Стафа е един от най-малките острови от архипелага Хебриди и

...
Стафа е един от най-малките острови от архипелага Хебриди и
Коментари Харесай

Остров Стафа

Стафа е един от най-малките острови от архипелага Хебриди и един от най-уникалните. Има повърхност от 330 000 кв/м и през 18-ти век е имал население от 16 души, само че през днешния ден се цялостни най-вече с туристи. Стафа е бил част от остров Улва, само че през 1777г. е продаден и в следствие е дарен на Националния фонд на Шотландия от Джок Елиът през 1986г.

Стафа е напълно вулканичен остров и е най-известен с неповторимите си географски забележителности, измежду които са Фингалската пещера и неповторимо завършените базалтови колони. В основата му е варовикова канара, над която има два типа базалт. Про по-бавното изстудяване на междинния пласт базалт са се образували шестоъгълни колони.

Островът в никакъв случай не е имал изключително историческо значение, само че е бил посещаван от доста известни персони, като Феликс Менделсон, който композира увертюрата Хебриди, за която черпи ентусиазъм от Фингалската пещера. Сред имената на известните гости попадат и хора като сър Уилям Скот, Уилям Уърдсуорт, кралица Виктория, принц Албърт, Жул Верн и Дейвид Ливингстоун.

Снимка: RJD79

Входът на изпълнената с вода Фингалска пещера се вижда отдалече, само че вътре не може да се влезе с лодка. Няколко туристически организации оферират направления наоколо до нея, само че може да стигне и по земя.

Галерия

      

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР