Срокът за кандидатстване за подмяна на отоплителните уреди на твърдо

...
Срокът за кандидатстване за подмяна на отоплителните уреди на твърдо
Коментари Харесай

Кандидатстването за безплатна подмяна на печките на въглища е до 15 юни

Срокът за кандидатстване за замяна на отоплителните уреди на твърдо гориво е до 15 юни. До тази дата всяко домакинство може да подаде заявление до районното кметство, че желае да му се смени гратис остарялата печка с един от четирите разновидността: централно топлоснабдяване или централно отопление на газ, където са вероятни, както и с отопление на електричество (климатик) или отоплително устройство на пелети.

В момента в София 55 хиляди семейства се топлят с въглища или дърва, разгласи кметът Йорданка Фандъкова. Сегашната акция за замяна на печките е финансирана по оперативна стратегия " Околна среда " и може да помогне на 15 хиляди семейства. " Искането е непринудено и по тази причина би трябвало разяснителна активност измежду жителите, с цел да са уверени в изгодата от подмяната на типа гориво ", прикани Фандъкова.

35% от замърсяването на въздуха в София идва от печките на въглища и дърва. При изгарянето им се отделя пепел и сяра във въздуха, от които най-потърпевши са членовете на семейството, акцентират от общината.

Заявленията, подадени до 15 юни, ще дадат информация за ползите на семействата към препоръчаните разновидности за по-безопасно гориво за отопление. Получените данни ще покажат къде може да се развие дейно топлопреносната или газопреносната мрежа в столицата. В останалите случаи ще се дават гратис устройства на пелети или климатици.

Програмата за безвъзмездна замяна на старите печки ще работи до 2023 година В нея като опция за филтриране на въздуха на София отпадна безплатният монтаж на филтри на комините. Този вид се смяташе за най-подходящ в ромските гета, защото другите предлагани благоприятни условия там са мъчно използвани. По експертни оценки позитивният резултат за въздуха от тези филтри не бил потвърден.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР