Стабилността и сигурността на банковата институция е най-важният, открояващ се

...
Стабилността и сигурността на банковата институция е най-важният, открояващ се
Коментари Харесай

В коя банка да вложим парите си?

Стабилността и сигурността на банковата институция е най-важният, открояващ се фактор, въз основа на който потребителите вършат избор на банка, в която да вложат спестяванията си, сочи изследване на " ПроКредит Банк ".



В изследването сред 3 и 23 февруари са взели участие 670 интервюирани, гости на уеб страницата MoitePari.bg. Това е първото от общо четири изследвания, които ще се вършат от " ПроКредит Банк ".

Сигурността и стабилността на банката се избират от 43 на 100 от участниците в анкетата. Те са два пъти повече значими за хората, в сравнение с атрактивните лихвени равнища (за 21 на 100 този фактор е най-важен). Следващи фактори със значителност за избор на банка за спестявания са: банката, в която се обслужват настоящо (16 на сто); еластичност при депозитните артикули – период, разположение при нужда, други (10 на сто); опция да ползвате услугите цифрово (10 на сто).

Резултатите от извършеното изследване сочат, че лихвата, която би ги предиздвикала да държат спестяванията си в банка, е над 2 на 100 годишно.

Втората по мярка група е на тези, които не биха държали спестяванията си в банка (20 на сто), евентуално заради желание да бъдат вложени в разнообразни от банкови депозити и спестовни сметки посоки. За 11 % от респондентите в изследването пък годишна рента в размер на 1,5 на 100 би била задоволителен претекст да изберат банка и това е третата по-голяма група, открояваща се в изследването.

С оглед на новините, че Европейската централна банка  (ЕЦБ) увеличи на няколко пъти главната рента и това ще рефлектира гладко върху лихвите и у нас, близо половината от интервюираните, които теглят заем, избират закрепен лихвен % за интервал от 5 година, за да си подсигуряват известна прогнозируемост на разноските по погашение на заемите за този интервал. Близо два пъти по-малко са тези, които биха поели риска лихвата да бъде с плаващ съставен елемент, само че при по-атрактивни от закрепената рента условия.

Резултатите от изследването сочат, че потребителите избират да употребяват кредитна карта като съпътстващ банков артикул за обезпечаване на краткосрочна ликвидност за посрещане на непредвидени разноски (58 на сто). С малко по-малко са тези, които биха желали да употребяват овърдрафт за тези свои цели (42 на сто).

Над половината от интервюираните споделят, че не имат намерение да изискат финансиране през идващите 6 месеца. Други 20 на 100 са декларирали, че към момента не са взели решение на този стадий. Онези, които имат намерение да аплайват за някакъв тип финансиране, са общо 31 на 100, като от тази група могат да бъдат обособени следните няколко групи: потребителски заеми - 15 на сто; жилищен ипотечен заем - 10 на сто; кредитна карта - 4 на 100 и фирмен заем - 2 на 100.

След неколкократни покачвания в главната рента от страна на ЕЦБ, упованията на множеството консуматори са, че банковите институции в България ще покачат лихвите по заеми през идващите 6 месеца с към 1 и 2 на 100. Следващата огромна група, която може да се обособи от данните на изследването, са тези, които не могат да преценяват по какъв начин ще се развие обстановката с лихвените равнища по заеми (18 на сто) и тези, които чакат покачване в размер по-голям от 2 на 100 (също 18 на сто).

Около 34 на 100 от интервюираните считат, че лихвите по банковите депозити ще се повишат с един % в околните месеци. Други 29 на 100 смятат, че лихвените равнища по банкови депозити няма да се трансформират през идващите 6 месеца, а 16 на 100 не могат да преценяват в каква посока ще поемат те.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР