Срокът на мярката 40 лв. е предвиден за 3 месеца.

...
Срокът на мярката 40 лв. е предвиден за 3 месеца.
Коментари Харесай

Срокът на мярката 40 лв. за хотелиерите с бежанци е предвиден за 3 месеца

Срокът на " мярката 40 лева " е очакван за 3 месеца. Това сподели заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева по време на чуването си в Комисията по туризъм, съобщи БГНЕС.

Ирена Георгиева посочи, че все още са декларирали предпочитание за присъединяване в мярката 95 места за настаняване.

Тя срещна депутатите с параметрите по мярката " 40 лева ". " Част от въпросите, които вълнуват всички, включително и най-много хотелиерите, се изясниха. Министерство на туризма дава отговор главно за организацията по настаняването на украинските жители и ще управлява изплащането на сумите за това, което ни е показано като план за действително осъществени разноски. Под действително осъществени разноски - се схваща какъв брой украински жители са приели тези хора. Получилите краткотрайна протекция имат право на помощ за подслоняване и изхранване три пъти дневно в общ размер на 40 лева без Данък добавена стойност, само че с включен туристически налог за период от 3 месеца. Не се прави разлика сред дете и възрастен. Всеки заплеснат от Украйна жител над 18 или под 18 години ще бъде обгрижен от хотелиерите и те ще получат тази сума. Същата помощ ще получат и лицата, декларирали достъп до пазара на труда у нас ", сподели още Ирена Георгиева. Тя изясни, че мярката има три стадия. " Първият интервал, който ще бъде разплатен, е за интервала от 24 февруари до 31 март. Ще се подават заявки от хотелиерите, оказали грижа на тези лица в интервала от 1 до 5 април посредством системата за ръководство на националните вложения. Една платформа, която огромна част от туристическия бизнес към този момент добре познава. Чрез тази система администрираме всички останали схеми за държавно подкрепяне на туристическият бизнес ", сподели още заместник-министърът. По думите й вторият регистриран интервал е от 1 април до 30 април, като подаването на заявки за това ще е от 1 до 5 май, а идващият от 1 май до 31 май, като кандидатстването е от 1 до 5 юни.

" Как местата за настаняване ще могат да изявят желанието си да вземат участие в програмата - посредством стандартизирана поръчка, която ще бъде оповестена както на страницата на Министерски съвет, по този начин и на страницата на Министерство на туризма с къса информация каква е цялата процедура. Отделно от това с решение на Министерски съвет 147 са признати подробни инструкции за това по какъв начин се кандидатства за присъединяване в програмата, респективно по какъв начин ще се кандидатства, по какъв начин ще се подават заявки за това да бъде изплатена съответната сума. Задължително е информацията за настанените лица да бъде записана в единната система за туристическа информация посредством съответните резервационни системи на съответните места за настаняване. Тази помощ се планува да се употребява и в обектите на Национален статистически институт, лечебни заведения, лечебни станции, благосъстоятелност на страната и общините. За тях вършим краткотраен указател ", сподели още Ирена Георгиева.

Заместник-министърът на туризма разяснява дали има данни за броя на легловата база в България. " Източникът на информация е Националният туристически указател, където има регистрирани над 20 хиляди места за настаняване. В момента вършим краткотраен указател на общинската, държавната и ведомствената база, в която е допустимо да се реализира настаняването. Нашата насочна точка каква е хотелската база е в Националния туристически указател. Той ще бъде базата, от която тръгваме, с цел да можем да изпълним контрола на записаните жители. Тук идва на помощ единната система за туристическа информация, тъй като хотелиерите имат задължението по закон и това обвързване те би трябвало да го извършват от 3 години да записват всички пристигнали, настанени в местата за настаняване лица ", съобщи още Ирена Георгиева. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР