Сривове в Националната здравно-информационна система (НЗИС) блокираха работата на ваксинационните

...
Сривове в Националната здравно-информационна система (НЗИС) блокираха работата на ваксинационните
Коментари Харесай

Сривове в е-системата блокираха временно работата на ваксинационните центрове |

Сривове в Националната здравно-информационна система (НЗИС) блокираха работата на имунизационните центрове. Въпреки сериозния напор от искащи, до обяд беше невероятно въвеждането на данни, потвърдиха пред OFFNews от лечебните заведения, с разкрити имунизационни пунктове

Първият сигнал за срив в системата беше подаден от УМБАЛ " Св. Анна ":

" Въпреки че още от сутринта в нашия имунизационен център са ангажирани 2 екипа, за по-бързото и качествено обслужване на жителите все още (12.00 ч.) са имунизирани едвам 62 души. Процесът на имунизация се забавя поради сривовете в Националната здравно-информационна система ", оповестиха от болничното заведение и подчертаха, че следобед достъпът е на " приливи и отливи ".

Същия проблем регистрираха и в УМБАЛ " Царица Йоана " -ИСУЛ. Оттам предизвестиха, че въвеждането на данните ще се забави, поради неналичието на достъп до НЗИС. Натрупани са огромен брой досиета, които ще би трябвало да бъдат обработени по-късно, а напорът от искащи да се имунизират е даже по-голям от вчерашния, показаха от здравното заведение.

180 души са се имунизирали до обяд във имунизационните пунктове в Александровска болница. Непрекъснатите сривове в НЗИС бавят процеса, а чакащите са доста, оповестяват от лечебното заведение. Сред имунизираните има 7 деца, както и възрастни, поискали трета доза. Най-предпочитана е имунизацията на " Янсен " - към 100 души са имунизирани с нея, 53 са предпочели " Пфайзер " а 11 - " Модерна ". От болничното заведение оповестиха още, че ваксини на " Астра Зенека " няма и искащите да се имунизират с този препарат се насочват към други ваксини. Имунизационните пунктове работят до 17 часа, показаха от болничното заведение.

Злонамерени дейности са затруднили достъпа до Националната здравно-информационна система, обясниха от " Информационно обслужване ". Ето какво оповестяват оттова:

Оповестяването на епидемиологичните ограничения, свързани с достъпа до публични места посредством европейски зелен документ, бе съпроводено със злонамерени дейности вид „ отвод от услуга “ (DDoS) против инфраструктурата, обслужваща Националната здравна осведомителна система (НЗИС).



В рамките на 24 часа към портала беше ориентирано голямо количество трафик, като в пиковите моменти злонамереният трафик надвиши 400 Gbps. Това наложи използването на по-агресивни ограничения за ограничение на зловредния трафик и потребление на профилирана инфраструктура за разбор и противопоставяне, посредством които стартира възобновяване на предоставяните услуги. Не са регистрирани опити за пробив и интервенция в системата и приключване на данни на консуматори.

“Информационно обслужване ” АД разполага със профилирани и ефикасни средства за противопоставяне на сходни злонамерени акции, които разрешиха да продължи издаването на зелени документи, макар някои известни забавяния.

В първите часове след оповестението на ограниченията на 20.10.2021 година бяха издадени и свалени от системата рекорден брой зелени документи – над 106 000. До 15.00 през днешния ден са изтеглени над 64 000 документа. В момента системата издава над 15 000 документа за час.

По-рано за проблем с достъпа до системата. Системата не разрешава електронно въвеждане и осъществяване на рецептите, оплакаха се фармацевти. От " Информационно обслужване " увериха, че при тях проблем няма.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР