцентрали по света бият паника. Има доста известия за случаи на развалени фотопанели без забележима причина, съгласно обява на PV Magazine. Анализът на обстановката демонстрира, че това може да се дължи на промени в технологиите за произвеждане на панели, които не са взети поради по време на тестване на готовите артикули.

„ Видяхме известия за счупени стъкла [на панели] без забележима причина, идващи от Бразилия, Чили, Австралия, Съединените щати и други страни ”, споделя Тристан Ерион-Лорико, вицепрезидент по продажби и маркетинг на лабораторията за тестване на слънчево съоръжение PVEL. “Това не зависи от района, типа на системата и производителя. Ето за какво е толкоз обезпокоително ”.

Към момента няма точна статистика за развалените панели по разнообразни планове. Според разбора на PVEL, става дума за стотици MW конфигурирана мощ. Някои случаи са в детайли разследвани и даже са открити пояснения за вредите. По-специално се акцентира фактът, че стъкленото покритие на панелите е развалено от прекомерно мощни роботизирани косачки, които хвърлят камъни по тях. В множеството случаи обаче аргументите за повреди не са разпознати.
още по темата
Отделно операторите на слънчеви електроцентрали акцентират, че развалените фотопанели не са били изложени на мощен вятър, дъжд или градушка. Просто при следващата инспекция ненадейно биват открити нови пукнатини в стъкленото покритие на панелите, каквито не е имало при предходни инспекции.

Ранният разбор на случаи на напукване на защитното стъкло на фотопанелите сподели, че в доста случаи това важи за избран модел. Повредите се отнасят за фотопанели с две защитни стъкла – по едно от всяка страна на слънчевия модул. Преди фотопанелите бяха покрити единствено с едно защитно закалено стъкло 3,2 мм отгоре на модула, до момента в който задната част имаше пластмасова основа.

Преди към 10 години фирмите започнаха да създават фотопанели със защитно стъкло от двете страни на модула, което трябваше да увеличи устойчивостта им на външната среда и натоварвания. Въпреки това, с цел да се понижи тежестта на модулите, дебелината на защитното закалено стъкло беше понижена до 2 мм, което в последна сметка усили вероятността от щета.

Производителите твърдят, че двойните стъклени панели са тествани, с цел да дават отговор на индустриалните стандарти, само че това не важи за всеки пуснат панел. Освен това стандартът разрешава промяна на доставчика на защитно стъкло без спомагателна сертификация. Докато при 3,2 мм стъкло няма огромна разлика сред другите снабдители, за по-тънко стъкло наподобява, че изборът на материали би трябвало да бъда по-селективен.

Експертите също по този начин означават, че технологията за закаляване на стъклото обезпечава друго качество според от дебелината и добавките. Например, стъклото би трябвало да е относително дебело, тъй че нагряването на вътрешността да е на несъмнено равнище. В последна сметка това е въпрос на индустриални разноски. Ако имат опция да спестят пари, производителите ще се възползват от нея.

И най-после, намаляването на дебелината на стъклото направи допустимо олекотяване на рамката на модулите, само че това усили натоварването непосредствено върху стъклото. Същото важи и за методите за закрепване (захващане) на фотопанелите към системи за контролиране на ъгъла на светлината и просто към стационарни стойки.

Производителите на панели, от своя страна, вземат поради тези точки (но не всички) и издават рекомендации по отношение на методите на закрепване и допустимите натоварвания, само че няма единна методология или стандарт. Следователно в промишлеността е налице възходяща потребност от преразглеждане на редица стандарти, да вземем за пример за тестване на панели от производителите и осъществяване на ново узаконяване.

Националната лаборатория за възобновима сила (NREL) на Съединени американски щати към този момент се зае с казуса. Експертите започнаха да учат случаи на щета на фотопанели, като проучват стъклото, неговата конструкция, качество, химичен състав и физични свойства. За задачата се употребява особено съоръжение и се създават научни способи. Тези старания ще оказват помощ при създаването на нови стандарти за тестване на качеството на фотопанелите и способността им да устоят на механични натоварвания.

„ Спуканото стъкло ни изненада, въпреки и да знаехме до известна степен, че има недостатъци и пропуски в методите за тестване. Сега ще се опитаме да разберем първопричината и ще разработим проби, с цел да подсигуряваме, че това няма да се случи още веднъж. На този стадий имаме изследване и въпроси, само че към момента нямаме отговори ”, обобщава обстановката Ингрид Репинс, старши теоретичен помощник в групата за надеждност на фотоволтаичните системи на NREL.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР