Сритуал-поклонение, днес Сливен отбеляза 146-годишнината от Освобождението си от османско

...
Сритуал-поклонение, днес Сливен отбеляза 146-годишнината от Освобождението си от османско
Коментари Харесай

Областният управител почете честването на 146 г. от освобождението на Сливен

Сритуал-поклонение, през днешния ден Сливен означи 146-годишнината от Освобождението си от османско робство.
По традиция тържествената гала се състоя на площад „ 17-ти януари “ в кв. „ Клуцохор “.

Гост на тържествената гала бе регионалният шеф инж. Маринчо Христов, който сервира цветя и се преклони пред монумента, повдигнат на мястото, където през 1878 година локалното население посреща с цветя, самун и сол съветските освободители.

В памет на починалите знайни и незнайни герои пожертвали живота си за свободата на града, свещеници от храм „ Свети Николай Чудотворец “ отслужиха заупокойна молитва и признателен молебен.

Цветя бяха поднесени още от името на Сливенска митрополия, от народни представители от Сливенски изборен регион, от кмета Стефан Радев, от ръководители и представители на държавни и общински структури, общински съветници, Центъра за подготовка на експерти, цивилен сдружения, патриотични организации, доста възпитаници и поданици на Сливен.

Ритуалът завърши със зрелищна военноисторическа възстановка на събитията към освобождението на града, пресъздадена от Регионален клуб “Хаджи Димитър “ и оръжеен залп, които повдигнаха духа на всички присъстващи.

По исторически данни, принос в Освобождението на Сливен от османско господство имат 185 опълченци, войводи, и доста доброволци, а на самото посрещане на армията-освободител, въпреки полусляп и болен е участвал и самият Добри Чинтулов.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР